MERSİN’İN İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN’İN İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ


Mersin’de imarlı arazilerin sayısının azalması ve arsa fiyatlarının fahiş rakamlara yükselmesi, inşaat sektöründe sıkıntıya neden oluyor

 

Mersin’de imarlı arazilerin sayısının azalması ve arsa fiyatlarının fahiş rakamlara yükselmesi, inşaat sektöründe sıkıntıya neden oluyor.

Kentteki inşaat sektörünün durumunu değerlendiren Cihad Gündoğar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve MTSO Meclis Üyesi Cihad Gündoğar; 1/ 5 bin ölçekli imar planlarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurgulayarak, geciken her günün Mersin halkının zararına olduğunu söyledi. 1/5 binlik imar planlarının bitirilememesinin arazi fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu, bu durumun da daire fiyatlarına yansıdığını kaydeden Gündoğar, "İmar planının hızlıca düzenlenmesi, en azından yükselişe geçen sert rekabeti yumuşatmış olur. Büyükşehir Belediyesi'nden en büyük beklentimiz, Mersin’in imar sorununun çözülmesidir. 1/ 5 bin ölçekli imar planının bir an önce yapılması ve hükümetin söz verdiği yatırımların uygulamaya geçmesi, sektörümüzün önünü açacaktır. Hava limanının bir an önce yapılması, otobanın Taşucu’na kadar götürülmesi, Mersin’in ikinci çevre yolu diye adlandırdığımız Okan Merzeci Bulvarı’nın devamının batı istikameti yönünde bir an önce ilerlemesi lazım. Çünkü kent sıkıştı. İmar açılmayınca ister istemez var olan arazilerin her geçen gün fahiş rakamlara ulaştığını görüyoruz. Bu da daire fiyatlarına yansıyor" dedi.

‘’MERSİN’DE BÜYÜK BİR İNŞAAT YOĞUNLAŞMASI VAR’’

Mersin’de son bir iki yıldan bu yana nerdeyse arazi bulamaz hale geldiklerini ifade eden Gündoğar, ‘’ Kentte büyük bir inşaat yoğunlaşması var. Yoğun göç alan bir kent olduğumuz için konut alım talebi sürekli yaşanıyor. Mersin’de sektöre uzun vadede baktığımızda inşaat sektörünün geleceği çok parlak. Konut kredilerinin yükselişe geçmesi, genel anlamda bankaların kredi oranlarını yükseltmesi, ciddi anlamda sektöre darbe vurdu. Şu andaki en büyük sorunlardan biri de konut kredilerinin yüksek olması. İnsanlarımız 0.60'ları - 0.70'leri görünce, kredilerin 1.20'lere - 1.30'lara yükselmesi, ister istemez alım konusunda caydırıcı oluyor. Konut kredilerinin bir an önce düşmesi lazım ki, önümüz açılsın" diye konuştu.

‘’KENT SIKIŞMIŞ DURUMDA’’

Kentin değer kazanması için Büyükşehir Belediyesi tarafından ana arter yolların bir an önce açılması gerektiğini de belirten Gündoğar, "Ana arterlerin açılması zaman aldığı taktirde, kent sıkışmış durumda, kent kendi içinde boğuluyor, trafik sıkışmaları ile kalacaktır böyle. Onun için Büyükşehir Belediyesi 2. Çevre Yolunu, 3. Çevre Yolunu batı istikametine doğru açabildiğince götürmesi gerekiyor. Yani şu an 2. Çevre Yolu Mezitli’de son buluyor. 3. Çevre Yolu ise üniversiteye kadar gelmiş bulunuyor, sonrasında devamı yok. Bunların bir an önce devamının getirilmesi gerekiyor. Bölgede şu an alt yapı olmamasına rağmen, ana arterlerin olmamasına rağmen yatırımcı oralarda yatırım yapmakta ve yatırımlarının karşılığını da alamamakta. Bu durum ilerde müteahhitleri de zor duruma soktuğu zaman büyük bir kaosa da meydan verilmiş olur" ifadelerini kullandı.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜMLER KENTE DEĞER KATAR’’

Kentsel dönüşüm konusunda da değerlendirmelerde bulunan Gündoğar, şöyle devam etti; "Kentsel dönüşümler insanları kendi yerinde barındırmak kaydıyla doğru adımlardır. Mersin’de eski ve riskli binalardan kurtulmuş olunur ve yaşam kalitesi artar. Bunu yaparken hükümete, belediyelere, müteahhitlere de sesleniyorum; insanlar mağdur edilmeden, yapımcı firmalarda mağdur edilmeden bir bütünlük içerisinde hayata geçirilmesi gerekiyor. Kentin ve ülkenin kalitesinin artması demektir. Kentsel dönüşüm yeni bir göç yaratmamalı.’’

Türkiye genelinde konut sektörü açısından son endekslere bakıldığında, yüzde 5'lere varan bir küçülmenin söz konusu olduğunu dile getiren Gündoğar, "Mersin’de bu küçülmeden payını aldı. İhracat rakamlarını görüyorsunuz. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bir an önce komşu ülkelerle de sorunlarımızı çözülmesi gerekiyor. Yaşanan terör olaylarından dolayı şehit olmuş tüm şehitlere Allah rahmet eylesin diyorum, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Bölgede evinden, yurdundan, özünden, yaşamından olan insanlara da geçmiş olsun demekten başka çaremiz kalmıyor. Umuyorum bir an önce bu savaş biter ve insanlar kendi ana yurduna dönebilir. Bölgenin tekrar eski refahına ve huzura kavuşması gerekir. Suriye’deki göç zaten başlı başına bir dert aslında. Evet; insanı boyutunda baktığımızda Türkiye ve halkı her zaman mağdur olanlara kucağını açmıştır. Mersin’e, Suriye’den gelen göçün bir yandan katkısı oldu, bir yandan da korkulara neden oldu. Acaba bu mülteci burada bir sorun yaratacak mı? Bir patlama mı yapacak? Kimin, neyin ne olduğunu bilmiyorsunuz. Bu da ister istemez korkulu bir ticaret hali ortaya koymuş oluyor. Bu hal yatırımcıyı da bizleri de korkutuyor. Göçün Mersin’e katkısı oldu mu? Evet oldu. Konut sektörü özellikle büyük bir ivme yakaladı ama şu an artık bir etkisi kalmadı. Alım ya da kiralama yapacak olanlar alacaklarını aldı. Türkiye’yi bir bütün düşünmek gerekiyor. Bir an önce iç huzura kavuşmamız gerekiyor. Tüm sektörlerin yoluna girmesi için bu terör belasından bir an önce kurtulması gerekiyor. Kardeşlik bağlarının pekişmesi gerekiyor. Kentimize, ülkemize barışın gelmesi, halkların kardeşliğinin bir an önce pekişmesi gerekiyor. Doğusuyla, batısıyla bir bütün Türkiye’mize sahip çıkmamız gerekiyor. Türkiye’miz var oldukça maddiyatımız var olacaktır, sektörümüz var olacaktır" şeklinde konuştu.

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA