Gültekin Olgaç; E-DÖNÜŞÜM NEDİR? | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Gültekin Olgaç; E-DÖNÜŞÜM NEDİR?


Sanayi devriminden bu yana gelişen teknoloji, iletişim yolunda atılan büyük adımlar sonucu bilgi çağı ve artık günümüzün kaçınılmaz gerçeği dijital yaşama doğru hızlı bir yolculuk…

 

E-Dönüşüm herkesin yaşamını her yönüyle etkileyen, kolaylaştıran, devletin vatandaşına sunduğu hizmetleri farklı bir boyuta taşıyan yeni bir anlayış.

Yasal düzenlemelerle kullanımı artan ve yaygınlaşan E-Dönüşüm uygulamaları hakkında gazetemize önemli açıklamalar yapan EDM Bilişim Mersin Bölge Satış Yöneticisi Gültekin Olgaç, ülke ekonomisine önemli derecede katma değer sağlayan bu hizmetleri sunan firmalarda  ISO 27001 [Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi]  GİB tarafından yasal saklamacı kuruluş yetkisi olması gibi önemli kriterler arandığına dikkat çekti.

EDM Bilişim Mersin Bölge Satış Yöneticisi Gültekin Olgaç, E- Dönüşümü; satıştan insan kaynaklarına, üretimden pazarlamaya iş akışını tamamen değiştiren bir kavram, hepimizin yaşamını her yönüyle etkileyen, kolaylaştıran, devletin vatandaşına sunduğu hizmetleri farklı bir boyuta taşıyan yeni bir anlayıştır diye tanımlarken ‘’Değişim doğal ve çoğu zaman kendiliğinden ortaya çıkan bir olgu iken dönüşüm  bir amaca ulaşmaya yönelik  değişikliklerdir .’’ ifadelerini kullandı.

 E-Dönüşüm ile hayatımızda birçok şeye daha az zaman ayırdığımıza dikkat çeken Olgaç,

‘’Havale için bankaya gitmiyor elektronik bankacılık kullanıyoruz, mektup yerine mail veya akıllı telefonlardaki uygulama ile anında iletişim sağlıyor, ıslak imza yerine elektronik imza kullanıyoruz. Notere gitme yerine kep (kayıtlı elektronik posta) ile evrak gönderip o evrağı aynı zamanda yasallık kazandırıyoruz.’’ Dedi.

Olgaç; ‘’E-Dönüşümün sonucu olarak raflardan  dosyaları kaldırdık, arşiv için odalar ayırmıyoruz ve en önemlisi  her yıl milyonlarca ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. İş akış süreçlerimiz hızlandı, verimlilik arttı, ölçme değerlendirme sonucu performans ölçümleri daha değerli hale geldi. Tüm bunların sonucu olarak e devlet ile altyapısı hazırlanan bir platformda penetrasyon oranımız daha emekleme evresinde olmasına karşın  e-fatura, e-defter, e-imza, e-arşiv, kep, e-irsaliye gibi kavramlar hayatımıza her gün daha fazla girmektedir.’’ Şeklinde konuştu.

E-Dönüşümün günlük iş hayatımıza katkılarını anlatan Olgaç E-Dönüşüm hizmetlerinin başlıcalarını şu şekilde tanımladı:

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, belirli bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez bir şekilde mühürlenmiş, satıcı ve alıcı arasında güvenli, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip elektronik belgedir.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura, faturaların 10 yıl boyunca saklanması gereken ikinci nüshalarının ve ilgili belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasını ve muhafaza edilmesini; gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan bir hizmettir. Faturanın birinci nüshasını da müşterinin istemesi halinde elektronik yolla iletilmesine imkan vermektedir.

E-İmza Nedir?

E-İmza günlük hayatımızda kullandığımız, elle kağıt üzerine atılan ıslak imza ile aynı anlamı sahip olan UYAP, MERSİS, TİTUBB, E-Reçete, KEP*, E-Çed, E-Haciz, Ekap, Asbis, Savtag, Dtm gibi bir çok E-Devlet ve özel kurumlarda kullanılan elektronik imzalama biçimidir.

E-Saklama Nedir?

E-Saklama; resmi, hukuki ve ticari her türlü belgenin elektronik ortamda yasal geçerli ve güvenli şekilde uzun süreli saklanmasını ve istendiğinde bu belgelere kolay ulaşılabilir olmasını sağlayan sistemdir.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) , Yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta olarak kabul edilmektedir.. KEPe-imza ve zaman damgası kullanılarak, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına almayı, gönderen ve alan tarafların kim olduklarının bilinmesini, gönderilen iletinin ne olduğunun, içeriğinin başkalarınca değiştirilmediğinin ve gönderim zamanının kesin olarak tespit edilmesini sağlamaktadır. KEP, elektronik posta yoluyla yasal geçerli ve teknik olarak güvenli bir şekilde e-belge paylaşımını sağlayabilen ve bu işlemlerle ilgili kesin delil sağlayabilen tek araçtır. Daha basit bir ifade ile KEP; gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğin sonradan değiştirilemediği, uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliği ve delil niteliği olan güvenli elektronik posta hizmetidir.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA