Bir Psikologun Gözünden: Kadın ve Erkek İlişkileri | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Bir Psikologun Gözünden: Kadın ve Erkek İlişkileri


Kadınlar ve erkekler arasında birçok farklılık olsa da birbirlerini tamamlayan ayrılmaz birer bütünlerdir. Buna rağmen kadın-erkek ilişkilerinde ve toplumsal cinsiyet rollerinde çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. Psikolog Mehmet Bakay, bir psikologun gözünden kadın ve erkek ilişkilerini değerlendirdi.

 

Kadınlar ve erkekler arasında birçok farklılık olsa da birbirlerini tamamlayan ayrılmaz birer bütünlerdir. Buna rağmen kadın-erkek ilişkilerinde ve toplumsal cinsiyet rollerinde çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. Psikolog Mehmet Bakay, bir psikologun gözünden kadın ve erkek ilişkilerini değerlendirdi.

Psikolog Mehmet Bakay, mükemmel bir ilişkinin olamayacağını ve böyle bir istediğin ütopik bir hayal olduğunu söyleyerek “İnsan yapısı gereği hata yapan bir varlıktır. Bu durum hayatımızın her alanı için geçerlidir. Diğer yandansa kadın ve erkek iki ayrı dünyaya sahiptir. Olaylara başta hormonal olarak aynı pencereden bakamaz. Bu noktada ilişkimizi sağlam bir zemeni oturtacak yegane gücümüz iletişim olmalı. Bir ilişkinin olmazsa olmazı eşgüdümlü bir şekilde birbirini dinlemektir.” dedi.

Evimiz Bir Sosyal İletişim Fabrikasıdır

Kadın ve erkek ilişkilerine dair belli tabuların küçük yaştan itibaren beynimize empoze edildiğini ve ilk olarak bu yapının değişime uğraması gerektiğini belirten Bakay, “Evimiz bir sosyal iletişim fabrikasıdır. Altı yaşımıza kadar bu fabrikadan aldığımız ürünler, bizi hayatımızın geri kalan 50, 60 yılına hazırlayacak ürünlerdir. Ailemizin tutumları bizim gelecek yıllardaki tutumlarımızı belirleyecek tutumlardır. Baskıcı bir ailede büyümüşsek, baskıcı olacağız. Birbirine saygı duymayan bir anne ve babanın yanında büyümüşsek, ileride eşimize yeterinde saygı duymayacağız. Bu noktada demokratik aile tutumu çözüm olacaktır. İlişkiyi dizayn etme, dinleme ve konuşma tarzımız, dikkat edeceğimiz her nokta önemli olacaktır. Kendi evimizde kadın ve erkek eşitliğini sağlayabilirsek, toplumumuzda da sağlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sosyolojik Bir Sorun: Cinsiyet Eşitsizliği

Kadın ve erkek eşitsizliğinin sosyolojik bir problem olduğunu söyleyen Bakay, bir toplumun gelişmişlik seviyesinin, kadınına verilen değerle paralel olduğuna değinerek, “Siyasi yapılarda, STK’larda kadının söz hakkı, erkeğin yüzde 10’u kadar bile değil. Bu seviye yüzde 50’ye ulaşmadan demokratik bir yapıdan söz edilemez. Kadın kotaları dahi sözde demokrasinin birer ürünüdür. Kota koyarak dahi kadını ötekileştiriyoruz. Kadınların siyasette veya toplumsal yapılarda var olmak için kadın kotalarına ihtiyaçları yoktur. Kota koyduğumuz her an kendi zihinlerimize de kotalar koyuyoruz.” dedi.

Kadına atfedilen özel günlerin, paylaşımların, kadınların sorunlarının konuşduğu seminerlerin, sempozyumların kadını daha fazla ötekileştirdiğine vurgu yapan Bakay, cinsiyet eşitsizliğinin kadın ve erkek gibi kavramlarla değil, insan kavramı çatısı altında çözüme kavuşabileceğini söyledi.

Erkeklerde Birçok Sorunla Karşı Karşıya

Toplumsal olarak erkeklerinde birçok sorunla karşı karşıya olduğuna değinen Bakay, “Erkekler için kullanılan anlamsız bir cümle vardır, fırtınanın şiddeti ne kadar yoğun olursa olsun, o gemiyi limana getirip getirememen önemlidir. Sosyolojik olarak erkekleri yorulmaması, güçsüz kalmaması, sorunlarını dile getirmemesi, ağlamaması gereken bir varlık olarak kodluyoruz. Erkeklerde psikolojik açıdan sorun yaşıyor. Yeniden tekrarlıyorum, sorunlarımızı ancak insan kavramı altında birleşerek çözebiliriz.” diye konuştu.

Medeniyet Dersi Gelmeli

Toplumsal sorunların bir kar topu gibi sürekli büyüdüğünü söyleyen Bakay, “İlkokullara medeniyet dersinin konulmasını çok isterim. İlk olarak çocuklarımızı medeni bir şekilde yetiştirmemiz lazım. Daha sonra ise çocuklarımıza etkili iletişimi öğretmemiz gerekiyor. Bizim okul yıllarımızda güzel konuşma dersi vardı. Fakat biz o derste yazı yazardık. Konuşamayan, iletişim kurmasını tam olarak bilmeyen bir nesil olarak yetiştik. Geçmişte tanıdığımız bir kadın arkadaşımızı dahi gördüğümüzde selam vermek için 100 defa düşünüyoruz. Acaba yanlış anlaşılır mı? Ailesi ne der? Bir sonraki neslin böyle büyümesinin önüne geçmeliyiz. Ancak böyle toplumsal sorunlarımızın önüne geçebiliriz.” dedi.

Birçok ailenin iletişim sorunları yüzünden sıkıntı yaşadığını belirten Bakay, sabahları otobüse binen, durakta bekleyen, çalışan insanların çoğunun mutsuz olduğunu ve geceleri birçok evden sadece televizyon ışığının geldiğini söyleyerek, “Bu mutsuzluğun tek bir çözümü var iletişim. Birbirimiz ile konuşmayı öğrenmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Geçmişin Ruhu Yolumuzu Açacak

Çözümün beş yıldızlı otellerde yazılan makalelerde değil, geçmişimizde olduğunu söyleyen Bakay, şöyle konuştu: “Bu toprakların bugüne kadar gördüğü en iyi sistem 1920’lerdeki sistemdir. Bu topraklar birçok ülkeden önce kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği topraklardır. O dönemdeki ruhu yeniden kazanmamız, bizi toplumsal olarak birçok sorundan kurtaracaktır.”

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA