KUYUMCU ESNAFI ÇIKMAZDA | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KUYUMCU ESNAFI ÇIKMAZDA


Döviz kurunda ve altın piyasasında yaşanan yükseliş kuyumcu esnafını zor durumda bıraktı

 

Döviz kurunda ve altın piyasasında yaşanan yükseliş kuyumcu esnafını zor durumda bıraktı.

Mersin Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karteper, altının düşüşü ve yükselişindeki istikrarsızlığın piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek ‘’kuyumcu esnafı çıkmazda’’ vurgusu yaptı.

Mersin Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karteper, altın piyasasında yaşanan yükselişin kuyumcu esnafını iş yapamaz hale getirdiğini ifade ederek ‘’ Altını satar da yerine yenisini koyarsak kazanmış oluruz. Alış satış yok. İnsanların alım gücü yok. Kuyumcu atölyelerinden tutun satış dükkanlarına kadar iş yok. Mersin’in belirli yerlerinde kira oranları çok yüksek, o kirayı ödeyemeyip işyerlerini devretmek zorunda kalan esnaflarımız var. Hani vatandaş soruyor kuyumcu dükkan mı devreder? Devreder. İş yapamazsa devreder. İstikrar olması, insanların alım gücünün olması kuyumcunun da satış yapıp işçilik karını yapması gerekir ve bugün kuyumcu esnafı hiç iş yapamadan dükkan kapatıyor. ’’ Şeklinde konuştu.

Karteper; ‘’ Cumhurbaşkanının dolar bozdurma çağrısı kuyumcularda bir hareketlenme yarattı fakat elindeki doları bozdurup altın alan aldı. Şimdi artık bu işsizliği uzun vadede çekecek gibi görünüyoruz. Çünkü hareket yok. Altın kaça yükselirse yükselsin hareket olmadığı zaman iş yoktur. ‘’ dedi.

Mersin Kuyumcular Odası’nda kayıtlı kuyumcu atölyelerinin aylardır üretim yapamadığının altını çizen Başkan Karteper; ‘’ İki sene öncesine kadar her kuyumcu atölyesinde 8-10 imalat işçisi çalışıyordu. Çalışanlar da şu an işsiz. Üretim ve satış yapamayan kuyumcu esnafı zorunlu giderlerini karşılamak için elindeki sermayeyi yer hale geldi.’’ Şeklinde konuştu.

Ülkenin üretime dönmesi lazım

Karteper; ‘’Mersin’de çiftçi eker biçer üretir satar kuyumcuya gelir altın alırdı. Çiftçi üretemez ürettiğini satamaz hale geldi. Mersin’de tarım kaynakları beslenmediği sürece işsizlik kaybolmaz bütün esnaf iş yapamaz. Mersinli üretecek kazanacak esnaf da kazanacak. Mersin’de gerek tarımda gerek ise sanayi sektörlerinde üretim desteklenmeli, üretim olan her yerde hareket olur. Esnafa kredi desteği yapılmalı. Ülkenin üretime dönmesi lazım.’’ Dedi.

Karteper; ‘’Büyük alışveriş merkezleri gelişmiş ülkelerde şehrin en az 25 km dışında kuruluyor. Mersin’de AVM’lerin şehir içinde yapılması küçük esnafı iş yapamaz hale getirdi. Piyasada esnafın iş yapamaz hale gelmesi diğer esnafları da zincirleme etkilemekte.’’ Şeklinde konuştu.

 

 



Etiketler : Mersin Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karteper
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA