Akkuyu NGS’nin Yüzde 49 Hissesi Özel Sektöre Satılabilir | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Akkuyu NGS’nin Yüzde 49 Hissesi Özel Sektöre Satılabilir


Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Mersin’in Gülnar ilçesinde inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Mersin’in Gülnar ilçesinde inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, Rusya’nın elinde bulunan yüzde 49’luk hissesinin satışının yapılabileceğini ve tekliflerin alınmaya başlandığını duyurdu.

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımına devam edilen Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yönelik basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Akkuyu NGS’ye yönelik tüm bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmaya çalışıldığı toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcisi,  Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksey Frolov, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh, Strana Rosatom (Rosatom Dünyası) Sektörel Gazete Baş Editörü Yulia Gilyova ve Mersin Üniversitesi Termodinamik Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Gökhan Arslan konuşmacı olarak katıldı.

Frolov: “Akkuyu Uluslararası Güvenlik Standartlarına Uygun Olarak İnşaa Ediliyor”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirerek, en önemli görevlerinin ve hedeflerinin Türkiye’nin ilk nükleer santralinin uluslararası güvenlik standartlarına uyarak işletmeye açmak olduğunu söyleyen Aleksey Frolov, Çernobil dizisine atıfta bulunarak, “Çernobil dizisi nükleer santral çalışanlarının ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığını göstermekte ve birçok olumlu ders çıkartmamızı sağlamaktadır. Dizide bir replikte, "Yalanın bedeli ne kadardır?" deniliyor. Uzun süre dinlediğimizde gerçekleri algılamamızı durdurmayı başarmasıdır. Peki ne yapmalıyız? Uydurmaları mı beklemeliyiz? Bizler, "Uydurmalara" güvenerek yetinmeyeceğiz. Bizler sizlerle birlikte ülkelerimiz arasında oluşan iyi niyet ve dostluk ilişkilerini baz alarak projenin gerçekleşmesinde yapıcı diyalog sürdürerek, hedefimizi yerine getirmek için uğraşacağız" dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kamuoyunda ön yargılar ile değerlendirildiğini de söyleyen Frolov, bu ön yargıyı kırma görevinin basın kuruluşlarının görevi olduğunuı ve basın kuruluşlarına gereken her türlü enformasyon desteğinin sağlanacağını belirtti.

İlk Ünite 2023 Yılında Açılacak

Hükümetlerarası yapılan anlaşmaya göre tüm izinlerin ve ruhsatların alınmasının ardından yedi yıl içerisinde güç ünitelerinin faaliyete geçmesi gerektiğini söyleyen Butskikh, “İlk güç ünitesinin ruhsat ve lisansları 2016 yılında alındı. Yapılan anlaşmaya göre ilk güç ünitesinin açılışını 2023 yılında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bizler proje katılımcıları olarak bu hedefin yerine getirilmesi ve 2023'te ilk ünitenin işletmeye alınması için azami derecede elimizden gelen tüm gayretle çalışmaktayız. Ancak bu durumda güvenlik gereksinimlerini ve şartlarını yerine getirmek her zaman en büyük önceliğimiz olacak.” diye konuştu.

Akkuyu’da Yeni Nesil Güvenlik Önlemleri Kullanılacak

Akkuyu NGS’nin temelinin 2018 yılında atıldığına ve altyapı çalışmalarının büyük bir özenle devam ettiğine vurgu yapan Butskikh, “2019'un mayıs ayında, proje için çok büyük önem taşıyan bir tesisin daha inşaatı tamamlanmıştır. Bahsettiğim tesis, Doğu Kargo Terminali'dir. Bu santralin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu terminalin işletmeye alınması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan gereken tüm izinler ve ruhsatlar alındı. Bu tesisin yapılması ve işletmeye alınmasının amacı, santralin inşaatında ihtiyaç duyulacak her türlü ekipmanın sevkiyatının sağlayacak, bağımsız olarak faaliyet gösterecek bir liman olmasıdır. Bu doğrultuda 2019'un haziran ayında, Akkuyu NGS için büyük bir ekipman sayılacak, çok önemli unsurlardan 'kor tutucunun' sahaya sevkiyatı, terminal üzerinden sağlanmıştır.” ifadelerinde bulundu.

Doğaya Azami Azarlar Veriliyor

Doğaya ve bilgeye uyum sağlayavak bir tesisin ortaya çıkarılması için çalıştıklarının ve tesisi genel kıyı yapısını bozmadan inşaa etmeye çalıştıklarını söyleyen Butskikh, “Nadir ve benzersiz bir güzelliğe sahip doğayı bozmadan, bu tesisi oraya tabiri caizse oturtmaya ve uygun bir şekilde faaliyete geçirmeye gayret sarf ediyoruz." dedi.

Akkuyu’da Çalışan Personelin yüzde 80’i Türk

Akkuyu NGS’nin önemli bir istihdam kapısı olduğuna ve Türkiye-Rusya iş birliğiyle birçok öğrencinin Rusya’da eğitime gönderildiğine değinen Butskikh, Rusya’da eğitimini tamamlayan kişilerin anında Akkuyu’da göreve başladığını ve tesisin gereken hızda çalışması halinde 10 bin kişiye istihdam sağlayabileceğini söyledi.

Akkuyu NGS’nin Hisseleri Satılabilir    

Rusya Federasyonu’nun Akkuyu NGS’ye ait hisselerin büyük çoğunluğunu elinde bulundurduğunu ve bu hisselerin yüzde 49’unun satışı için çalışmaların başladığını da söyleyen Butskikh, birçok teklifin yapıldığını ve bu tekliflerin büyük bir özenle değerlendirildiğini belirterek, “Fakat hisse satışını Rusya Federasyonu onaylasa dahi Türkiye Cumhuriyeti’nin de onayının alınması gerekmektedir” dedi.

Akkuyu, Türkiye’nin En Düşük Sismik Faaliyetine Sahip Bölge

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Butskikh, Akkuyu’nun olası bir depreme dayanıklı olup olmadığı sorusuna şu cevabı verdi: “Akkuyu bölgesi, 40 yıldır deprem konusunda araştırılan bir bölge. Aslında Türkiye deprem haritası incelendiğinde, Akkuyu bölgesi, ülkedeki en düşük sismik aktiviteye sahip bölgelerindendir. Haritada da 'beyaz' renkle işaretlenmiştir. Ek olarak, Akkuyu sahasında sürekli deprem sismik etkilerinin araştırmasını yapan 2 sismik istasyonumuz bulunmaktadır. Saha dışında da faaliyette olan ve sürekli verileri toplayan 12 sismik araştırma yapan istasyonumuz bulunmaktadır. Akkuyu projesinin inşaatına başlanmadan önce buradaki zemin araştırma çalışmaları çok kapsamlı yapılmış olmasına ilaveten 3. ve 4. ünitelerin yapımı söz konusu olduğu için ünitelerin sahada yerleşeceği yerlerde deprem araştırma çalışmaları, bahsettiğimiz istasyonlar vasıtasıyla devam etmektedir. Bu sismik araştırma istasyonlarındaki çalışmalar ve elde edilen veriler, Türkiye'deki deprem araştırma enstitüsüne aktarılmaktadır.”

Akkuyu Atık Yönetim Planı Hazır

Radyoaktif atıkların depolanması sürecine dair soruyu yanıtlayan Butskikh, Akkuyu NGS projesinin atık yönetim planına sahip olduğuna değinerek, şöyle konuştu: “Radyoaktif atıkların yönetimi konusunda Türkiye'deki mevzuat da güncelleme sürecinden geçiyor. Bizim kurduğumuz santralin işletme süresi 60 yıl olacaktır. Buna ilaveten 20 yıl uzatma fırsatı sağlanabiliyor. Atıkların geçici depolanmasıyla ilgili tesislerin ne şekilde faaliyet yürüteceği mevzuatlardaki düzenlemeyle sağlanacak. Bir nükleer yakıt kullanıldıktan sonra, yeniden işlenebilir. Yeniden işlendikten sonra da tekrar kullanılabilir. Burada kullanılan radyoaktif atıklardan, işlendikten sonra bertaraf edilmek üzere muhafazaya alınacak olanlar, bu atıkların sadece yüzde 1'ini oluşturmaktadır”

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA