MERSİN SERBEST BÖLGESİ GENİŞLİYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN SERBEST BÖLGESİ GENİŞLİYOR




 

Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği (MESBAK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Serbest Bölgeler Platform Başkanı Ekrem Sağlam, Serbest Bölge Genişleme alanının Mersin Çevre Düzeni Planına işlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek," Bölgemiz yaklaşık 340 dönümlük genişleme alanının dahil edilmesiyle binlerce istihdamın olabileceği ve milyar dolarlık işlem hacminin çok kısa süre içerisinde gerçekleşeceği bir bölge olacaktır."dedi

Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği (MESBAK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Serbest Bölgeler Platform Başkanı Ekrem Sağlam, Serbest Bölge Genişleme alanının Mersin Çevre Düzeni Planına işlenmesi ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Sağlam," Türkiye'de 25 serbest bölge vardı. Şu an 19 tanesi faaliyette ve bunlar 30 milyon metre kareye tekabül ediyor. Mersin'e baktığımızda 870 dönüm. Komşu İran'a baktığımızda ise bir serbest bölge 51 milyon metre kare. Şu an Mersin serbest bölgede 10 bine yakın insan istihdam ediliyor ve yıllık işlem hacmi 3.5 milyar dolar. Mersin'in yapmış olduğu işleme karşılık, Mersin'deki tüm dış ticaret firmalarının yapmış olduğu işlerden %30 daha fazla işlem yapılıyor. Özellikle Mersin ve İzmir Serbest bölgesine anormal derecede talep var.  Bu iki kentin deniz kenarı ve limana sahip olması bu illere talebi arttırıyor. Şu anda yüzde yüz doluluk oranına sahip. Mersin'de yer kalmadı. Ama bu firmaların tapuları yok. Hazine arazisi üzerine yapılan bu serbest bölgesinde en büyük sorunumuz tapuların üst yapıları yapan bu firmalara sembolik bir ücretle verilmesidir."dedi.

Yıllardan beri mücadelelerinin burada faaliyet gösteren firmalara tapuların verilmesi ve serbest bölgenin genişlemesi olduğunu belirten Sağlam," Nasıl bugün 870 dönüm yerde 10 bine yakın insan çalışıyorsa, yanı başımızda geçmişte bakanlar kurulu kararı ile sınırları çizilmiş, Ekonomi Bakanlığı istediği taktirde orayı bünyesine katabilir diye hak verdiği alanın ki yaklaşık 340 dönümlük yer dahil edildiğinde yine binlerce istihdamın tekrar olabileceği ve milyar dolarlık işlem hacminin çok kısa süre içerisinde olabilecek bir bölgedir.

Genişleme alanının Toros Gübre’ye yıllar önce verildiği ama taahhütlerini yerine getirmedikleri için bu alanı devlete geri iade etmeleri gerektiği halde tapusunu çıkardıklarını belirten Sağlam, " O bölgeyi tüm kent dinamiklerinin karşı çıkmasına rağmen sanayi bölgesi olarak işaretlemeleri üzerine itiraz ettik ve davamızı açtık, yürütmeyi durdurduk ve Serbest Bölge genişleme alanı olarak bıraktık. Çünkü sınır birliği olmayan yerde sanayi alanı yapamazsınız. Bu alanın serbest bölge ile sınır birliği var."dedi.

Geldikleri noktada bu genişleme alanının geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye meclisinden geçtiğini ve Çevre Düzeni Planına işlenmesinden büyük memnunluk duyduklarını belirten Sağlam, " Şimdi istimlak çalışmaları yapılacak ve Serbest Bölgeye dahil edilecek. Yeni projeler ortaya çıkacak. Ya Ekonomi Bakanlığının istimlak etmesi lazım ya da Serbest Bölge işletici firma (MESBAŞ) istimlak edecek. Ardından Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü parselasyonu talepler doğrultusunda işleme sokacak. Artık bu bölgeye gelen talepleri değerlendireceğiz. Türkiye büyüyecekse kilogramda daha az ama parada daha fazla olan yatırımların artık Türkiye'ye getirilmesi gerek. Siz teknolojiyi ülkenize ne kadar çok getirirseniz, kendinizi o kadar iyi eğitirsiniz. Siz kendinizi eğittiğinizde artık onlara ihtiyacınız kalmaz. Meseleye vizyoner bakmak lazım." açıklamasında bulundu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA