KARİKATÜR SERGİSİ VE SÖYLEŞİ:“KEMOTERAPİ VAR DEDİLER GELDİK” | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KARİKATÜR SERGİSİ VE SÖYLEŞİ:“KEMOTERAPİ VAR DEDİLER GELDİK”


Kanser hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve insanları bu hastalıkla ilgili bilgilendirmek amacıyla ‘Karikatür Sergisi ve Söyleşi’ etkinliği düzenlendi.

 

Kanser hastalığına dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve insanları bu hastalıkla ilgili bilgilendirmek amacıyla ‘Karikatür Sergisi ve Söyleşi’ etkinliği düzenlendi.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Uzm. H. Mehmet Acar tarafından düzenlenen etkinlik Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Uzm. Acar’ın kanser hastalığı ve tedavi sürecinde yaşadıklarını mizahi bir dille yansıttığı karikatürlerin açılışıyla başlayan etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, Genel Sekreter Vedat Güngör, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Buldum başta olmak üzere üniversitemizden ve dışarıdan çok sayıda dinleyici katılım gösterdi.

“Kemoterapi Var Dediler Geldik” adlı etkinliğin konuşmacıları; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Yaman Sezer ile Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbı Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı oldu. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Uzm. Acar yaptı.

Geçmişte kanser hastalığı tedavisi gören Uzm. Acar etkinliğe ilişkin şunları söyledi: “Tedavi gördüğüm süreçte yaşadıklarımı, mizahı da kullanarak sosyal medyada hep paylaştım. Bunu yaparken de hem kendimi hem de durumumu merak eden arkadaşlarımı rahatlatmaya çalışıyordum. Hastalık ile baş etme yolunun onunla dalga geçmek olduğunu keşfettim. Bir gün kanser hastaları ve hasta yakınları için bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm. İmkanım olsaydı kanser hastalarını iyileştirmek için hastane veya ilaçların bulunması için laboratuvaryapardım. Kanser hastalığı konusunda farkındalık yaratacak bu etkinliğin yararlı olacağına inanıyorum ve konuşmacılarımıza yoğun programlarından zaman ayırdıkları için teşekkür ediyorum.”

Tedavi ve ameliyat sürecinde yaşadığı bazı olayları karikatürize edip bunları sergileyen Uzm. Acar“Kanser hastalığı ile mücadele eden herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ben korkmuyorum, siz de korkmayın; pes etmeyin ve mücadele etmeye devam edin” diyerek desteği olanlara tek tek teşekkür etti.

Kanseri Yenebilirsiniz

Prof. Dr. Sezer “Kanseri Yenebilirsiniz” başlıklı konuşmasında kanserin; anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmaları ve yayılması sonucu meydana gelen bir hastalık olduğunu, başka bir deyişle kanserin vücutta meydana gelen kötü huylu tümörler olduğunu belirtti.

Kanserin yaş, cinsiyet, ırk, genetik gibi değiştirilemeyen nedenleri; beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, kimyasal karsinojenler gibi değiştirilebilir nedenleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sezer, kanserde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.

Kanser riskini azaltmanın yolları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sezer, sağlıklı beslenme, sigaradan uzak durma, yeterli miktarda D vitamini alma, yeterince egzersiz yapma, gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçınma, kanser taramalarına katılma gibi yöntemlerin önemini anlattı.

Kanserle İlgili Yaygın Yanlış Bilgiler

Prof. Dr. Abalı ise kanser hastalığıyla ilgili yanlış bilgiler ekseninde; kanser tedavisinde doktorun söylediklerinin dışına çıkılmaması gerektiğini vurguladı.

Kemoterapi tedavisi süresince özellikle bitkisel karışımların kullanılmasının tedaviyi olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Abalı “Bir molekülün ilaç olması uzun yıllar alırken piyasadaki mucize karışımlara itibar etmek tedavinin gidişatını bozuyor. Hem zaten ‘doğadan gelen her şey yararlıdır’ doğru bir yaklaşım değil. Belli oranlarda, bazı sağlık sorunlarına iyi gelse de modern tıpa güvenmek gerekiyor. Kemoterapinin de zararlı olduğu gibi savunmalar duyuyoruz ancak kemoterapi doğru kullanıldığında yararı zararından çok daha fazla bir kurtarıcı yöntem” şeklinde konuştu.

Kanserin tek bir hastalık olmadığını, 1500’den fazla çeşidi olduğunu belirten Prof. Dr. Abalı; kanseri önlemenin, tedaviden çok daha kolay olduğuna dikkat çekti.

Söyleşilerin ardından Prof. Dr. Sezer’e ve Prof. Dr. Abalı’ya plaket, etkinliğin sponsorları Cezmi Yılmaz ve Ahmet Kalkan’a teşekkür belgesi takdim edildi.

 

 

 

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA