DİNÇER: AHİLİK FELSEFESİ VE VAKIFLAR AYNI AMACA HİZMET EDİYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
DİNÇER: AHİLİK FELSEFESİ VE VAKIFLAR AYNI AMACA HİZMET EDİYOR


Mersin ESOB ve İÇEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Vakıflar ve Ahilik teşkilatının örgütlenme olarak adı farklı olsa da aynı amaca hizmet ettiklerini söyledi

 

Mersin ESOB ve İÇEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Vakıflar ve Ahilik teşkilatının örgütlenme olarak adı farklı olsa da aynı amaca hizmet ettiklerini söyledi. Dinçer, “ Vakıflar ve Ahilik teşkilatında da temel amaç, muhtaca yardım etme, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, birlik ve beraberliği daim kılmadır” dedi.

Toros Üniversitesince Vakıflar Haftası dolayısıyla “ Vakıflar ve STK’ların Çağımızdaki Rolü ve Önemi” konulu panel düzenlendi. Toros Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr Murat Köylü ve Mersin Üniversitesi’nden Prof.Dr. Fevzi Demir’in konuşmacı olduğu panele Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Toros Üniversitesi Mütevelli Başkanı Ali Özveren, Vakıflar Bölge Müdürü Recep Kafes, Mersin ESOB ve İÇEV Vakfı Başkanı Talat Dinçer, Adana Beylerbeyi Vakfı Mütevelli Başkanı Ziya Göçoğlu, üniversite öğretim elemanları ile öğrenciler katılım gösterdi.

Panel öncesi söz alan Vakıflar Adana Bölge Müdürü Recep Kafes, bu yıl 33. Düzenlenen Vakıflar Haftası kapsamında, sorumluk alanları olan Adana, Mersin ve Osmaniye ilerinde düzenlenen etkinliklerle vatandaşlara vakıfları anlattıklarını belirterek, “Vakıfları geleceğimizin teminatı olan genç nesillere aktarma adına gerçekleştirilen bu etkinlikten dolayı Toros Üniversitemize teşekkür ediyorum” dedi.

Toros Üniversitesi Mütevelli Başkanı Ali Özveren’inde Vakıflar Haftası nedeniyle yaptığı konuşma sonrası söz alan Mersin ESOB ve İÇEV Vakfı Başkanı Talat Dinçer ise, temeli 900 yıl önce atılan Ahilik sistemi ile Vakıfların aynı amaca hizmet ettiklerini söyledi. Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu da kendilerine yer edinmek, birlik beraberlik ve dayanışmayı sağlamak adına Ahilik Teşkilatını hayata geçirdiklerine vurgu yapan Dinçer, “Bugün ülkemizdeki ilk kadın örgütlenmesi Bacıyan-ı Rum adı altında yine Ahilik bünyesinde olmuştur. Ahiliğin temelinde de iyi ahlak, birlik, beraberlik, dayanışma, yardıma muhtaç, yardımlaşma yatar. Aynı ilkeler Vakıflar içinde geçerlidir. Hatta Ahilikte “Papucu dama atılmak” diye bir tabir vardır. Ticari ahlaktan yoksun kişilerin yani işine hile katan kişilerin papucu dama atılır ve o kişiden alış veriş yapılmazdı” dedi.

Vakıflar ve Ahilik sistemi karşılaştırıldığında kökünün aynı insani değerlere dayandığına vurgu yapan Başkan Dinçer, “İki teşkilat birbirinden ayrılamaz. Günümüzde vakıf kültürü toplumumuzda doğru algılanmıyor. Vakıf kültürüne sahip çıkılması lazım. Ticari amaçla kurulan vakıflar olsa dahi, esas itibarıyla özüne bakıldığında insana yardım etmek, muhtacın ihtiyaçlarını karşılamak, toplumsal dayanışma ve birlikteliği sağlamaktır. Özümüz budur. Biz ESOB olarak kendi bünyemizdeki vakıflara önem veriyoruz ve vakıf kültürüyle insanlara yardımcı olan vakıflardan desteğimizi esirgemiyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Daha sonra ise Yrd. Dç.Dr Murat Köylü ve Prof.Dr Fevzi Demir sunumlarını yaptılar. Sunumun ardından Toros Üniversitesinde İÇEV Vakfınca kurulan sergi misafirlerce ziyaret edildi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA