MERSİN SERBEST BÖLGESİ TİCARET HACMİ BÜYÜYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN SERBEST BÖLGESİ TİCARET HACMİ BÜYÜYOR


Mersin Serbest Bölgesi, 2017 yılı ticaret hacmi 2016 yılına göre %3 artış gösterdi, kuruluştan bugüne kadar toplam ticaret hacmi 59,5 milyar dolara ulaştı.

 

Mersin Serbest Bölgesi, 2017 yılı ticaret hacmi 2016 yılına göre %3 artış gösterdi, kuruluştan bugüne kadar toplam ticaret hacmi 59,5 milyar dolara ulaştı.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum; 2016 yılında Mersin Serbest Bölgesi’nde 465 ruhsatlı firma faaliyet gösterirken 2017 yılında %2 artışla 473 ruhsatlı firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, 2017 yılı ticaret hacminin 2016 yılına göre %3 artış gösterdiğini belirtti.

Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. Genel Müdürü Edvar Mum, gazetemize yaptığı açıklamada son birkaç senede serbest bölgede yer kiralayıp üretim ve ticaret yapan Suriyeli firma sayısının da artış gösterdiğini söyledi. 

‘’Ticaret Hacminin Çok Fazla Artmamasının Sebebi Orta Doğu’daki Güvenlik Boşluğudur’’ 

Mum, ‘’Uluslar arası ticaret yapan ve Suriye’deki iç karışıklıktan kaçan firmaların, çok büyük ölçekli olmasa bile buraya belli oranda katkıları var. Sistem içerisinde çalışıyorlar. Genel olarak bakıldığında yani serbest bölgenin tüm firmaları açısından bakıldığında, ilk 10 ülke içerisinde ticaret hacmi büyüklüğü açısından işlem yapılan Irak, İran ve Suriye var. Dolayısı ile bu ülkelerle yapılan ticarette genel olarak azalma var. Yani bizim ticaret hacmimizin çok fazla artmamasının sebebi Orta Doğu’daki güvenlik boşluğudur.’’dedi. 

Mersin’deki lojistik ve diğer iş yapan firmaların, Orta Doğu ile önemli bir ticaret payı olduğunun altını çizen Mum; ‘’Bizim de serbest bölge olarak Orta Doğu ile önemli bir ticaret hacmimiz var. Oradaki durağanlıklar, ticaretin yapılmasını engelleyen hususlar bizi de olumsuz yönde etkiliyor. Bu anlamda mukayese ettiğimizde  Irak, İran ve Suriye ile ticaretimizde azalma var. Olayı iki yönde değerlendirmeliyiz. Birincisi genel ticaret akışı açısından o bölgelerle yapılan ticaret hacminde azalma var. Suriye’deki iç karışıklığı sebebi ile kendilerine en yakın ülkede ve gümrük hattı dışı bir alanda üretim ve ticaret merkezi kurmak isteyen firmalardan buraya gelen 52 firma var.
Bir de Suriyeli şirketlerin dışında yerli sermayeli şirketlerin bünyesinde çalışan Suriyeliler var.’’ şeklinde konuştu.

İstihdam %3 artış gösterdi
 
2016 yılında bölgede 7.698 kişi istihdam edilirken 2017 yılında %5 artışla 8.075 kişinin istihdam edildiğini belirten Mum, ‘’Bölge, doğrudan istihdam olarak 8.075 kişiye, dolaylı istihdam ile yaklaşık 9.000 kişiye sağladığı çalışma imkânları sayesinde gerek Mersin ili ve gerekse ülkemiz için önemli bir istihdam merkezi konumunda olma özelliğini devam ettirmektedir.’’ vurgusu yaptı.

‘’Üretici Firmaların Yatırım Talepleri ve Ticari İşlem Yapan Firmaların Depolama Alan Talepleri Artmaktadır’’

Üretim faaliyetleri için gelir ve kurumlar vergisi istisnası ile kaliteli işgücü temininin mümkün olmasının, ticaret ve lojistik işlemleri açısından; Mersin Serbest Bölgesi’nin önemli coğrafi konumu, özel limanının bulunması ve Doğu-Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı’nın hemen yanında kurulmuş olmasının, üretici firmaların yatırım talepleri ve ticari işlem yapan firmaların depolama alanı taleplerinin artmakta olduğunu ifade eden Mum; Mersin Serbest Bölgesi’nin genişleme alanına yönelik yapılan çalışmalar hakkında şunları kaydetti: 

‘’Mersin Serbest Bölgesi’nin mevcut 1, 2 ve 3’üncü kısmın tamamının yatırımcılara tahsis edilmiş olması sebebiyle yeni yatırım alanları oluşturulması çalışmaları uzun süredir devam etmektedir. Genişletilecek alanın mevcut serbest bölge arazisine sınır komşusu durumunda olması zorunluluğu dikkate alınarak bu özelliği taşıyan tek alan olarak Mersin Serbest Bölgesi’nin doğusundaki 334 dönümlük alan gösterilebilir. Bu alan üzerinde değişik kuruluşların proje uygulama taleplerinin bulunmasına rağmen yapmış olduğumuz talepler ve Mersin Serbest Bölgesi’nin il ekonomisine katkıları dikkate alınarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından 1/100.000 ölçekli plan üzerinde bu alanın Mersin Serbest Bölgesi genişleme alanı olarak işlenmesi kabul edilmiştir.
Diğer tarafta “3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu”nda düzenleme yapılarak; serbest bölgelerin ihtiyacı olan alanların Bakanlar Kurulu Kararı ile acele kamulaştırılması maddesi yer almıştır. Bu çerçevede mevcut alanın kamulaştırılması ve mümkün olan en kısa sürede serbest bölge sınırlarına alınması sayesinde yeni yatırım taleplerinin karşılanması, bu alanda yapılacak yatırımlar sonrası yaklaşık olarak 2 bin kişiye ek istihdam ve 1 milyar dolar ek hacmi sağlanması söz konusu olacaktır.’’

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA