HİÇBİR YERDE BU KADAR UCUZ FUAR OLMAZ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
HİÇBİR YERDE BU KADAR UCUZ FUAR OLMAZ


Mersin Tarım Fuarı kapandı ama yankıları sürüyor.

 

CNR Holding Mersin Bölge Müdürü Mustafa Başar, “Mersin, tarımda çok ciddi bir potansiyel olarak görülüyor. Biz çiftçilerimizi Mersin dışındaki firmalarla buluşturup onlardaki yenilikleri göstermek istiyoruz. Ama maalesef Mersin’deki büyük firmaların fuara katılmaması hakikaten bizi üzdü. Fuarın duyurusu ve çiftçinin fuara taşınması anlamında her türlü çalışmayı yaptık. Büyük bütçeler ayırdık çiftçinin fuara taşınması için mazot desteği verdik. Mersin’e katkı sağlamak adına daha fazla firma katılması için ücretleri minimumda tuttuk. Hiçbir yerde bu kadar ucuza fuara katılamazlar” dedi.

İkisi yurt dışından olmak üzere Mersin Tarım Fuarı’na katılımcı firma sayısının 80 olduğunu belirten CNR Holding Mersin Bölge Müdürü Mustafa Başar, “Güney Kore ve Pakistan’dan ilk defa bu sene yurt dışı firması getirdik. 80 katılımcının yüzde 30’u Mersin dışından gelen firmalardır. Ankara, Eskişehir Konya, İzmir ve Kütahya’dan ilk kez gelen firmalar var. Bunlar Mersin’i tarımda çok ciddi potansiyel olarak görüyorlar. Bizim amacımız çiftçilerimizi Mersin dışındaki firmalarla buluşturup onlardaki yenilikleri göstermek. Ama maalesef Mersin’deki büyük firmaların burada olmaması hakikaten bizi üzdü” dedi.

Ziyaretçiler için Ziraat Mühendisleri Odası ile ortak bir çalışma yaparak 100 civarındaki köye ekip gönderdiklerini, sesli araçlarıyla ve afişlerle tanıtım yaptıklarını, muhtarlarla görüşerek çiftçilerin transferini sağlamaya çalıştıklarını da anlatan Başar, “Büyükşehir belediyesi ile ortak çalıştık ve destek verdiler. Ama bu yılki beklentilerimiz fuarın çok daha hareketli geçmesi idi. 15 bin civarında ziyaretçimiz oldu ama bizim bu yıl yaptığımız çalışmalarla 40- 50 bin civarında ziyaretçi olmasını bekliyorduk” şeklinde konuştu.

YAŞANAN SEL FELAKETİ FUARI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Mersin’de yaşanan sel felaketinden çiftçinin olumsuz etkilenmiş olmasından kaynaklı moralsizlik ve alım gücünün düşmesinin de etken olduğunu da kaydeden Başar açıklamasına şöyle devam etti:

“Fuarın duyurusu ve çiftçinin fuara taşınması anlamında her türlü çalışmayı yaptık. Büyük bütçeler ayırdık çiftçinin fuara taşınması için mazot desteği verdik.

Bu bölgede yapılan tarımı yurt dışında tanıtmak adına 7 ülkeden 70 tane sektör temsilcisi ve büyük alıcı getirdik. Bölge tarımını tanıtmak adına köprü kurmak görevini de yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bir takım firmalar ikili görüşmeler yaptı, ihracat bağlantılarını yaptı ama gönül isterdi ki burada daha fazla firma olsun, çiftçilerimiz daha fazla ve büyük firmalarla bir araya gelsin. Mersin bu işten daha fazla nemalansın.

Türkiye’de yapılan tarım fuarları arasında bizim katılımcılardan istediğimiz stant ücretleri en düşük ücretlerdir. Mersin’e katkı sağlamak adına daha fazla firma katılması ve insanlar bu işin bütçesinde dolayı katılmamazlık etmesin diye biz her şeyi minimumda tuttuk. Ücretlerin bahane edildiğini düşünüyorum çünkü hiçbir yerde bu kadar ucuza fuara katılamazlar. Bizim sağladığımız imkanları ticari anlamda bulamazlar.”

KİMSEYİ FUAR ALANINDAN ÇIKARMADIK

MTSO, MESİAD, MÜSİAD stantlarının fuar girişinden kaldırılmasını da değerlendiren Başaran; “Burası neticede ticari bir alan ve o alanımız da bizim en önemli alanımız. STK temsilcilerinin bir yıl boyu orayı işgal etmeleri, fuardan fuara gelip sadece açılışta görünüp sonrasında stantlarında bir tane nöbetçi çalışan bırakıp gitmelerinin buraya fayda sağlamadığını gördük ve dolayısıyla biz o alanı ticari manada değerlendirmek amacıyla karar aldık. Burada fuar dışında da etkinlikler yapıyoruz. Biz STK’ları fuarlardan da çıkartmadık. Her fuarda salon içlerinden istedikleri yerden ücretsiz yer tahsis ettik. Kendilerine ‘biz yine sizlerle beraberiz’ dedik. Hiçbir ücret talep etmedik. Dolayısıyla biz onları buradan çıkarmış değiliz aslında sadece yer değişikliği önerdik.’’ Şeklinde konuştu.

Başaran; ‘’Mersin’de dinamikler arasındaki kopukluk fuar çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Biz birleştirici olmak adına bir takım çabalar da harcadık ama kurumlar arsında çekişmeler var. Bize bir adım gelene biz beş adım koşuyoruz. Çünkü burası Mersin’in ticari bir platformu. Burada yapılan her etkinlik Mersin’e katkı sağlayacaktır. Mersin’de şu an otellerin birçoğu dolu. Çünkü yurt dışından ve il dışından bir çok katılımcı ve ziyaretçimiz var. Burada 80 değil de 180 firma olsa Mersin bu fuardan çok daha faydalanacaktır. Bunu sadece fuarcılık olarak görmemek lazım. Fuarlar kente katkıdır. CNREXPO olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yaptığımıza gönül rahatlığı ile inanıyoruz” dedi.

 

 

Etiketler : CNR Holding Mersin Bölge Müdürlüğü
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA