5 DAKİKA İÇİNDE BİR İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİRSİNİZ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
5 DAKİKA İÇİNDE BİR İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİRSİNİZ


Kızılay Şube Başkanı Erdem, kök hücre bağışının önemini vurguladı.

 

Mersin Kızılay Şube Bakanı Necmi Erdem, hasta ile tam uyumlu verici bulunduğunda kesin sonuçlar veren kök hücre tedavisi için en önemli konunun, bağışçı sayısının artması olduğunu belirterek, “Kızılay’a gelerek 5 dakika içinde vereceğiniz kan ile bir insanın hayatını kurtarabilirsiniz” dedi.

Mersin Kızılay Şube Bakanı Necmi Erdem, Mersin’de ilik kanseri teşhisi konulan 2 yaşındaki Hasan Dölek için Kızılay ve Erdemli İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan kök hücre bağış kampanyasının ardından yaptığı açıklamada; kök hücrelerin bağış bekleyen tüm hastalar için umut olacağını söyledi.

18-50 yaş aralığında sağlıklı herkesin kök hücre bağışçısı olabileceğini anımsatan Başkan Erdem, kök hücre naklinin, önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan önemli bir yöntem olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu hastalıklar arasında kan kanserlerinden lenf bezi kanserlerine, immün yetmezlik durumlarından, kalıtsal metabolik hastalıklara kadar birçok hastalık bulunuyor. Size en yakın Gönüllü Verici Merkezi ve Sabit Kan Alma Merkezlerinde kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz. Hasta ile tam uyumlu verici bulunduğunda kesin sonuçlar veren kök hücre tedavisi için en önemli konu, bağışçı sayısının artması.”

3 TÜP KAN VERİLDİĞİNDE KÖK HÜCRE BAĞIŞINDA BULUNMUŞ OLUNUYOR MU?

İlk aşamada verilen kanın, kök hücre için değil gerekli testlerin yapılabilmesi için olduğunu ifade eden Başkan Erdem, “Kapsamında kök hücre bağışçı adaylarından bulaşıcı hastalıklar açısından serolojik testlerin çalışılması ve kan grubu belirlenmesi, doku tiplemesi yapılabilmesi için 3 tüp numune alınmaktadır. Bulaşıcı hastalık testlerinin negatif çıktığı bağışçı adaylarının doku tipleme numunesi T.C. Sağlık Bakanlığı’na ait Doku Tipleme Laboratuvarı’na teslim edilmekte ve burada analiz işlemleri tamamlanmaktadır. Doku tipleme sonuçları Kemik İliği Bankası veri tabanına aktarılmaktadır. T.C. Sağlık Bakanlığı TÜRKÖK Birimi'ne yapılan hasta başvuruları sonucunda veri tabanı taranmaktadır. Bir hasta ve bağışçı adayı arasında uyum tespit edildiğinde Türk Kızılayı olarak sizinle tekrar iletişime geçilecek ve yaptığınız bağışla ilgili onayınız istenecektir. Bu aşamadan sonra kök hücre bağışı ile ilgili süreç başlamış olacaktır. Yani ilk aşamada verilen kan, kök hücre için değil gerekli testlerin yapılabilmesi içindir” bilgisini verdi.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA