KÖRFEZ ÜLKELERİ MERSİN’E ÇIKARMA YAPACAK | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KÖRFEZ ÜLKELERİ MERSİN’E ÇIKARMA YAPACAK


Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları Mersin’e getireceklerini ifade etti

 

Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları Mersin'e getireceklerini ifade etti.

Twitter hesabından Rusya'nın narenciye, yaş, sebze ve meyvede sınırlamaları kaldırdığının müjdesini veren Bakan Elvan, “ Rusya narenciye ile yaş sebze meyvede sınırlamaları kaldırdı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun." dedi. Haftasonu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada da önemli bir gelişmeyi açıklayan Elvan, "Mersin'in belli başlı ülkelere olan sebze meyve ihracatına bağımlı olmasından kurtaracak bazı tedbirler alacağız. Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları Mersin'e getireceğiz." dedi.

Hafta sonu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Mersin Yaş Meyve ve Sebze Hali'ni ziyaret ederek esnafın sıkıntılarını dinledikten sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde MTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yaş Sebze ve Meyve Çalıştayı"na katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üreticilere yeni Pazar müjdesi verdi. Mersin'in meyve ve sebze üretiminde çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Bakan Elvan “Mersin birçok meyve üretiminde 1. sırada yer alıyor. Başta muz olmak üzere. Kayısı da bile Malatya meşhur ama Türkiye kayısısından almış olduğu pay yüzde 15. Birçok üründe Mersin'in güçlü bir üretim potansiyeli ve alt yapısı var. Üretimden tüketime kadar geçen süreçte tedarik zincirinde ciddi bir fiyat artışı söz konusu. Üreticiden 1 liraya çıkan ürün her alanda değil ama bazı ürünlerde 3-4 liraya kadar çıkabiliyor. Demek ki tedarik zincirinde bir sorun var. İşte bu sorunu çözebilmek amacıyla Gıda Komitemiz yeniden yapılandırıldı, bu çerçevede Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız büyük bir çalışma başlattı. Burada bakanlık personelimiz sizi detaylı olarak dinleyecekler. Sorunlarınızı dinleyecekler, bu konuda ne tür önlemler alabiliriz, bunları siz ortaya koyacaksınız. Bu çerçevede bir plan ve program hazırlayarak atılması gereken somut adımları hükümet olarak atacağız. Bizim hükümet, parti olarak en belirgin özelliğimiz bizatihi sorun neredeyse o sorunun yerinde tespit etmek. Biz vatandaşımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ayağına gitmekten hiçbir zaman çekinmeyiz. Onur, gurur duyarız” dedi.

İHRACATI ARTIRMA HEDEFİ

Ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar malın yüzde 20'sinin zayi olduğunu, bu oranın düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Elvan, “Soğuk zincire ihtiyaç duyuluyor ve bu konuda destek vermeye hazırız. Meyve ve sebze hali bir anlamda borsa işlevi görmesi gerekir. Bunu sağlamamız lazım. Bir borsaya dönüşüm olması lazım. Diğer taraftan lojistiğe yönelik bazı sıkıntılarımız var. Bazı tedbirlerin alınması gerekiyor ki bizim enflasyon rakamları içinde diğer alanlardaki enflasyon oranımıza göre gıda enflasyonu daha yüksek. Bunun inşallah üstesinden geleceğiz. Bir başka önemli husus. Mersin'in sebze ve meyve üretiminde önemli bir konuma sahip olması nedeniyle önümüzdeki günlerde Körfez ülkelerinden meyve ve sebze ithal eden firmaları Mersin'e getireceğiz. İhracatçılarımızla buluşturacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun ancak Mersin'i Rusya ve 1-2 ülkeye yaş sebze ve meyve ihracatına bağımlı olmasından kurtaracak bazı tedbirler alacağız. Bu konuyu ben Suudi Arabistan'da ilgili yetkililerle görüştüm. Daha önce Kuveyt de de bu konuyu gündeme getirmiştim. İnşallah önümüzdeki günlerde bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. Körfez ülkelerine meyve ve sebze alanında daha fazla ihracatı nasıl yapabilir konuşacağız. Bununla ilgili bir çalıştayımız olacak. Bu şekilde de meyve ve sebze ihracatının yapmış olduğumuz ülke sayısını çeşitlendirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA