BELEDİYE BAŞKANLARI HİZMET GÖTÜRÜRKEN AYRIM YAPMAMALIDIR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
BELEDİYE BAŞKANLARI HİZMET GÖTÜRÜRKEN AYRIM YAPMAMALIDIR


E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, “Yerel Yönetimlerde Model Yaratmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

 

E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, “Yerel Yönetimlerde Model Yaratmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi. 

E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye’de Anayasanın 127. maddesine göre merkezi yönetimin yerinden yönetim birimleri üzerinde vesayet kullanma yetkisi olduğunu belirterek ‘’Merkezden yönetim birimi, yerel yönetimlerin vasisi konumundadır. Bütünşehir modeli ile hizmet alanı genişledi, yaşadığınız yer neresi olursa olsun Büyükşehir sizlere hizmet getirmek zorunda.  Belediye başkanları hizmet götürürken ayrım yapmamalıdır.” dedi.

Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Mersin Milletvekili D. Fikri Sağlar, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren,  Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan,  E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Bözek, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayları Vahap Seçer, Selçuk Dereli, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Toroslar İlçe Başkanı Burhanettin Erdoğan,  CHP Akdeniz İlçe Başkanı Mustafa Sekendur, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, MÜSİAD Yönetim Kurulu ve üyeleri, MESİAD Başkanı Hasan Engin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin idman Yurdu Kulüp Başkanı Hamit İzol, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Türkiye Sakatlar derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, akademisyenler, siyasi parti ve sektör temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan KEYAM Müdürü Ahmet Özer, ‘’Bilindiği gibi yerel yönetimler, özellikle de belediyeler her geçen gün daha da önem kazanıyor. Bunun birkaç nedeni var, birincisi nüfusla ilgili. Şehircilik şurasında nüfusumuzun %88’nin belediyelerde yaşadığı söylendi. Yakında geri kalan 51 ilin de bütün şehir yasasına tabi olduğu takdirde nüfusun %100’ü belediyelerde yaşamış olacak. Bu neden bile tek başına belediyelerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu toplantılarda yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin en az ülkeleri yöneten iktidarlar kadar önemli olduğunu tescillemiş durumda. Son olarak bildiğiniz üzere Türkiye’nin sosyo ekonomik, sosyo politik, kültürel, etnik ve inançsal sorunları var. İnanıyorum ki eğer yerel yönetimler güçlendirilirse sadece belediye sorunları çözülmekle kalmayacak, aynı zamanda bu sorunların çözümüne de büyük katkılar sunacaklardır” şekline konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan E.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, kendi dönemindeki belediyecilik uygulamalarından; saydam ve katılımcı belediyecilik kavramlarını anlattı. Saydam ve katılımcı sözcüklerini 1989 yılında çok fazla kullanmadıklarını kaydeden Karayalçın, "Her iki kavram da 1989 yılında yeterince değerlendirilmiş değildi. 2019 yılında yeni bir seçime giderken saydam belediyecilik ve katılımcı belediyecilik anlayışının hala en temel konu, kavram olduğunu düşünüyorum. Belediye başkanları hizmet götürürken ayrım yapamazlar, yapmamalılar. Ama şimdi yeni bir durum var. Eskiden belediyecilik yol, su, elektrik, asfaltlama, kanalizasyon hizmetleri ile sınırlıydı. Şimdi bütün şehir modeli ile alan genişledi. Artık dağ köylerinde, artık orman köylerinde, ovalarda, yaylalarda, vadilerde büyükşehir statüsünde olan, Türkiye’de 81 ilin 30 ilinde yaşayan insanlarımızın tüm gereksinimlerini karşılamak zorundadır belediyelerimiz. Yani asfalttan, kanalizasyondan, metrodan çıktık artık tarım yatırımlarına kaydı. Yasa da bunu söylüyor zaten. Büyükşehir belediyesi sulama yatırımları yapabilir, yapmalıdır, yapmak zorundandır bana göre. Büyükşehir belediyesi sanayi sektöründe, turizmde tanıtım alanında yatırımlar yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

2019 yerel seçimlerin çok önemli olduğunun altını çizen Karayalçın, "Türkiye’de şimdiye kadar hep yerel yönetimleri merkezi yönetim seçim sonuçları belirlemiştir. Eğer sırada bir değişiklik yapılmayacaksa merkezi yönetimin seçim sonuçlarının yani cumhurbaşkanlığı seçiminin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçiminin ben bu kez 2019 yılında yerel yönetimler tarafından belirleneceğini iddia ediyorum" şeklinde konuştu.

Karayalçın’ın sunumunun ardından “2019’a Giderekn Yerel Yönetimler” konulu panele geçildi.  Moderatörlüğünü KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer’in yaptığı panele, Bursa Nilüfer Belediye başkanı Mustafa Bozbey, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Muğla Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Belediye Başkanları bölgelerinde yaptıkları hizmetlerden ve Belediyecilik deneyimlerinden örnekler verdi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA