SİZ DE BU HİKAYEYE CAN VERİN! | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
SİZ DE BU HİKAYEYE CAN VERİN!


Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kemik iliği nakli bekleyen kanser hastalarının umudu olan kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek, “Siz de bu hikayeye can verin!” dedi.

 

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kemik iliği nakli bekleyen kanser hastalarının umudu olan kök hücre bağışının önemine dikkat çekerek, “Siz de bu hikayeye can verin!” dedi.

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, Kızılay’ın Sağlık Bakanlığı ile birlikte başlattığı kampanya hakkında bilgi verdi. Lösemi hastası gazeteci Nazlı Sümer Akdoğar’ın 'Hikayeme Can Ver' ismiyle bir kampanya başlattığını anımsatan Başkan Erdem, herkesin kök hücre projesi kapsamında kan örneği vererek kemik iliği donörü olabileceğini söyledi.

NASIL BAĞIŞÇI OLUNUR?

Kök Hücre Bağışçılarından alınacak bir tüp kanın, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkez laboratuarlara gönderilerek, “Doku Tipleme Testleri” yapılacağını ve böylece bağışçı veri tabanı oluşturulacağını anlatan Başkan Erdem, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi bir tanesinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen herhangi bir hastayla uyuştuğu anda, bağışçıya ulaşılacak ve kemik iliğinin alınması için davet yapılacaktır. Daha önce tüpte alınan kan yalnızca testler içindir. Asıl İlik verme işlemi bu son aşamada olur. Kök hücre, yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.”

SAĞLIKLI HERKES BAĞIŞÇI OLABİLİR

Kök hücrenin; kemik iliği kanserleri, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını ifade eden Başkan Erdem,  şöyle devam etti:

“18-50 yaş aralığında olan, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış sağlıklı herkes bağışçı olabilir. Size en yakın Gönüllü Verici Merkezi ve Sabit Kan Alma Merkezlerinde kök hücre bağışı ile ilgili bilgilendirme alabilir ve kök hücre bağışında bulunabilirsiniz.”

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA