GÜNEŞ ÇARPAN KİŞİYE SU VERMEYİN | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
GÜNEŞ ÇARPAN KİŞİYE SU VERMEYİN


Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Doktor Abdullah Erdem, yaz aylarında sıkça rastlanan güneş çarpmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi

 

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Doktor Abdullah Erdem, yaz aylarında sıkça rastlanan güneş çarpmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Güneş çarpan kişinin bilinç kaybı yaşayabileceğini söyleyen Erdem, hastaya kesinlikle su verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yaz ayları ile birlikte aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Bunların başında ise güneş çarpmaları geliyor. Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi İçhastalıkları Uzmanı Doktor Abdullah Erdem, yaz aylarında sıkça rastlanan güneş çarpmaları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı yaz aylarında, metabolizmanın terleme ile ısıyı dengede tutmaya çalıştığını söyleyen Erdem, aşırı sıcaklarda sadece terlemeyle vücut ısısının dengede tutulamayacağına dikkat çekti.

YÜKSELEN VÜCUT ISISI TEHLİKELİ OLABİLİR

Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olmayacağını ifade eden Erdem, “Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Vücut ısısının düşürülememesi ile güneş çarpmasının meydana geldiğini aktaran Erdem: "Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39.4 derece üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlk yardım olarak kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya vantilatör, klima benzeri soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlar da hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA