FIRINCILAR HALK EKMEK BÜFELERİNİN YAKIN OLMASINDAN ŞİKAYETÇİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
FIRINCILAR HALK EKMEK BÜFELERİNİN YAKIN OLMASINDAN ŞİKAYETÇİ


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 33 No’lu Gıda ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Vahit Kenli, belediye tarafından işletilen halk ekmek büfelerinin bazılarının fırınlara yakın olmasının haksız rekabete yol açtığını savundu.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 33 No’lu Gıda ve İçecek Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Vahit Kenli, belediye tarafından işletilen halk ekmek büfelerinin bazılarının fırınlara yakın olmasının haksız rekabete yol açtığını savundu.

Kenli, sektörün sorunları ve çözümleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sektör olarak en büyük sorunlarının halk ekmek büfelerinin olduğunu söyleyen Kenli, büfelerin bazı fırınlara çok yakın olmasının önemli ölçüde zararları da beraberinde getirdiğini savundu. Belediye fırınlarında üretim maliyetinin az olmasından dolayı fiyatlarının da uygun olduğunu kaydeden Kenli, "Bizim fırınlarımızda 300 gramlık bir ekmek 2 TL’ye satılıyorken, halk ekmek büfelerinde 500 gramlık ekmekler 1.5 TL’ye satılıyor. Belediye fırınının üretim kapasitesinin yüksek olması nedeniyle daha uygun fiyatlarla ürün satabilmesi oldukça doğal. Aslına bakılırsa bu fırınların kurulma amacı da halka ucuz ekmek sunabilmek. Ancak bu satışların gelir düzeyi düşük semtlerde artırılması gerektiğine inanıyorum. Aksi halde bizim rekabet imkanımız azalıyor ve üretici fırınlarımız sıkıntı yaşıyor" dedi.

"Fırınlardan uzak yerlere kurulmalı"

Türkiye’nin her yerinde halk ekmek satışı olduğunu ve böyle bir uygulamayı desteklediklerini vurgulayan Kenli, "Mersin’de satış yeri olarak Siteler, Çay, Yenipazar, Demirtaş gibi semtler tercih edilmeli. Fırınlarımız çok sayıda işçi çalıştırıyor. Hiçbir çalışanımız asgari ücretle çalışmıyor. Tatilimiz, bayramımız yok. Zor bir mesleğimiz var ve bu nedenle birçok arkadaşımızın gideri oldukça fazla. Kentimizdeki 80 adet ekmek fabrikasının 60’ı rekabette zorlanması nedeniyle son 3 yılda fabrikasını satma noktasına geldi. Biz halk ekmek büfelerinde ekmeklerin düşük fiyatlarla satılmasına değil, bu büfelerin fırınlarımızın yakınında kurulmasına karşıyız" ifadelerini kullandı.

"Yetişmiş eleman sıkıntısı var"

Sektör olarak yetişmiş eleman bulma noktasında sıkıntı yaşadıklarına da değinen Kenli, artık eskisi gibi alttan usta yetişmediğini, bu nedenle mevcut ustaların maliyetinin arttığını ifade etti. Komite olarak sektör temsilcilerinin rekabetçi yapılarını güçlendirebilmek adına maliyetleri minimize edebilecek çalışmalara yoğunlaşacaklarını bildiren Kenli, özellikle küme mantığı ile hareket edebilmenin yollarını araştıracaklarını, küme olmayı başarabilmeleri halinde sarf malzemelerinin ortak alımı sonucu üretim maliyetlerinin düşeceğine inandığını söyledi.

"Güçlerimizi birleştirip marka oluşturmalıyız"

Yaşanan sıkıntıların çözümünde güç birliğinin yalnızca alımlarda değil her alanda önemli olduğunu ve markalaşmanın çok önemli olduğunu belirten Kenli, "Mersin’de her mahallede 5-6 tane pide fırını açılmasının yanı sıra artık halkın alışveriş alışkanlıklarının da değişmeye başladığını görüyoruz. Günümüzde alışverişin büyük bölümü AVM’lerden yapılıyor. Özellikle AVM’ler içinde yer alan büyük marketler kendi unlu mamullerini, ekmeklerini de üretiyor. Bu durum fırıncılık sektörünü etkiliyor ve sektörün geleceğine dair endişe uyandırıyor. Komite olarak bu sorunun çözümünü güç birliğiyle giderebileceğimize inanıyorum. Belki tek bir fırın sahibi kompleks bir yer açamaz ama güçlerimizi birleştirip kentte her türlü unlu mamul çeşidinin, tatlı çeşitlerinin bir arada satıldığı, insanların alışveriş yapmanın yanı sıra oturup dinlenebildikleri, çocuklarının oyun oynayabildiği geniş, nezih mekanlar açabiliriz" şeklinde konuştu.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA