SICAK ÇARPMALARINA DİKKAT | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
SICAK ÇARPMALARINA DİKKAT


Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi doktorlarından Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, Yaz aylarında sıkça görünen sıcak çarpmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi doktorlarından Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, Yaz aylarında sıkça görünen sıcak çarpmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi doktorlarından Op. Dr. Ahmet Zorlutuna sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler ile ilgili önemli bilgiler verdi. Yaz aylarında sıkça karşılaşılan sıcak çarpmaları durumunda yapılması gereken en önemli namlenin hastayı acilen soğutmak oludğunu söyleyen Zorlutuna, "Sıcak havalardaki en büyük sorun yerine konamayan su, tuz ve mineral kaybı. Bu durum bütün vücudu etkileyebiliyor. Beyin, kalp, böbrek, karaciğer gibi hayati organlar risk altına giriyor. Sıcak çarpması, özellikle yüksek tansiyonu, şeker hastalığı, damar sertliği olan yaşlılarda ve çocuklarda daha sık ortaya çıkıyor. Yüksek tansiyonu olan ve düzenli ilaç kullanmayan hastalarda sıcak havalarda beyin kanaması riski de artıyor ve bu kanamaların bir kısmı cerrahi tedavi gerektiriyor” dedi.

KİMLER RİSK GURUBUNDA

Sıcak çarpmaları ile ilgili risk guruplarına da değinen Zorlutuna, “Kalp, tansiyon, diyabet, kanser, böbrek hastaları, normal kilosunun çok altında ya da üstünde olan kişiler, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, gebeler, yeterli sıvı tüketimi olmayanlar, sürekli ve bilinçsiz diyet yapanlar sıcak çarpmasına maruz kalabilecek risk grupları içinde yer alıyor" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK YAŞLILARI ETKİLİYOR

Sıcak çarpmalarının her yaş gurubunu etkilediği gibi en çok da yaşlılarda daha çok sıkıntılı olduğunu da ifade eden Zorlutuna, “Yaşlılarda diyabet ve damar sertliği gibi tansiyona zemin hazırlayıcı hastalıkların ve metabolizmayı bozucu durumların söz konusu olması sebebiyle yaşlı hastalarda riskin daha da yüksek olduğu bir gerçek. Baş ağrısı, sersemlik, bulantı, karın ağrısı, kramplar ve bir süre sonra şuur bulanıklığı, koma ve ölüm. Böyle durumlarda yapılması gereken en önemli şey, hastayı acilen soğutmak. Bunun için su-buz dolu küvetler, su hortumları da dahil elde ne imkan varsa kullanılmalı ve hastalar en yakın sağlık merkezine soğutulmuş ve kliması olan ambülanslarla taşınmalıdır” şeklinde konuştu.

SICAK ÇARPMASINDANNASIL KORUNURUZ?

Sıcak çarpmalarından korunmanın yolları ile ilgili de bilgiler veren Zorlutuna, "Günün en sıcak saatleri olan 11.00-16.00 arasında dışarı çıkılmamalı. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli, pamuklu, hafif ve bol giysiler giyilmeli. Direkt güneş ışığına maruz kalınmamalı. Güneşe çıkılacaksa geniş kenarlı şapka takmalı hatta şemsiye kullanılmalı. Diyabet ve yüksek tansiyon hastaları düzenli doktor kontrolünde olmalı, eğer yüksek tansiyon hastası ise ilaçlarını düzenli almalı. Beslenme açısından yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulmalı. Sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli. Sıcak çarpmalarında, önce hastayı acilen soymak ve soğutmak ve mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna götürmek çoğunlukla tabloyu komaya ilerlemeden geriye çevirebilir. Bazı hastalarda sıcak çarpmasına bağlı olan beyin kanamaları da klinik tabloya eşlik edebileceğinden gerekli durumlarda bir beyin cerrahisi uzmanı değerlendirmesi de uygun olur" diye konuştu.

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA