DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARI TURUNÇGİLİ VURDU | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
DEĞİŞEN İKLİM KOŞULLARI TURUNÇGİLİ VURDU


Ağır kış şartları yaşanan Çukurova Bölgesi’nde üreticinin ürününü zamanında hasat edememesi büyük ölçüde ekonomik kayıplara neden oldu.

 

Ağır kış şartları yaşanan Çukurova Bölgesi’nde üreticinin ürününü zamanında hasat edememesi büyük ölçüde ekonomik kayıplara neden oldu.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz,  turunçgil üretilen bölgelerin tamamında yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirterek ‘’Ürünlerin dökülmesinin yanı sıra, ihraç değerini kaybetmesi büyük ölçüde ekonomik kayıplara neden oldu. Değişen iklim koşulları turunçgili vurdu.’’ dedi.

Turunçgil ihracat sezonunu değerlendiren Kaçmaz, ‘’20.08.2018 – 31.03.2019 tarihleri arasında gerçekleşen turunçgil ihracatı içerisinde limon ihracatı bir önceki döneme göre miktarda %20 artış göstererek 531.478.475 kg olarak gerçekleşti ve turunçgil ürünleri arasında ihracatı artan tek ürün oldu. Mandarin ihracatı bir önceki sezona göre %4 eksik ile 712.398.098 kg, greyfurt %14 eksik ile 128.205.854 kg, portakal %30 eksik ile 289.429.190 kg olarak gerçekleşti. 2017 / 2018 Turunçgil ihracat sezonunda 1.661.543.804 kg turunçgil ihracatı karşılığında 697.737.793 dolar döviz girdisi elde edildi.’’ şeklinde konuştu.

Kaçmaz; en çok turunçgil ihracatı yapılan ilk beş ülkenin, sırasıyla 513.725.590 kg ile Rusya Federasyonu, 396.034.519 kg ile Irak, 182.393.603 kg ile Ukrayna, 87.88.221 kg ile Suudi Arabistan ve 58.787.171 kg ile Romanya olduğunu ifade ederek  ‘’Ülkemizden ihraç edilen turunçgil ihracatının ülke gruplarına göre dağılımında ise %50 pay Bağımsız Devletler Topluluğu’na, %23 pay Ortadoğu Ülkelerine, %20 AB Ülkelerine ve %7 diğer ülkelere gerçekleşti.’’ dedi.

‘’Çukurova Bölgesi’nde yağış, fırtına, sel ve su baskınından ağaçlar ve meyveler olumsuz şekilde etkilendi’’

Kaçmaz; meteoroloji verilerine göre bir önceki kış dönemine oranla Mersin özelinde turunçgil üretilen bölgelerin tamamında yağış miktarının uzun yıllar ortalamasının (normali) üzerinde gerçekleştiğine vurgu yaparak ‘’Ağır kış şartları yaşayan Çukurova Bölgesi’nde yağış, fırtına, sel ve su baskınından ağaçlar ve meyveler olumsuz şekilde etkilendi. Üreticinin ya da ihracatçının zamanında ürününü hasat edememesinden dolayı meyvelerde çok miktarda zayiat görüldü. Ürünlerin dökülmesinin yanı sıra, ihraç değerini kaybetmesinden dolayı büyük ölçüde ekonomik kayıplar yaşandı. Bu nedenle; özellikle portakal ve mandalina ihracatında düşüşler görülmüştür.’’ dedi.

‘’Ulusal Turunçgil Konseyi, değişen iklim şartları konusunda ve turunçgil sektörünü ilgilendiren her konuda Ar-Ge çalışmaları yapmaktadır’’

Ulusal Turunçgil Konseyi olarak değişen iklim şartları konusunda ve turunçgil sektörünü ilgilendiren her konuda Ar-Ge çalışmaları yapmakta olduklarının altını çizen Kaçmaz; ‘’Turunçgillerin ihracat yapısı ve turunçgillerde hasat sonrası muhafaza gibi konular bu çalışmalarımızdan birkaç örnektir. Ayrıca, iklim şartları ile ilgili olarak da TARSİM sigortaları konusunda TARSİM Bölge Müdürü ile toplantılar gerçekleştirilmiş, özellikle sel, fırtına ve hortumun TARSİM kapsamına alınması hususunda girişimlerde bulunulmuştur. Bunun yanı sıra; üreticiyi bilgilendirme ile ilgili çalışmalarımız bir program çerçevesinde devam etmektedir.’’ şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA