YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA ZİRVEDE YİNE AKİB YER ALDI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA ZİRVEDE YİNE AKİB YER ALDI


2019 yılının ilk ayında Türkiye genelinde yapılan yaş meyve sebze ihracatının %60’ını, narenciye ihracatının ise %73’ünü gerçekleştiren AKİB, sektör liderliği performansını sürdürüyor.

 

2019 yılının ilk ayında Türkiye genelinde yapılan yaş meyve sebze ihracatının %60’ını, narenciye ihracatının ise %73’ünü gerçekleştiren AKİB, sektör liderliği performansını sürdürüyor.

Yaşanan iklim zorluklarına, sınır bölgelerimizdeki gelişmelere ve Akdeniz Meyve Sineği sorununa karşın Yaş Meyve Sebze Sektörü ihracatının beklenenden yüksek gerçekleşmesini değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, özellikle son 2 aydır bölgemizi teslim alan, narenciye hasadını engelleyen yağışlara rağmen yaş meyve ve sebze ihracatının 200 milyon, narenciye ihracatının ise 103,5 milyon dolar olarak gerçekleşmesinde ihracatçı firmalarımızın gösterdiği azim ve çabanın yaş meyve ve sebze sektörü paydaşlarının yüzünü güldürmeye devam ettiğini belirtti.

Narenciye Ürünleri Liste Başını çekiyor

Türkiye ekonomisine doğrudan katkısı ve üreticisinden işçisine, paketleyicisinden nakliyecisine kalabalık bir kitlenin geçim kaynağı olarak sosyal açıdan da önemli konumda yer alan yaş meyve sebze sektöründe, narenciye ürünlerinin katkısının altını çizen Sin, ürün bazında bakıldığında narenciyenin temelini oluşturan mandarin, limon ve portakalın en çok ihraç edilen ürünler listesinde ilk 5’te yer aldığı, Ocak ayı yaş meyve sebze ihracatının miktarda %61’ini ve değerde %52’sini oluşturduğu bilgisini vererek tüm çabalarının Türk narenciyesinin hak ettiği en yüksek değere ulaşması yönünde olduğunu dile getirdi.

Ocak ayında en çok ihraç edilen ürün mandarin olurken, onu sırasıyla limon ve domates takip etti. Ocak ayının zirvesindeki mandarin ihracatında, 44,1 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ocak ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülke %27’lik payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Romanya, Ukrayna ve Almanya takip etti.

Türk Narenciyesi Rus Basınında

Üretici ve çiftçilerimizin alın teri ve özveriyle yetiştirdiği Türk yaş meyve ve sebze ürünlerini hak ettiği pazarlara ulaştırmak, Türk yaş meyve sebzesini dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini ve bu kapsamda Rusya Federasyonu’nda bir tanıtım çalışması yürüttüklerinin de altını çizen Sin, Rus halkının önce kalplerine sonra evlerine girdik. İzlediğimiz iletişim stratejisi sonucunda Türk Narenciyesi Rusya’da Turkish Citrus şeklinde bilinen bir marka haline gelmiştir. Türk Narenciyesi için Rusya vazgeçilmez bir Pazar, Rus halkı için de Türk Narenciyesi vazgeçilmez bir lezzettir” dedi.

Yeni Pazarlara Giriş Çalışmaları Tam Gaz Devam:

Berlin Fruit Logistica Fuarı’nda Türk Narenciyesi Vitrine Çıktı

Her ülke vatandaşlarının Türk Narenciyesinin kalitesine kavuşmasının hakkı olduğu gayesiyle yapılan; yeni Pazarlara giriş çalışmaları kapsamında dünyanın en hatırı sayılır uluslararası yaş meyve sebze fuarlarından olan ve AKİB tarafından 16. kez milli katılımı gerçekleştirilen Berlin Fruit Logistica Fuarı’na 38 firmayla katılındı. Avrupa’nın en büyük yaş meyve sebze fuarı olan Fruit Logistica Fuarı’nda 2018 yılında 80 ülkeden 3.100 firma yer almış ve 106.000 m2 alana kurulu ve sadece ticari ziyaretçilere açık olan fuarı 130 ülkeden 77.000 ziyaretçi gezmişti.

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere Türk Narenciyesinin tanıtımı ve ikramı yapılarak, Türk Narenciyesinin ürün kalitesi yine dikkatleri üzerine çekme fırsatını yakaladı. Bununla birlikte; 2019’un ilk ayında önceki dönemlere kıyasla ihracat tutarında ciddi yükselişler yaşanan ülkelerin olmasının sektör adına sevindirici olduğu belirten Sin, AKİB olarak üretici ve ihracatçılarımızla el ele vererek sektörümüzü dünya pazarlarında hak ettiği konuma taşımak niyetindeyiz. Ülke ürünlerimizin ulaşabileceği her sofraya sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatla erişmek amacımız doğrultusunda faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ülke ekonomisini ve sektör çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç için hareket ettiğimiz sürece dünya pazarındaki yerimizin hızlanan bir ivme ile yükseleceğine inanıyorum” diyerek tüm sektör paydaşlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA