KURUMLAR VE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI SERBEST BÖLGELERİNİN VE LOJİSTİĞİN ÖNÜNÜ AÇACAK | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KURUMLAR VE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI SERBEST BÖLGELERİNİN VE LOJİSTİĞİN ÖNÜNÜ AÇACAK


Mersin Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Edvar Mum, " Yeni yapılan düzenlemelerde serbest bölgelerde yapılacak olan montaj, bakım, onarım, farklı elleçlemeler, AR-GE çalışmaları ve buna bağlı işlemler, kurumlar vergisinden istisna olacak. Özellikle lojistik faaliyetleri kapsayan Mersin içi

 

Mersin Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Edvar Mum, " Yeni yapılan düzenlemelerde serbest bölgelerde yapılacak olan montaj, bakım, onarım, farklı elleçlemeler, AR-GE çalışmaları ve buna bağlı işlemler, kurumlar vergisinden istisna olacak. Özellikle lojistik faaliyetleri kapsayan Mersin için bu olumlu bir durum" dedi.

Mersin Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Edvar Mum, Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, serbest bölgelerde yapılacak olan montaj, bakım, onarım, farklı elleçlemeler, AR-GE çalışmaları ve buna bağlı işlemlerin kurumlar vergisinden istisna olacağını, özellikle lojistik faaliyetlerini kapsayan Mersin için bunun olumlu bir durum yaratacağını belirterek ‘’ Mersin’de coğrafi konum lokasyon itibarıyle bu tür ürünleri elleçleme kapasitemiz olduğu için yurt dışına hizmet verilmesi kaydıyla bu tür faaliyetlerin kurumlar ve gelir vergisinden istisna tutulması tasarı içinde yer alıyor en önemli maddelerden biri bu. Kurumlar ve gelir vergisi istisnası serbest bölgelerinin ve lojistiğin önünü açacak.’’ dedi.

Mum; ‘’Serbest bölgelere yapılan ihraç amaçlı taşımalarda, daha önce yapılan yasa tasarısındaki değişikte, taşımacılığın KDV den istisna tutulması ile ilgili bir karar da var, bu bütünleşme ile beraber muhtemelen serbest bölgeler için avantajlı bir durum ortaya çıkacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Ayrıca bu tasarı içerinde yurt dışında serbest bölgelerin kurulması ile ilgili bir madde olduğunu ifade eden Mum, ‘’Ekonomi Bakanlığı’nın bazı ülkeler ile yaptığı görüşmelerde ki neticelere istinaden çok stratejik bölgelerde de serbest bölge kurulmasına imkan tanıyan bir tasarı da 3218 sayılı kanun içersinde yer alıyor. Serbest bölge ile bağlantılı olarak lojistik ve coğrafi konumu önemli yerler arasında senkronize bir çalışmayı ön plana koyabilir. Daha rahat geçişleri sağlayabilir. Bu anlamda önemli. Bir de serbest bölgelerdeki demirbaşların Türkiye’ye giriş çıkışlarında, bakım onarımlarında kolaylık sağlanması açısından Gümrük Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın ortak mevzuat oluşturması konusunda bir tasarı madde var bu da işlemlerin çalışmalara rahatlık getirmesi açısından önemli görünüyor.’’ dedi.

‘’Mersin Serbest Bölgesi olarak genişletme alanını çalışmalarımıza da devam ediyoruz’’

Mum, yatırım alanları olarak gelen firmalara ancak kapalı alanlardan kiralama yapabildiklerini belirterek ‘’Serbest bölge alanını genişletme konusundaki çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Mersin Serbest Bölgesi’nin doğusunda 334 dönümlük bir alan var. Mersin Büyükşehir Belediyesi 1/100 binlik plan çalışmasını yaptı. Bu plan içerisinde sözünü ettiğimiz alan serbest bölge genişleme alanı olarak kabul edildi. TBMM Sanayi Komisyonu’nda 3218 sayılı serbest bölgeler kanununda bazı düzenlemeler yapılmasında maddeler geçti. Bunlar Genel Kurul’a gelecek. İçinde serbest bölgelerin ihtiyacı olan alanların acele kamulaştırılması hükmü yer alıyor bizde bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde bu alanın acele kamulaştırma hükmüne göre kamulaştırılmasıyla kısa sürede serbest bölge sınırlarına alınması ve yeni yatırımcılar için tahsis edilmesi konusundaki görüşmeleri yaptık. Bu yasının çıkmasıyla beraber tahmini 2017 yılının sonuna doğru süreç tamamlanacaktır diye düşünüyorum.’’ dedi.

Mum, ‘’Serbest Bölge arazilerinin firmalara tahsisine kadar emlak vergisinden istisna olmasına bu kanunda bir ilave madde daha var. Oda firmaya tahsis yapıldıktan sonra ki 5 yıllık bir muafiyet süresi söz konusu. Firma o 5 yıllık muafiyet süsesi boyunca emlak vergisi ödemiyor bu avantajlı durumda kanun tasarısında yer alıyor.’’ Şeklinde konuştu.

‘’Mersin Serbest Bölgesi’nde yapılan işleri ticaret oluşturuyor’’

2016 yılı Serbest Bölge ticaret hacmini de değerlendiren Mum; ‘’Mersin Serbest Bölgesi’nde yapılan işleri ticaret oluşturuyor. Mersin Serbest Bölgesi’nden dünyanın 112 ülkesiyle 682 değişik ürünün ticareti yapılmaktadır. 2016 yılı itibarıyla ticaret hacmi 2.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl 3.3 milyar dolardı ticaret hacmi. Dolayısı ile yüzde 16 civarında bir azalma oldu. Ortadoğu ülkelerinin tercihi Mersin Serbest Bölgesi oluyor. Mersin Serbest Bölgesi olarak Irak, İran, Suriye ile sağlanan ticaret hacminin toplam ticaret hacmi içerisindeki payı önemli. Ortadoğu ülkelerinde oluşan güvenlik boşluğu ticareti etkiledi, ticaret azaldı. 2016 yılında ticaret hacminin azalmasının en önemli sebeplerinden biri bu ülkelerde yaşanan sıkıntılar oldu. Bizim beklentimiz yaklaşık 3 milyar dolar seviyesi idi şu anda 2.8 milyar dolar seviyesi gerçekleşti.’’ Dedi.

‘’2017 yılında 3 milyar dolar seviyesinde beklentimiz var’’

2017 yılı içerisinde 3 milyar dolar seviyesinde bir ticaret hacmi beklentisi içerisinde olduklarını işaret eden Mum; ‘’Ümidimiz ilk 3 aydan sonra özellikle Irak ve Suriye tarafındaki gelişmelerin iyiye doğru gitmesi. Bu rakamın 3 milyar doların da üzerine çıkacağı beklentisindeyiz. İran’la da ticaretimiz gelişeceği düşüncesindeyiz tabi sadece bunlar değil. Amerika, Almanya, Ekvator, İtalya, Hollanda gibi ülkelerle de ticaretimiz yüksek oranlarda dolayısı ile bu çerçevede 2017 yılında 3 milyar dolar seviyesinde beklentimiz var.’’ Şeklinde konuştu.

 

Etiketler : Mersin Serbest Bölgesi İşleticisi A.Ş Genel Müdürü Edvar Mum
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA