Emeklilikte Yaşa Takılanlar Pes Etmiyor! | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Pes Etmiyor!


Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yapmayacağız, seçim kaybetsem bile bu işte yokum” açıklamasına karşın mücadeleye devam ediyor. Yurdun dört bir yanında çalışmalarına hız veren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, Cumhurbaşkanlığına teslim etmek üzere imza toplamaya başladı.

 
Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yapmayacağız, seçim kaybetsem bile bu işte yokum” açıklamasına karşın mücadeleye devam ediyor. Yurdun dört bir yanında çalışmalarına hız veren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, Cumhurbaşkanlığına teslim etmek üzere imza toplamaya başladı.
 
Hükümet emeklilikte yaşa takılan vatandaşların taleplerine kulak tıkamış durumda. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği ise pes etmemekte kararlı. Son olarak yurdun dört bir yanında  imza kampanyasına başlayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği, toplanan imzaları Cumhurbaşkanlığına gönderecek. Daha önce de birçok bölgede ve online platformlarda imza kampanyası yürüten Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği bir sonuç alamamıştı. Bu kampanyanın nasıl sonuçlanacağıysa kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.
 
 
EYT’li Vatandaşlar İş Bulamıyor
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Mersin Temsilcisi Niyazi Korkmaz, birkaç yıl öncesine kadar EYT kapsamına giren birçok vatandaşın bu durumdan haberinin dahi olmadığına değinerek, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği olarak ilk çalışmamız, EYT kapsamına giren vatandaşlarımızı sosyal medya aracılığı ile bilinçlendirmek oldu. Toplumdaki farkındalık arttıkça da EYT toplumsal bir harekete dönüştü. Sosyal medyanın bize sağladığı olanaklar sayesinde üye sayımız her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor.” dedi.
 
Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların her açıdan mağdur edildiğini söyleyen Korkmaz, “EYT’li arkadaşlarımız, yaşlarından dolayı ağır işlerde çalışamıyorlar. Özel sektörde iş bulmakta zorlanıyorlar. Kazandıkları asgari ücret geçimlerine maalesef yetmiyor. Devlet ise henüz genç olduğumuzu ve çalışabileceğimizi söyleyerek bizleri emekli etmiyor. Emekli olsak dahi alacağımız ücretler yine geçim sıkıntımızı ortadan kaldırmıyor. Emekli olsa dahi birçok arkadaşımız çalışmak zorunda bırakılıyor.” diye konuştu.
 
Korkmaz: “Vaat Edilen Uygulansın”
 
Hükümetten tek isteklerinin geçmişe dönük uygulamaların son bulması olduğunu belirten Korkmaz, EYT’li vatandaşlara işe başladığı süreçte ne vaat edildiyse onun uygulanması gerektiğini söyledi. 
 
EYT yasasının çıkması durumunda Türkiye ekonomisinin zora girmeyeceğini dile getiren Korkmaz, “Türkiye ekonomisine zarar vereceğimizi düşünmüyorum. Bizler 20, 25, 30 yıl devlete prim ödedik. Benim primimle devletin ihtiyacı karşılandıysa, devletin de bizim ihtiyaçlarımızı karşılaması lazım. Bizim alacağımız maaşlar devlete prim olarak, vergi olarak ödendi. Devlete maaliyetimiz yok aksine ödediğimiz vergiler ve primlerle devlete faydamız oldu.” ifadelerini kullandı.
 
Korkmaz: “Yasa Çıkana Kadar Pes Etmeyeceğiz”
 
İmza kampanyasının amacına ulaşacağına inancının tam olduğunu belirten Korkmaz, “İmza kampanyası düzenlememizin ilk amacı Cumhubaşkanlığına ve halkımıza sorularımızı duyurabilmek. Sorunlarımızın bizim ağzımızdan dinlenmesini sağlayabilmek. Bizlerde Mersinli EYT’liler olarak imza kampanyasına online mecralardan katılacağız. Hedeflenen sayıya ulaşılacağından hiçbir şüphemiz yok. Yasa çıkana kadar pes etmeyeceğiz.” dedi.
 
 
Gülcan: “Emeklilik Yasaları Uzun Vadelerde Planlanmalı”
 
EYT’li vatandaşların taleplerinin haklı olduğunu lakin toplumsal bir emeklilik yaşı eşitsizliği yaratacağını savunan Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erhan Gülcan ise “Emeklilikte yaşa takılanlar sorununu daha geniş açılardan bakarak çözüme kavuşturmamız lazım. Emeklilik yasaları uzun vadelerde planlanması gereken yasalardır. EYT’li vatandaşlarımız emekli olacak, lakin bu durum
ilerleyen dönemlerde bir toplumsal sorun yaratabilir. Toplumsal bir eşitsizliğe neden olabilir. Türkiye, sadece her kesimi kapsayacak, ılımlı ve her kesimi kucaklayan bir emeklilik yasası ile bu tür sorunların önüne geçebilir.” diye konuştu.
 
Peki EYT Nedir?
 
8 Eylül 1999 tarihinden önce 18 yaşında işe başlayan kadınlar 20 yıllık hizmet sürelerini tamamlayarak 38 yaşında, 18 yaşında işe başlayan erkekler ise 25 yıllık hizmet sürelerini tamamlayarak 43 yaşında emekli olabiliyordu. Lakin 8 Eylül 1999 yılında çıkartılan yasa ile kadınlarda emeklilik yaşı 58’e çıkartılırken, erkeklerde ise 60 yaşına çıkartıldı. Örneğin, 18 yaşında işe başlayarak 25 yıllık hizmet süresini 43 yaşında dolduran erkekler, emekli olabilmek için 60 yaşını beklemek zorunda bırakıldı. Yani emeklilikte yaşa takıldı.
 
Emeklilikte Yaşa Takılanların Talepleri Ne?
 
Emeklilikte yaşa takılanların ana talebi, 1999 yılında yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulamasına son verilmesi ve 1999 yılından önce işe başlayanların prim gün sayılarını doldurduğunda emekli olabilmeleri.
 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA