KULLANILAN İLAÇLARIN YÜZDE 50’Sİ YANLIŞ KULLANILIYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KULLANILAN İLAÇLARIN YÜZDE 50’Sİ YANLIŞ KULLANILIYOR


Mersin’in Bozyazı ilçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, tüm dünyada yanlış ilaç kullanımından dolayı birçok hastalığı önlenemediğini ifade ederek, "Verilere göre kişiler tarafından kullanılan ilaçların yüzde 50’si yanlış kullanılmaktadır. Yanlış, gereksiz, maliyet

 

Mersin’in Bozyazı ilçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan Acı, tüm dünyada yanlış ilaç kullanımından dolayı birçok hastalığı önlenemediğini ifade ederek, "Verilere göre kişiler tarafından kullanılan ilaçların yüzde 50’si yanlış kullanılmaktadır. Yanlış, gereksiz, maliyeti yüksek ilaçların kullanılması ekonomik olarak birey ve ülke adına büyük kayıpların oluşmasına neden olmaktadır" dedi.

İlaç kullanımıyla ilgili açıklama yapan Dr. Acı, çok ilaç kullanımının değil doğru ilaç kullanımını hastalıkları iyileştireceğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Anayasa’ya göre herkesin sağlık hizmetlerinden eşit bir şekilde faylanma hakkı olduğunu hatırlatan Acı, "Bu kapsamda da her bireyin ilaca ulaşım ve temin etme imkanlarının da eşit olması gerekir. Ülkemiz ve tüm dünya da yanlış ilaç kullanımı yüzünden bir çok hastalığın önlenemediği, bu tür problemlerin önüne geçmek üzere de her bireyin akılcı ilaç kullanımını bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Akılcı ilaç kullanımı hakkında Bozyazı halkını bilinçlendirmek amacıyla sağlık çalışanları tarafından çeşitli zamanlarda stantlar kurarak, eğitimler gerçekleştirerek farkındalık yaratmaya özen gösterdiklerini ifade eden Acı, “Bu nedenle her bireyin kendi sağlıkları için akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu olayın sağlanmasında hizmet sunumu yapan hekimler, sağlık çalışanları, eczacılar ile sağlık politikalarını belirleyerek hizmet satın almayı sağlayan kurum ve kuruluşlar ile yazılı ve görsel basına büyük iş düşmektedir. DSÖ verilerine göre kişiler tarafından kullanılan ilaçların yüzde 50’si yanlış kullanılmaktadır. Yanlış, gereksiz, maliyeti yüksek ilaçların kullanılması ekonomik olarak birey ve ülke adına büyük kayıpların oluşmasına neden olmaktadır. Önemli olan çok ilaç kullanmak değil, doğru ilaç kullanmaktır” diye konuştu.

Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları ve kendisinin katılımı ile Bozyazı İlkokulu ve Ortaokulu’nda tatil öncesi, sağlıklı yaşam aracı ile gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklara dişlerin fırçalanmasının önemi, yaz tatili boyunca bol su içmeleri, asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmaları ile hareket etmeleri konusunda bilgilendirme yapıldığını da söyleyen Acı, “Etkinlik kapsamında çocukları sağlıklı yaşam aracına davet ederek sağlık konusunda çeşitli sorular sordum. Bilmedikleri konuları ise anlayacakları şekilde izah ederek, yaz boyunca okumaları için Bakanlığımız tarafından bastırılan ‘Sağlıklı Çocuk’ ve ‘Sağlık Günlüğüm’ dergilerini dağıtarak mutlaka okumalarını ve öğrendiklerini uygulamalarını istedik. Çocuklara dişlerini günde en az iki, mümkünse 3-4 kez fırçalamalarını anlayacakları dilden izah ettik. Öğün atlamamalarını, abur cuburdan uzak durmalarını, asitli ve gazlı içecekler tüketmemelerini, günde 8-10 bardak su içmelerini, yaz tatilinde bol hareket etmelerini yüzmelerini, ip atlamalarını, basketbol, futbol oynamalarını, bisiklete binmelerini önerdik ve kendilerine iyi tatiller diledik. Çocukların hepsi çok mutlu oldu” şeklinde konuştu.

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA