MİLLİ SPORCULAR, OYUNCULAR, SANATÇILAR VE HEKİMLER ROMATİZMALIÇOCUKLARLA “DAHA SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN” BULUŞTU | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MİLLİ SPORCULAR, OYUNCULAR, SANATÇILAR VE HEKİMLER ROMATİZMALIÇOCUKLARLA “DAHA SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN” BULUŞTU


Çocuk Romatoloji Derneği, 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle çocuk romatizmasına ve erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi

 

Milli Sporcular, oyuncular, sanatçılar ve hekimler daha sağlıklı bir gelecek ve çocuklara hareket özgürlüğü için hasta çocuklar ve yakınlarıyla bir araya geldi.

Çocuklarda görülen romatizmal hastalıklara dikkat çekmek amacıyla Çocuk Romatoloji Derneği tarafından düzenlenen toplantının katılımcıları arasında; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ve Ekibi, Milli Basketbolcu Hakan Yörükoğlu, Teknik Direktör Abdullah Avcı, Çocuk Oyuncu Rüzgar ChristinaBoyle, Oyuncu Aslıhan Güner, Oyuncu Melis Babadağ, Pop-rock Grubu Gripin, Selen Görgüzel ve Selda Topal, romatizma hastası çocuklar ve yakınları da vardı. Basın toplantısının hemen ardından, çocuklarla sporcular arasında minyatür kale ve minyatür basket potası ile kısa paslaşma etkinliği düzenlendi.

Romatizmal hastalıklar erişkinlerdeki kadar sık olmasa da çocuklarda da görülüyor ve romatizmalı çocukların yüzde 30’unun hastalığı erişkinlikte de devam ediyor. Çocukluk çağı romatizmaların kaynağı tam olarak bilinmemekle birlikte çoğunluğu genetik olarak geçiyor. Tekrarlayan yüksek ateş, el, ayak ve dizlerde görülen şişlikler, eklem ağrıları çocukluk romatizmasının en önemli belirtileridir. Erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde bu hastalıklar çocukta kalıcı hastalıklara sebep olurken romatizmal hastalıklar daha çok kız çocuklarında görülüyor.

Romatizmal hastalıklar kız çocuklarında daha çok görülür

Yaşlılara özgü bir hastalık olarak bilinen romatizma, çocukları da etkiliyor. Romatizmalı çocukların karşılaştığı hareket kısıtlılığının çocuklar ve aileler için üzüntü kaynağı olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur şunları söyledi: “Türkiye’deki çocuklar arasında romatizmal hastalıkların görülme sıklığı konusunda net bir istatistik olmasa da, kronik çocuk hastalıkları arasında ilk üçte yer alan romatizma yenidoğan döneminden başlayarak erişkinliğe dek çocukluk çağının her döneminde ortaya çıkabiliyor ve kız çocukları romatizmal hastalıklara daha çok yakalanıyor.Çocuk polikliniklerine gelen hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde eklem ağrısı ve eklem şişliği gibi romatizmal şikâyetler bulunuyor.Romatizma yeni doğan döneminden başlayarak erişkinliğe dek çocukluk çağının her döneminde ortaya çıkabiliyor. Çocuklarda en yaygın olarak 4 ila 10 yaş arasında ortaya çıkıyor.”

Büyüme ağrılarıyla karıştırılmamalı

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur romatizmal ağrılarla büyüme ağrılarının farkını şöyle anlattı: “Romatizma ağrılarının, 6-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülen büyüme ağrılarıyla karıştırılmaması gerekir. Büyüme ağrılarına hiçbir zaman eklemlerde şişlik ve kızarıklık eşlik etmez. Sabahları oluşan bacak ağrıları daha ciddi romatizmal nedenlerden kaynaklanabilir ancak gece ağrıları çoğunlukla mekanik kaynaklıdır. Bu nedenle ayırıcı tanıyı ancak hekimler yapabilir. Ağrılar sabah saatlerinde oluyorsa mutlaka hekime başvurulmalı.”

Çocuklarında sabahları ağrı şikayeti olanlar dikkat

Prof. Dr. Özgür Kasapçopur romatizmal hastalıkların belirtileri hakkında şunları söyledi: “En sık görülen belirti ağrıdır ve öncelikli bulgular arasında kol-bacak ağrıları, aksama ve yürüyememe yer alır. Kol ve bacak ağrıları çoğunlukla eklem ağrısı, eklem şişliği, kas ağrısı ve kas güçsüzlüğünden kaynaklanır. İltihaplı romatizmalarda hastanın yakınmaları sabahları daha fazladır. Bu yakınma yarım saat ile birkaç saat arasında sürebilir ve hasta hareket ettikçe hafifler. Romatizmal hastalıklar hareket sistemi dışında bazen gözde kızarıklık, karın ağrısı, ateş ve göğüs ağrısı gibi değişken bulgularla da ortaya çıkabilir. Ayrıca hastalanan eklem bölgeleri şişebilir. Ağrı ve şişme nedeniyle hareket kısıtlılığı oluşur. Uzun süren romatizmal hastalıklarda, eklemlerde şekil bozukluğu da oluşabilir. Bu yüzden çocuklarında sabah saatlerinde ağrı şikayeti olan ebeveynler vakit kaybetmeden doktora başvurmalı.”

Romatizmal hastalıklar tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara neden olabilir

Özellikle eklemlerde olmak üzere vücudun hareket sisteminin herhangi bir yerinde ağrı, hareket kısıtlılığı veya şişmeye neden olan, hatta bazen iç organları da etkileyebilen hastalıkların, romatizmal hastalıklar olarak tanımlandığını belirten Prof. Dr. Özgür Kasapçopur şöyle devam etti: “Çocukluk çağında ortaya çıkan romatizmalar çocukların günlük yaşam içindeki hareketliliğini engelliyor. Romatizmalı çocuklar istedikleri gibi hareket edemeyip, koşup oynayamayınca, bu sorun kendileri ve aileleri için önemli bir sorun ve aynı zamanda psikolojik bir yük haline geliyor.Tedavinin mümkün olduğunca erken başlaması olası sakatlıkların önlenmesi açısından çok önemli. Ancak bazen bu ağrılar büyüme ağrılarıyla karıştırıldığı için önemsenmeyerek tanıda gecikmeler yaşanabiliyor.Tedavi edilmeyen romatizmal hastalıkların birçoğu çocuklarda kalıcı hareket sistemi bozukluklarına yol açabiliyor. Ayrıca romatizmal hastalıklarda iç organ tutulumu da olabilir ve düzenli tedavi edilmemesi kalıcı iç organ hasarlarıyla sonuçlanabilir. Romatizma, farklı hastalıkların oluşma riskini de artırabiliyor. Özellikle kalp, göz, akciğer, böbrek ve sindirim sistemi sorunları bunların başında geliyor. Düzenli tedavi edilmeyen çocuklarda kalıcı sakatlıklar meydana gelebiliyor.”

 

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA