AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ÇÖZÜM BEKLİYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ ÇÖZÜM BEKLİYOR


Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (AKOD) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Ciğer, Ağaç ve Orman Ürünleri sektöründe hammadde ve fiyat konusunda yaşanan sıkıntılara acil çözüm çağrısı yaptı.

 

Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (AKOD) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Ciğer, Ağaç ve Orman Ürünleri sektöründe hammadde ve fiyat konusunda yaşanan sıkıntılara acil çözüm çağrısı yaptı.

Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri Üreticileri Derneği (AKOD) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Ciğer; Ağaç ve Orman Ürünleri sektöründe hammadde üretiminin yetersizliğinden kaynaklı ani ve hızlı fiyat artışlarının olduğunu belirterek ‘’Geçen yılın başında en büyük ithalatçısı olduğumuz Ukrayna’da, Ukrayna devletinin tomruk ihracatını yasaklamasıyla beraber Türkiye’de hammadde sıkıntısı yaşanmaya başladı. Yetkililerin bu konuda bir tedbir alması gerekirken, yeterli tedbir almaması, biz üreticileri çok zor durumda bıraktı.’’ dedi.

Ciğer; ‘’Rakamlarla ifade etmek gerekirse; bedeli 200 TL olan tomruk, ihalelerle beraber 400-500 TL nin üzerine kadar çıkabilmekte bu da üreticinin elindeki işletme sermayesinin daralmasına neden olmaktadır. Yani daha önce aynı sermaye ile ayda bin metreküp tomruk alabiliyor iken şimdi 450 metreküp tomruk alınabiliyor. Bin metreküp tomruğu işleyen personel sayısı ile 450 metreküp tomruğu işleyen işçi sayısı da yarı yarıya düşüyor. Bu durum, işletme sermayesinin azalmasından dolayı ülkemizde var olan işsizlik sorununa yeni işsizlerin katılması demektir. Mersin’de bine yakın bu duruma elen işletme ve tesis var.’’ şeklinde konuştu.

’Biz, Orman Bölge Müdürlüğü ile aynı gemideyiz’’

‘’Biz, Orman Bölge Müdürlüğü ile aynı gemideyiz.’’ vurgusu yapan Ciğer; ‘’2016 yılından bu yana acil önlem alınması konusunda çağrılarda bulunduk.  Üretim seferberliğine başlayalım, üretimi arttıracak projeler geliştirelim istedik. Bu sorunu çözmenin yolu makineleşmekten geçer. Orman içlerinde yollar olmaması orman köylüsünün çalışma şartlarını ilkelikten kurtaramıyor. Yasal olarak engel yok. Türkiye orman ülkesidir. Bizim ormanlarımızdan yıllık 42 milyon metreküp orman sektörünün ihtiyacı olan hammaddeyi tedarik etmek mümkündür. Ama bunun yapılamamasının nedeni orman içerisinde yeterli yollar olmaması, orman kesimini yapan orman köylüsünün iptidai aletlerle üretim yapması. Orman Genel Müdürlüğü’nün organizasyonda yapacağı düzenlemeyle teknik olarak daha donanımlı hale getirilebilir dolayısıyla üretimi çok kısa zamanda arttırabilirler.’’ İfadelerini kullandı.

Ciğer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerimiz, ‘2017 yılında 18 milyon metreküp planlamışken 20 milyon metreküp ürettik’ diyorlar fakat bizim sektörün minimum 30 milyon metreküp hammaddeye ihtiyacı var. 2018 yılında ihtiyaç rakamımız 30 milyon metreküpünde üstünde. Planlama ise 23 milyon metreküp. Bu aradaki açık nereden karşılanacak? Türkiye’de özel ormancılık yok. Endüstriyel plantasyon yok. Yurt dışından diğer ülkeler ihraç etmiyorlar. Bu konudaki sıkıntıların bir an önce dikkate alınması sektör için çok önemlidir.

Orman Genel Müdürlüğü’müzden gelen bir cevabi yazıda bize ‘Tomruk için acil ihtiyaç olan 10 metreküpün 2017 yılında 5.2 metreküpünü ürettiklerini, 2018 yılında ise bu rakamın 5 buçuk metreküpe arttırılacağı’ söyleniyor. Biz artışı firmaların işçi çıkarmaması için, makinelerin çalıştırılması için istiyoruz. Tomruk hammadde ihtiyacının karşılanması hem de arz azlığından kaynaklı fiyat artışlarının önüne geçmek için istiyoruz. Yani firmalarımız uluslararası piyasada diğer ülkelerin kereste üreticileri ile palet üreticileri ile rekabet edebilirler yeter ki rekabetçi fiyatları yakalayabilsinler. Bu durumda rekabet de edemiyoruz.’’

Ciğer, yetkililere çağrıda bulunarak ‘’10 metreküp acil hammadde ihtiyacı olan sektöre 5 metreküp hammadde sunarsanız bu tüccarlara, hammadde fiyatların artmasını da önleyemezsiniz. Buna nereye kadar dayanılabilir ki. Belli bir süre sonra firmaların sermayesi eriyecek ve iş yerleri kapanmaya başlayacak. Gerçek anlamda istihdam sağlayan sektör temsilcileri son derece rahatsız ve huzursuz yetkililerin bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım.’’ dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA