TATİL KEYFİNİZ KABUSA DÖNÜŞMESİN | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
TATİL KEYFİNİZ KABUSA DÖNÜŞMESİN


Özel Mersin Doğuş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Erdibil, deniz ve havuz sezonunun açılması ile birlikte Kulak-Burun-Boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış yaşandığını söyledi

 

Özel Mersin Doğuş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Erdibil, deniz ve havuz sezonunun açılması ile birlikte Kulak-Burun-Boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış yaşandığını söyledi.

Yaz aylarında artan hastalıkların başında Kulak-Burun-Boğaz ile ilgili problemler geliyor. Tatilde havuz ve denizin tadını çıkarırken hiç beklenmedik şekilde sıkıntılarla karşılaşıldığı bilgisini veren Özel Mersin Doğuş Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Erdibil, yaz aylarında artış gösteren burun kanamaları, bademcik rahatsızlıkları ve kulak enfeksiyonlarına karşı önemli açıklamalarda bulundu. Sıcak-nemli ortamda yaşamak ve sık suya girmenin dış kulak yolu ve kulak kepçesinin enfeksiyona maruz kalmasına sebep olduğu bilgisini veren Erdibil, “Bu sorun tıpta ‘yüzücü kulağı’ olarak da bilinir. Kulak Burun Boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir. Yaz aylarında sık görülür” dedi.

KULAĞINIZI TEMİZLERKEN DİKKAT

Kulak temizlenmesi konusunda da uyarılarda bulunan Op. Dr. Hakan Erdibil, “Dış kulak yolunun kulak temizleme çöpleri ile temizlenirken yapılan travma, keskin ya da künt uçlu nesnelerle kaşıma ve hatta kendi parmağı ile zorlama bile kanalda hasara yol açarak enfeksiyona zemin hazırlar. Dış kulak yolunun anatomik yapısının dar, uzun ve kıvrıntılı olması özellikle banyo ve yüzmelerden sonra bir miktar suyun içerde kalmasına ve özellikle yoğun buşon varlığında bunun su ile şişmesiyle mikropların yerleşmesi için uygun ortam oluşmasına neden olur” şeklinde konuştu.

KULAĞA FAZLA SU GİRMESİ ZARARLI

Havuz ve deniz keyfinin yaşanırken kulağa fazla su girmesinin çok zararlı olduğunu da ifade eden Erdibil, “ Sık aralıklarla duş alımı deniz ya da havuzda yüzme sonucunda dış kulak yoluna fazla miktarda su girmesi dış kulak yolunun normal serümen örtüsünü azaltarak bunun koruyuculuk fonksiyonunu bozar. Sık aralıklarla dış kulak yolunun temizlenmesi de aynı şekilde etki eder. Böylece bakteriler ve mantarların burada üreyip enfeksiyon oluşturması kolaylaşır. Bağışıklık sistemi düşük olanlar, diyabetikler ve dış kulak yolu etrafına radyoterapi alanlarda bu enfeksiyonun görülme riski daha fazladır” ifadelerini kullandı.

KULAK TIKAÇLARI KULLANIN

Deniz ve havuza girerken vatandaşları su geçirmeyen kulak tıkaçları kullanması konusunda da uyaran Erdibil, “Nemli ve rutubetli iklimlerde yaşayanlar ile su sporuyla uğraşanlar daha çok risk altındadırlar. Bunlarda dış kulak yolunda sıvı birikimi deride yumuşama ve pH değişikliğine yol açarak hastalığa sık yakalanma eğilimi gelişir. Su geçirmeyen kulak tıkaçları enfeksiyonun önlenmesinde faydalıdır. Suyla temastan sonra kulak kanalının ince keten bir bez ile kurulanması veya kulak kepçesi üzerine düşük ayarda kurutma cihazı kullanılması etkili bir yöntemdir. Topluma yapılabilecek en önemli uyarı dış kulak yolu derisine yönelik travmatik hareketlerden kaçınmaları olacaktır. Çünkü kulağın kuvvetle temizlenmesi ve kaşıma ile yapılan tahriş veya buraya yabancı nesnelerin sokulması ile oluşan hasarlar mikroorganizmanın yerleşimi için çok iyi bir zemin oluşturur” diye konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA