ÇİNLİLER TÜRK KİRAZI İÇİN HAREKETE GEÇTİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
ÇİNLİLER TÜRK KİRAZI İÇİN HAREKETE GEÇTİ


Kiraz ihracatını arttırmak için yapılan çalışmalar kapsamında yaş meyve ve sebze ihracatçıları Çin’den gelen bir heyeti ağırladı

 

Kiraz ihracatını arttırmak için yapılan çalışmalar kapsamında yaş meyve ve sebze ihracatçıları Çin’den gelen bir heyeti ağırladı.

Kiraz üretiminde dünyada lider konumda olan Türkiye, bu başarısını ihracat ile de perçinlemek istiyor.

Rusya ile ülkemiz arasında yaşanan siyasi krizin ekonomik ilişkilere de yansıması sebebi ile alternatif ihracat pazarları oluşturmamız gerekliliğinin doğduğu bugünlerde Türkiye ile Çin arasında imzalanan “Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü” ile Çin gibi büyük bir pazara kiraz ihracatının önünün açılması, dikkatli değerlendirilmesi gereken bir fırsat olarak karşımıza çıktı.

“Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü” gereğince kiraz ihracat sezonu öncesinde Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ uzman yetkililerinden oluşan bir teknik inceleme heyeti, kiraz ihracatçısı firmaların üretim alanlarında ve paketleme tesislerinde incelemelerde bulunmak için Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Kontrol İdaresi yetkilileri LiangWei ve Kong Ling Bin ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri Yalçın Ocak ve Serkan Soykan, Kocaeli’de toplandı ve ardından kiraz üretim alanlarının ve paketleme tesislerinin söz konusu protokol dâhilinde gerekli kontrollerini gerçekleştirmek için Türkiye’de kiraz üretimi yapılan Kocaeli, Bursa, Manisa, Denizli, Isparta, Konya, Niğde gibi bölgelerde incelemelerde bulundu.

Çin heyeti üretim alanları ve paketleme tesisleri incelemelerinin yanı sıra, kirazın toplanması, nakliyesi, soğutulması, depolanması, kalıntı raporları, paketlenmesi bölümlerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden paketleme ve saklama konularında bilgi aldı. Türk kirazı Çinli heyetten tam not alırken, Çinli yetkililer Türkiye’de yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, Türkiye’nin dünyanın en büyük kiraz üreticisi olarak dikkat çektiğine vurgu yaptı.

Yaptıkları inceleme sonuçlarını rapor ederek çalışmalarını bu yönde yapacaklarını belirten heyet yetkilileri, daha sonra Mersin’e gelerek Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak ile de bir toplantı gerçekleştirdi ve Türkiye’den Çin’e kiraz ihracatına yönelik bilgi aldı.

Kavak toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye arasında köklü bir geçmiş olduğundan dolayı sadece ticaret değil, dostluk ilişkilerinin de gelişmesi gerekliliğini vurguladı. Gıda güvenliğine büyük önem verdiklerini belirten Kavak, bu konuda büyük aşama kaydettiklerine dikkat çekti.

Heyet daha sonra Gıda Tarım Bakanlığı Mersin Zirai Karantina Bölge Müdürlüğü’nde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Başkanı Ali Kavak ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdürü Muharrem Selçuk’un katılım gösterdiği değerlendirme toplantısına katıldı. Değerlendirme toplantısında Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri program kapsamında gözlemlenen üretim alanı ve paketleme tesislerini beğendiklerini ve Türk kirazını Çin pazarında görmekten ve ileriki dönemde Çin Halk Cumhuriyeti’nin kiraz ihtiyacının Türkiye‘deki üreticilerden karşılanmasından memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Üreticilerimizin bu nedenle Türkiye’de üretimi yapılan üzüm, kiraz, nar, narenciye, kayısı, erik, domates, incir gibi tüm yaş sebze ve meyveleri de kapsayan bu protokolde belirtilen şartlar doğrultusunda ürün yetiştirmeye özen göstermesi gerekmektedir.

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA