Bolkar Dağlarının konargöçer Yörüklerinin yaşamı belgesel oldu | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Bolkar Dağlarının konargöçer Yörüklerinin yaşamı belgesel oldu


Mersin’in Bolkar Dağlarında, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbabalar, nadir görülen vaşaklar, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşayan dağ keçileri ile aynı yaşam alanını paylaşan konargöçer Yörüklerin yaşamı belgesel oldu.

 

Mersin'in Bolkar Dağlarında, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbabalar, nadir görülen vaşaklar, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşayan dağ keçileri ile aynı yaşam alanını paylaşan konargöçer Yörüklerin yaşamı belgesel oldu.

Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen GEF Küçük Destek Programının (SGP) desteklediği ‘Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi' kapsamında Mersin'in Bolkar Dağlarındaki göçer Yörükler ile görüşmeler yapılarak, doğanın koşulları ve konargöçer yaşamın bağlantıları kayıt altına alınıyor. Bu görüşmeler daha sonra ‘Doğa Belgeseli' haline getiriliyor.

Bolkar Dağlarındaki göçer aileler her yıl havaların ısınmasıyla Torosların eteklerine doğru göç ediyor. Bu göç, geleneksel yöntemlerle bazen haftalarca konargöçer olarak devam ediyor. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbabalar, nadir görülen vaşaklar, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşayan dağ keçileri gibi canlılar Bolkar Dağlarının göçerleri ile aynı yaşam alanını paylaşıyor. Bu sayede, göçerler bölgede yaşayan canlıların karşı karşıya olduğu sorunlara doğrudan tanık oluyor.

Yörüklerin yaşamı kayıt altına alınıyor

Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Bolkar Dağlarının göçer Yörüklerini dağ eteklerindeki yurtlarında ziyaret ederek, Yörüklerin akbabaları, kartalları, vaşakları, dağ keçilerini çok iyi tanıdığını yaptığı anket çalışmalarıyla ortaya koydu. Doğanın döngülerine zarar vermeden yaşamaya devam eden göçer Yörükler, bölgede yaşayan kurtların sürülerine saldırmasından olumsuz etkileniyor. Fakat göçer Yörükler doğanın döngüsünü ve dilini bildikleri için onlara karşı düşmanlık beslemiyor, zehirli etlerle kurtları öldürmeye çalışmıyor. Göçer Yörükler, akbabaların yaşam döngülerini de çok iyi bilmeleri sayesinde dağda kaybolan ve ölen hayvanların yerlerini akbabaların güzergahını takip ederek bulabiliyor. Bu saha çalışmalarının bazı bölümleri de kayıt altına alınıyor.

Binlerce yıldır konargöçer yaşamlarını sürdüren Yörükler doğanın dilini ve döngüsü yaşayarak biliyor ve bölge doğasının korunmasını sağlıyor.

Doğa koruma ağı oluşturulması hedefleniyor

Doğa Derneğinden yapılan açıklamada, ‘Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi' kapsamında yürütülen çalışmaların devam ettiği belirtilerek, “Mersin'in Bolkar Dağlarındaki konargöçer çobanlar ile çalışmalar yapılarak en uygun iletişim yöntemleri ile farkındalık sağlayıp, çobanların doğa bilinci ve koruma inisiyatifi almalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Bulundukları vadilerdeki, yaylaklardaki yaban hayatı hakkında düzenli bilgileri bizlerle ve kendi aralarında paylaşacakları çobanlardan oluşan doğa koruma ağı hedeflemektedir. Bu kapsamda Bolkar Dağlarında bulunan konargöçerlerle yaz ve kış yurtlarında görüşmeler yapılmış, farklı alanlarda olan konargöçer ile sürdürülebilir doğa koruma konusunda iletişim ağı sağlanmaya başlanmıştır” denildi.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA