ODALAR BU ÜLKENİN GÜVENCESİDİR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
ODALAR BU ÜLKENİN GÜVENCESİDİR


TMMOB yasasında yapılması planlanan değişiklikleri değerlendiren Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Akar Tülücü, üretime endekslenmiş bir ülkede kaliteyi, istikrarı, teknik sürdürebilirliği, teknolojiyi yakalamaya çalışırken bu şekilde bir hamlenin Türkiye’yi çok fazla geriye götüreceği e

 

TMMOB yasasında yapılması planlanan değişiklikleri değerlendiren Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Akar Tülücü, üretime endekslenmiş bir ülkede kaliteyi, istikrarı, teknik sürdürebilirliği, teknolojiyi yakalamaya çalışırken bu şekilde bir hamlenin Türkiye’yi çok fazla geriye götüreceği endişesini yaşadıklarını belirtti.

Tülücü, akademik meslek odalarının önemine vurgu yaparak ‘’TMMOB bünyesindeki mühendis, mimar ve şehir plancıları odalarının yetkisinde olan konular vardır. Proje çizecek kişilerin eğitimleri verilir. İmzalarını ve projelerini oda üzerinden geçiren kişi gerekli yetkiye sahip mi? Belgesi var mı? Gerçekten mühendis mi? Bu takipleri kaldırdığınız zaman işte bu sorunlar çıkıyor. Odalar bu ülkenin güvencesidir.’’ Şeklinde konuştu.

TMMOB’un bütün yasal prosedürlerinin tamamen insana yönelik olduğunun altını çizen Tülücü; ‘’Projeleri hazırlayanlar mühendis de olsa ehliyet için gerekli olan belgeler ve eğitimler var. Odalar ticari bir kaygı taşımaz, oda kaşesi bir referanstır, ucu açık bırakıldığı anda ciddi mağduriyetler getirebilir. Örneğin; binanızda yangın sistemini ehil olmayan, mühendis olmayan ve yangın eğitimi almamış bir kişi çizdiği zaman bu kişi makine mühendisi bile olsa o projeyi çizmeye yetkisi yok ise serbest mühendis müşavir konumunda değilse burada çıkacak bir yangında hiçbir hak iddia edemezsininiz. Sigortalar sizin masrafınızı karşılamaz ya da bu yasa taslağı geçmesi halinde bir mimarın çizdiği bina yarım kalabilir hiçbir şey iddia edemezsiniz. Denetleyici kurumlar olarak odaların varlığını yok sayamazsınız.’’ dedi.

‘’Odaların takip ve kontrol sistemini devre dışı bırakmak insan hayatıyla oynamaktır’’

Tülücü şöyle devam etti: ‘’Üretime endekslenmiş bir ülkede kaliteyi istikrarı, teknik sürdürülebilirliği, teknolojiyi yakalamaya çalışırken bu şekilde bir hamle Türkiye’yi çok fazla geriye götürür. Çünkü üretim demek akademik meslek odaları demek. Odalar ki Türkiye’de yapılmış tüm atraksiyonlarda, mesela bir asansör yasası ile ilgili binlerce oturum yapmış, en iyi şekilde nasıl olabilir? En az tehlikeli şekilde nasıl olabilir? En ucuz şekilde nasıl olabilir? Yüz bin kişinin aklına başvuran bir makine mühendisleri odası ile üç beş kişilik bir komisyonun oluşturduğu karar aynı şey olur mu? En ufak bir portif veya kompresör muayenesinde yüzlerce defa görüş alışverişinde bulunulur, yüz bin kişilik akılla düşünülür. Bunların hepsi hayatın içinde olan ve hayatı ilgilendiren şeylerdir. Bizim yaptığımız şey direk insan hayatıdır. Mimarlar, elektrik, inşaat, kimya, jeoloji, peyzaj mühendislik odaları da aynı şekilde. Odaların takip ve kontrol sistemini devre dışı bırakmak insan hayatıyla oynamaktır.’’

‘’TMMOB üyeleri olarak hiçbir konuda gerekçesiz konuşmayız’’

TMMOB üyeleri olarak hiçbir konuda gerekçesiz konuşmadıklarını ifade eden Tülücü; ‘’ İnsan, çevre ve insanın sürdürebilirliği konusunda mühendislik alanında çalışanlar bilinçlidir ve bilgilidir. Bunun insana ne sağladığı ne zarar vereceği konusunda da bilgilidir. Bu topraklarda yetişmiş, eğitim almış insanlar olarak aldığımız eğitim hakkında görüş beyan etmemiz vatandaşlık görevidir. Bizler vatansever insanlarız. Bizlerin aldığımız eğitim gereği bu ülkeye borcu vardır. Bizler bu borca mukabil yanlış gördüğümüz yapılmaması gereken bir konu hakkında fikir beyan ederiz. Örneğin; şehir hastanelerine karşıyız bununla ilgili görüş beyan etmek durumundayız. Biz ihtisas hastaneleri taraftarıyız. Yani bir şehir hastanesiyle yüz bin kişiyi aynı bölgeye yoğunlaştırmaktan ziyade kemik hastanesi, beyin hastanesi gibi… Toroslar, Yenişehir, Mezitli gibi ilçelere hastanelerin yaygınlaştırılmasını öngörüyoruz. Ayrıca tabiî ki kiralama sistemini incelediğiniz zaman çok makul ve mantıklı gelmiyor. Yani bir buçuk iki yılda kendi kendini amorti eden bir sistemi Türkiye niye finansa etsin, bu halkın parası sonuçta. TMMOB üyeleri bir şeyler söylüyorsa bu ülkenin iyiliği için söyler.’’ dedi.

 

 



Etiketler : Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA