CHP 3 FİDANI ANDI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
CHP 3 FİDANI ANDI


Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Örgütü, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam edilişlerinin 44. yılında andı

 

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Örgütü, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı idam edilişlerinin 44. yılında andı.

İl Başkan Abdullah Özyiğit, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının verdiği tam bağımsız Türkiye mücadelesine vurgu yaptı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Örgütü, 6 Mayıs 1972 tarihinde darağacına gönderilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı andı. Parti Binası önünde gerçekleşen anma etkinliğine CHP'li Mersin Milletvekilleri Fikri Sağlar, Hüseyin Çamak ile CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Çağlar Uz ve çok sayıda partili katıldı. CHP'li gençler de 3 Fidan'ın fotoğraflarının yer aldığı pankart taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, başta İsmet İnönü olmak üzere namuslu, dürüst siyasetçilerin Meclis'te idam kararına karşı çıktıklarını hatırlattı. Deniş Gezmiş'in en çok sevdiği ve kendisi için yazıldığına inandığı Nazım Hikmet'in "Delikanlım" şiirini okuyan Özyiğit, Deniş Gezmişin hayatını anlattı. Öğretmen olan babasının memuriyeti nedeni ile Deniz Gezmiş'in hayatının önemli bir bölümünün Sivas'ın Şarkışla İlçesi'nde geçtiğini anımsatan Özyiğit, Deniz Gezmiş ve arkadaşları için yazılan "Şarkışla" türküsüne gönderme yaparak, "Hayatın cilvesi" yorumunu yaptı. 

DEVRİMCİLERİN YÜREĞİNDE YAŞIYOR

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ülkenin bağımsızlığı için mücadele verdiğine dikkat çeken Özyiğit, "Atatürk'ü referans alarak 68 kuşağı ile birlikte Samsun'dan Ankara'ya Atatürk yürüyüşü yaptı. 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın halkların kardeşliği' sloganları atarak, cellatlarına meydan okurcasına idam sehpalarını kendileri devirdi. Gecenin sessizliğinde 3 beyaz güvercin Ulucanlar Cezaevi'nde kanat çırparak gökyüzüne yükseldiler. 6 Mayıs Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edildiği gündür. Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'nda; ezilen, sömürülen ve tüm yurtsever devrimcilerin yüreğinde ışıklar içinde yatıyor" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR BASINA SALDIRIYI KINIYORUM

Özyiğit, Deniz Gezmiş'in babasına yazdığı son mektuptan da bölümler okuyarak, asla pişman olmadığına işaret etti. Can Dündar'a yapılan silahlı saldırıyı da anımsatan Özyiğit, Deniz Gezmiş'in savunmasında yer alan sözlerin bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu durumla olan benzerliğine dikkat çekerek, "Bugün Can Dündar'a yapılan silahlı saldırı yine bir faşist saldırıdır. Özgür basına yapılan faşist saldırıyı kınıyorum" dedi ve savunmadan şu cümleleri paylaştı:

"Biz varlığımızı hiç bir karşılık beklemeden Türk halkına ve tam bağımsızlığa armağan etmiş bulunuyoruz. Türkiye'nin bağımsızlığından başka hiçbir şey istemedik ve hayatımızı bu yola koyduk. Varlığımızı Türkiye halkına armağan ettik, bunun aksini iddia edenler vatan hainidir."

DENİZLER İKİNCİ KURTULUŞ SAVAŞINI BAŞLATTI

CHP Gençlik Kolları İl Başkanı Çağlar Uz ise, 6 Mayıs'ın ölenlerin ardından ağlama günü değil, mücadele günü olduğunu vurguladı. Çağlar Uz, "Deniz'i, Hüseyin'i, Yusuf'u bizden koparmaya çalışıyorlar. Onların ideolojisini bizimkinden çok farklı göstermeye çalışıyorlar. kendi tarafına çekmeye çalışıyorlar. Farklı fraksiyonlar Deniz Gezmişlerin adını kullanmaya çalışıyorlar. Deniz Gezmiş ve 68 kuşağının büyük bir kısmı Atatürk'ü referans alarak ikinci Kurtuluş Savaşı'nı başlattığını söyler. Deniz hem sosyalistti hem Atatürkçüydü. Deniz Gezmiş'in Samsun'dan Ankara'ya yürüyüşünde Türk halkına Atatürk ile ilgili açıklamaları vardır" diye konuştu. Uz, Gezmiş'in "Atatürk'e en çok biz sahip çıktık" sözünü anımsatarak, Mamak'taki savunmasının okunmasını tavsiye etti. 

SOL DÜŞÜNEN HERKESİ İÇERİ ATTILAR

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak da 68 kuşağının mücadelesine vurgu yaptı. 68 kuşağını bütün acıları ile yaşadığını anlatan Dr. Çamak, sol mücadelenin yükselişini anlattığı konuşmasında şunları söyledi:

"Eğer o kuşak yok edilmemiş olsaydı inanıyorum ki Türkiye şuan da bambaşka bir yerde olacaktı. O zamanın Cumhurbaşkanı sosyal gelişmenin ekonomik gelişmenin önüne geçmesini bir tehlike olarak gördü. Azıcık sol düşünen herkesi içeri attılar. Bilinçli bir şekilde o gençlik yok edildi. Türkiye'nin şuan ki konumunu adeta dizayn ettiler. Geldiğimiz nokta burası." Dr. Çamak, Deniş Gezmiş ve arkadaşlarını Cumhuriyet Halk Partisi'nin hep sahiplendiğini söyledi. 

DENİZLERİ ANLASAYDIK KAÇAK SARAYDA OTURAN BİRİSİ OLMAZDI

Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ise, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 44. yılında Cumhuriyet Halk Partililerin, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını doğru anlayarak, düşüncelerini aktardığını dile getirdi. Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in ilelebet yaşadığını, ama cellatlarının isimlerinin unutulduğunu vurgulayan Sağlar, şunları söyledi:

"Onların isimleri milyonlarca çocuğa konuldu ve düşünceleri geleceğe aktarıldı. Deniz'i anmak O'nu anlamak demek. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, iyi anlaşılmış olsaydı bugün başımızda kaçak sarayda oturan birisi olmazdı. Bütün ülkeyi, milyonlarca emekçiyi kendi keyfi ve kaprisi doğrultusunda parmağının ucunda oynatmazdı. Eğer biz Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını ve devrimciliği çok iyi anlasaydık sadece mezarlara çiçek bırakmak değil, onların düşüncelerinin arkasından geleceğe bakmak olduğunu bilseydik; o düşünceleri kendimize şiar edinmiş olsaydık bugün bu halde olmazdık. Milyonlarca insanın kalbinin çarptığı ve on binlerce gencimizin öldüğü, anaların ağladığı bir tabloyu yaşamazdık. Şehirlerin tanklarla yok edildiği, insanların ayrıştırıldığı, yabancılaştırıldığı, gençlerin, yaşlıların birbirine, saygı, sevgi yerine uzaklaştığı bir Türkiye'de yaşamaya mahkum olmazdık. İşten atılan insanların gelecekleri için direnmeleri, canını dişlerine takarak direnmelerini yaşamazdık. Sendikacıları, DİSK'i ve özellikle diğer işçi sendikalarını daha iyi bir noktaya getirirdik. DİSK'in mücadelesini, diğer sendikalarda yapacak hale gelirdi. Mersin Belediyesi'nde yüzde 2'lik zammı alkışlamazdık. Biz emekçiyiz diyerek daha fazlasını isterdik. Eğer devrimcilerin ne yapmak istediğini anlasaydık; bugün konumda olmazdık."

GÜN HESAP SORMA GÜNÜDÜR

"Gün onları anlamak ve geleceği kurmaktır" diyen Sağlar, yeni bir Kurtuluş Savaşı'nın başlaması gerektiğini belirterek, "Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'nin sokaklara, alanlara çıkma günüdür. Şimdi gün bizi bugünlere mahkum edenlerden hesap sorma günüdür. Boşuna o insanlar canlarını vermediler. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, 'vatanı parsel parsel satanların değil, darağacına korkmadan gidenlerin toprağıdır' dediğini unutmadan hepimiz bir arada birer Deniz olarak yürümeliyiz. Geriye dönüp baktığımız da acı vardır. Ama geleceğe baktığımızı da neşe doluyoruz diye düşünüyorum."

78 Kuşağı'ndaki isimlerinden biri olan Gazeteci Mirza Turgut da o dönemdeki gençliğin yaşadığı heyecanı anlattı. Turgut, Fikri Sağlar'ın verdiği  mücadeleyi anımsatarak, "Biz asılmaktan onların verdiği mücadele ile kurtulduk" dedi

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA