RAMAZANDA SICAK VE UZUN AÇLIK SÜRESİNE DİKKAT | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
RAMAZANDA SICAK VE UZUN AÇLIK SÜRESİNE DİKKAT


Uzmanlar, Ramazan ayının bu yıl Haziran-Temmuz aylarına denk gelmesi ve açlık süresinin 17 saate yakın olması dolayısıyla oruç tutanları, beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı

 

Uzmanlar, Ramazan ayının bu yıl Haziran-Temmuz aylarına denk gelmesi ve açlık süresinin 17 saate yakın olması dolayısıyla oruç tutanları, beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, Ramazan ayında beslenme konusunda önerilerde bulundu. Ramazan ayının bu yıl sıcak yaz günlerinde yaşanacak olması nedeniyle kişilerin sağlıklarına ve beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Kemik, “Ramazan ayında kişilerin beslenme düzenleri büyük ölçüde değişmektedir. Bu ayda günde 3 ana öğün olan beslenme düzeni, günde 2 ana öğüne düşüyor. Bunun yanı sıra gün içinde 17 saat civarında bir açlık periyodu geçiriliyor. Bu sene Ramazan ayının Haziran-Temmuz aylarına gelmesi ile açlık süresinin uzayacağı da göz önüne alındığında, oruç tutmak isteyenlerin tükettikleri besinlere biraz daha özen göstermeleri gerekir. Ayrıca zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir” dedi.
Dr. Kemik, önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin, diyabetlilerin, hamile ve emziren kadınların, karaciğer, kalp ve böbrek hastalığı olanların, ağır enfeksiyon geçirenlerin, tansiyon hastalarının Ramazan ayında oruç tutmak istemeleri durumunda hekimlerine başvurmaları gerektiğinin de altını çizdi.

“LİFLİ VE POSALI YİYECEKLERLE BOL SU TÜKETİN”

Ramazan ayında kabızlık, mide yanması, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sıkıntıların sağlıklı bireylerde de görülebileceğine işaret eden Kemik, bu sıkıntıları yaşamamak için Ramazan ayında uyulması gereken sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmesini isteyen Kemik, sahur öğününün de kesinlikle atlanmaması gerektiğinin altını çizdi. Uzun süre açlığın kabızlık sorununun artmasına da sebep olabildiğini belirten Kemik, “Bu nedenle Ramazan ayında bol lifli ve posalı yiyecekler ağırlıklı tercih edilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya kuru baklagiller tercih edilerek, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir. Su tüketimine özellikle dikkat edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilerek vücut susuz bırakılmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme şeklinin ızgara, fırında, haşlama veya buğulama yöntemleri şeklinde tercih edilmesinin sağlıklı beslenme açısından önemli olduğunu vurgulayan Dr. Kemik, şöyle devam etti:
“İftarda yaşanılan açlık ile mideyi çok hızlı doldurmamak gerekir. Ani mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açar. Beynimizin doyumu algılaması için 15-20 dakikaya ihtiyacı vardır. İftarda bir anda hızlı bir şekilde beslenmek fazla kalori alarak kilo almamıza da neden olur. Bu nedenle yemekler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Özellikle sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Çok yağlı yiyecekler, ağır hamurlu şerbetli tatlılar, metabolizmayı yavaşlatıp, kilo almana sebep olacağından tüketilmemelidir. İftar zamanı uzun süren açlığın sonrasında otomatik olarak enerji yoğunluğu fazla olan besinlere yönelmek olasıdır, ancak onun yerine oruç kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açılmalıdır. 10-15 dk sonrasında kuru fasulye, nohut, yarma ve yoğurt ile hazırlanan soğuk ayran aşı çorbası veya başka bir çorba yada da cacık tercih edilebilir. İftar öğününde çorbanın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeği ile beraber yoğurt veya ayran tercih edilebilir. İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın. Haftada 1-2 defa kırmızı et, 1-2 gün balık, 1-2 gün kuru baklagiller, hafta 1-2 gün sebze yemeği beslenmenizde sağlıklı bir dengeyi kurmanızı sağlayacaktır. İftar yemeğinden 1 saat sonra yapacağınız hafif tempolu bir yürüyüş besinlerin sindirimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yavaşlayan metabolizmanızı hızlandıracak ve besinlerin sindirilmeden uykuya geçilmesine engel olacaktır.”

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA