DIŞ TİCARETTE RAKİPLERİN ÖNÜNE GEÇMENİN FORMÜLÜ: TİCARİ İSTİHBARAT | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
DIŞ TİCARETTE RAKİPLERİN ÖNÜNE GEÇMENİN FORMÜLÜ: TİCARİ İSTİHBARAT


İhracat rakamlarının düşme eğiliminde olduğu son aylarda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülen Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM), KOBİ’lere çıkış yolu oldu

 

İhracat rakamlarının düşme eğiliminde olduğu son aylarda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibe programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Projeler Müdürlüğü tarafından yürütülen Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TBİM), KOBİ’lere çıkış yolu oldu. Proje kapsamında eğitim alan firmalar, somut bir destek almanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “İhracatımızı artırma noktasında MTSO bizlere balık vermek yerine balık tutmayı öğretiyor” değerlendirmesini yapan katılımcılar, henüz çalışmanın başında olmalarına rağmen şimdiden temsil ettikleri firmaların ihracat potansiyelini artırmaya odaklandı.

Firma temsilcileri aldıkları eğitimlerden elde ettikleri kazanımları, hedeflerini ve bundan sonra atacakları adımları anlattı.

Akın Kuruağaç (Alpa İnşaat Tedarik Zinciri Yöneticisi): Eğitime Adana’dan katıldım. Yapı kimyasalları, özellikle de poliüretan malzemeler üretimi yapan bir firmayız. Mevcut durumda 30’a yakın ülkeye ihracatımız var. Ancak artık daralan Ortadoğu pazarından uzaklaşmak ve yeni pazarlara açılmak istiyoruz. Takipte olduğumuz birkaç ülke var. Bu eğitim sayesinde doğru pazarlar mı takibimizde ya da bu pazarlardaki rakiplerimizin durumu nedir onu görüyoruz. Eğitimler sırasında yaptığımız tablolara göre doğru yolda olduğumuzu görüyoruz. Ayrıca edindiğimiz bilgilerle düşündüğümüz pazarlarda farklı ne gibi aktiviteler yapabileceğimizi saptayacağız. Ayrıca gözden kaçırdığımız ülke bulunup bulunmadığını da yine bu çalışma ile görüyoruz. Rakiplerimizin detaylı bilgilerine ulaşmamız bizim girmek istediğimiz pazarda nasıl bir pozisyon almamız gerektiği noktasında önemli bir ışık tutuyor. Rakip bilgilerine ulaşmanın bir diğer önemi de rakibin çalıştığı pazarda daha az efor sarf etmenizi beraberinde getiriyor.

Böylesi bir eğitimden çok memnun kaldım. MTSO’ya teşekkür ediyoruz. Kesinlikle ihracatın sıkıntıda olduğu bu dönemde ve elbette sonrasında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. İyi değerlendirilmeli.

Nurcan Yiğit (Yiğit Dondurma Külah Firma Sahibi): Mersin’de faaliyet gösteriyoruz. Dondurma külahı üretimi yapıyoruz ve mevcut durumda yalnızca 5 ülkeye ihracatımız bulunmakta. Hiç girmediğimiz ancak durumlarını merak ettiğimiz ülkeler var. Özellikle komşu ülkelerimizi markaja almıştık ve bu eğitim ile bu pazarların bizim ürünlerimiz adına verimliliğini çok net şekilde görme imkanı yakalıyoruz. Ayrıca istihbarat ile aklımızda olmayan ülkelerin durumlarını da görme fırsatı yakalayacağız. Eğitimler sırasında oluşturduğumuz tabloları gördükçe nokta atışı ihracat gerçekleştirebileceğimizi anladık. Mevcut ihracat noktalarımızda Pazar paylarımızın iyi olduğunu düşünüyorum ancak bizim hedefimiz yeni pazarlar ve TBİM’in de bu noktada doğru adres olduğunu düşünüyorum.

Kesinlikle destekleyici ve firmaları geliştirici bir çalışma olduğunu düşünüyorum ve böyle bir projede yer almaktan çok mutluyum. Umarım kentimizdeki değer firmalar tarafından da iyi değerlendirilebilir. Özellikle verilecek olan danışmanlık desteğini çok önemsiyorum. Asıl etkili sonuçların bu desteklerle birlikte alınabileceğine inanıyorum.

Ali Yalçın (Hoby Tekstil Gıda İhracat Sorumlusu): Tarsus’ta faaliyet gösteren bir firmayız. Tıbbi aromatik bitkilerin üretimini yapıyoruz. 10’dan fazla ülkeye ihracatımız bulunmakta. Belirlediğimiz hedef ülkelerde faaliyetlerimizi artırmak, yeni pazarlara açılmak öncelikli hedefimiz. Bu nedenle tam da hedeflerimizle bire bir örtüşen bir eğitime katıldığımı düşünüyorum. Bu eğitimlerle birlikte yalnızca rakibin değil, alıcının da detaylı bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Zaten asıl hedefim de alıcı bulabilmek. İstediğim pazarda rekabetçi olabilir miyim onu görüyorum. Başkası satarken benim niye satamadığımı görüyorum ve ona göre pozisyon alabiliyorum. Güçlü bir istihbarat ile rakiplerimin fark etmediği yeni pazarlar bulabileceğime inanıyorum.

MTSO tam da vermesi gereken bir hizmeti veriyor. Firmalara balık vermek yerine ihracatlarını artırmak adına balık tutmayı öğretiyor.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA