MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN 25 MAYIS SONRASI ÇALIŞAMAYACAK | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN 25 MAYIS SONRASI ÇALIŞAMAYACAK


Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 48 meslekte zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavları başladı

 

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 48 meslekte zorunlu hale getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin sınavları başladı.

25 Mayıs 2016 tarihine kadar kapsam dahilindeki 40 meslekte faaliyet gösteren personelin tamamının belge alması gerekiyor. Belgesi olmayanlar tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışamayacak. Yeni düzenleme özellikle inşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mesleki Yeterlilik Sınavları hakkında, 14 No'lu İnşaat ve Emlak ile 15 No'lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komiteleri üyelerine bilgilendirme semineri düzenledi.

MTSO’da düzenlenen seminere Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Sekreteri Necati Ersoy, Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi (TMYM) adına Turgut Şimşek MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yüksekgüngör, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper ile 14 ve 15 No’lu Meslek komitelerinin üyeleri katıldı. Seminerde TMYM Bölge Koordinatörü Turgut Şimşek, MTSO üyelerine, sınav ve belgelendirme süreci hakkında sunum yaptı. Bir meslek dalına başvuru sayısının 8’e ulaşmasının ardından sınavların açıldığını anlatan Şimşek, başvuru için gerekli belgeleri ise, “Başvuru formu, sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, nüfus cüzdanı fotokopisi (Ehliyet vb. belgeler kabul edilmemektedir) 2 adet vesikalık fotoğraf” olarak sıraladı. Sınavların teorik ve performans olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildiğini kaydeden Şimşek, başarılı olma notunun ise ulusal yeterliliklerde tanımlanan esaslara uygun olduğunu ve her mesleğe göre değiştiğini ifade etti.

Ersoy: “Üst üste 3 sınava ücretsiz girilebilecek”

İnşaat sektörüne yönelik sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütm​eye​ ye​tkili olan İNTES ​Genel Sekreteri Necati Ersoy ise çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar 36 bin kişiye sertifika verdiklerini kaydeden Ersoy, yeterlilik sınavına müracaat yapılmasından bir hafta sonra eğitimlerin ve sınavların başladığını belirtti. Sınava firmaların değil şahısların başvurması gerektiğini dile getiren Ersoy, devlet teşvikinden yararlanarak başvuru yapan adayların, başarısız olması halinde üst üste 3 sınava ücretsiz olarak girebileceklerini bildirdi. Ersoy, yurtdışından gelenlere de belge verebildiklerini ifade etti. Sınavların teorik ve performans olmak üzere iki aşamada gerçekleştirileceğini aktaran Ersoy, adayların teorik bölümden yüzde 60, pratik bölümden yüzde 80 başarı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerin tam listesi şöyle:

“Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, A​lüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, do​ğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, Asansör Montajcısı, CNC Programcısı, Metal Sac İşlemeci”

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA