ARI ÖLÜMLERİ MASAYA YATIRILDI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
ARI ÖLÜMLERİ MASAYA YATIRILDI


Bitki Koruma Ürünleri ve Arı Ölümleri konusunda, Mersin Akdeniz Ziraat Odası, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle eğitim çalışması yapıldı.

 

Mersinde arı ölümlerinin son yıllarda artması üzerine, özellikle sert çekirdekliler ve turunçgillerde Mart-Nisan aylarında çiçeklenme döneminde yoğun pestisit kullanımından dolayı tarımın bahçe ziraati ve arıcılık dalında faaliyet gösteren çiftçilere, Bitki Koruma Ürünleri uygulamalarında arı ölümlerini en aza indirgemek için neler yapılması gerektiği konusunda verilen eğitimde Entegre Kontrollü Ürün Yönetim + Entegre Mücadele, Organik tarım ve İyi Tarım Uygulamalarının önemi anlatıldı.

Bitki Koruma Ürünleri ve Arı Ölümleri konusunda, Mersin Akdeniz Ziraat Odası, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ve Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle eğitim çalışması yapıldı.

Mersin Ziraat Odası toplantı salonun gerçekleşen eğitim çalışmasında, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanlarından Zir.Müh.Tuncer Aydin tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Vet.Hek. Kemal İlcay, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı M. Kemal Karaoğlu, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Genel Sekreteri Zir.Müh.Gürhan Dayicik, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Tarım Danışmanı Vet.Hek.Dr. Leyla Gencer ve Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelinden Zir.Müh. Durmuş Ali Çınar Sari tarafından çiftçilerce merak edilen konular soru cevap şeklinde bilgilendirildi.

Eğitime katılan çiftçiler ise arı ölümlerinin önüne geçilebilmesi adına kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yapılan bu tür eğitimlerden duydukları memnuniyeti belirterek, yetkililerce kimyasal mücadele konusunda eğitimlerin devamlı verilmesi ve arı ölümlerine yol açan zirai mücadele ilaçları kullanan çiftçilere yönelik denetimlerin artırılmasını istediler.

Arı zehirlenmelerle ilgili toplantı yaptıklarını ve çiftçilere çiçek döneminde ilaç vermemelerini söylediklerini ifade eden Mersin İli Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril; "Bu konuda Mersin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanlığına Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bizlere katkı ve destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Bakanlığımızdan isteğimiz ise çiçek döneminde arılara zararlı ilaçlarla mücadele yapılmamasını ve çiftçilerle ortak bir yol bulunmasını istiyoruz. Arı ölümlerine sebep olmayan ilaçların kullanılması noktasında ise eğitimlerin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denetimlerinin artırılmasını istiyoruz“ dedi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise “İlimizde arı ölümlerinin artarak devam etmesi tabi ki bizleri de endişelendirdi. Çünkü arı bitkisel üretimde döllenme, dolayısıyla verim için çok önemli. Çiftçi eğitimlerimiz bitkisel üretimin yanında tarımın her dalında artarak devam ettirilecektir. Amacımız çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve ürettiği ürünlerden daha fazla gelir elde edebilmesidir. Bununla birlikte arılara zararsız ilaçları kullanan çiftçilerimizin de ayrıca desteklenerek teşvik edilmesi gerekir. Bu çerçevede Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Ş. Şemsi Bayraktar’ın '2017 yılını çiftçilerimiz ile buluşma yılı’ ilan etmesi üzerine Mersin Ziraat Odası olarak bu tür çalışmalarımız bütün üretim çeşitlerinde devam ettirilecektir. Arıcılık eğitimi konusu üzerinde hassasiyetle durarak bu değerli bilgileri çiftçimiz ile buluşturan Mersin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanlığı’na ve Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan ve Yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu

 

 

Etiketler : Arı Ölümleri.eğitim
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA