Kanser Tedavisinde Hayati Öneme Sahip Pet-Bt Mersinlilere Hizmet Veriyor | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Kanser Tedavisinde Hayati Öneme Sahip Pet-Bt Mersinlilere Hizmet Veriyor


Mersin Devlet Hastanesi’nde, bölgenin tek tıbbi cihazı olarak hizmet veren ve kanser tedavisinde hayati öneme sahip PET-BT cihazı ile tedavide yüksek başarı oranı elde ediliyor

 

Mersin Devlet Hastanesi’nde, bölgenin tek tıbbi cihazı olarak hizmet veren ve kanser tedavisinde hayati öneme sahip PET-BT cihazı ile tedavide yüksek başarı oranı elde ediliyor. PET-BT Ünitesi Sorumlusu Uzman Dr. Meltem Yıldırır, cihazın kanserin erken tanı ve tedavisinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, kanser tedavisi sürecinde hayati önem taşıyan ve tedavinin hangi aşamada olduğunu gösteren, tedavinin daha başarılı sonuçlar verebilmesi için çok önemli bir tıbbi cihaz olan PET-BT’nin, Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde tanı ve tedavi hizmeti verdiği bildirildi. Açıklamada, nükleer tıp uzmanı hekimlerin 2014 yılından bu yana kanser tedavisinde kullandığı cihaz sayesinde kanser tedavilerinde yüksek başarı oranı elde edildiği vurgulandı.

“PET-BT CİHAZI İLE KANSER ODAKLARININ VÜCUDUN NERESİNDE OLDUĞU SAPTANIR”

Mersin Devlet Hastanesi Nükleer Tıp bünyesindeki PET-BT Ünitesi Sorumlusu Uzman Dr. Meltem Yıldırır da PET-BT cihazına ilişkin açıklamasında, PET-BT’nin pozitron emisyon tomografi ve bilgisayarlı tomografi cihazlarının birleşmesi ile oluşan bir görüntüleme yöntemi olduğunu kaydetti. PET-BT’nin aynı pozisyonda ve eş zamanlı olarak hem fonksiyonel hem de yapısal görüntüleme sağlayan bir sistem olup, nükleer tıp görüntüleme yöntemleri arasında en gelişmiş teknolojilerden biri olarak kabul edildiğini aktaran Yıldırır, şu bilgileri verdi: “Kanser hücresindeki artmış şeker kullanımı PET görüntülemenin temelini oluşturur. Hastaya çekim öncesi insan vücuduna yan etkisi olmayan radyoaktif şeker molekülü damar yoluyla verilir. Bu işaretli şeker molekülü metabolizma hızı yüksek kanserli hücrelerde tutulur ve PET-BT cihazı ile kanser odaklarının vücudun neresinde olduğu saptanır. PET-BT görüntülemede radyasyon maruziyeti, hastanın tanı ve takip sürecinde sağladığı faydalar göz önüne alındığında ihmal edilecek düzeydedir.”
Bu tetkikin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği endikasyonlar dahilinde hekimin uygun gördüğü hastalarda uygulanabildiğine işaret eden Yıldırır, “Onkolojide özellikle akciğer, meme, kolorektal ve jinekolojik kanserler, lenfoma, baş-boyun kanserleri gibi toplumda sık görülen kanser türlerinde tanı, evreleme, tedavi yanıtının belirlenmesinde, takipte nükslerin saptanmasında ve primer odağı belirlenemeyen metastatik tümörlerin araştırılmasında kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ERKEN TANIDA VE TEDAVİYE YANITIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

PET-BT’nin anatomik değişiklikler ortaya çıkmadan önce metabolik değişiklikleri gösterebildiği için diğer görüntüleme yöntemlerine üstünlük sağladığının altını çizen Uz. Dr. Yıldırır, şöyle devam etti: “Bu nedenle erken tanıda ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde büyük önem taşımaktadır. PET-BT ile tüm vücut tarama görüntüleri değerlendirildiği için hastalığın evrelemesi (yaygınlığı) yapılarak tedavi şekli belirlenir. Ayrıca henüz tedavi aşamasındayken alınabilecek yanıt erkenden değerlendirilir ve böylece kanserin ilk basamak tedavisi etkisiz ise tedavisi değiştirilebilir. Tedavi sonrası takip aşamasında hastalığın nüksettiğine dair bulgular saptanırsa kanserin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığı PET-BT görüntüleme yapılarak değerlendirilir. Ayrıca hastaların takibinde kan değerlerine bakılarak, kontrolünde normal dışı bir durum ortaya çıkarsa hastaya çok sayıda tetkik yapılması yerine PET-BT uygulanarak hastanın alacağı radyasyon azaltılmış olur. Radyoterapi uygulanacak hastalarda PET-BT görüntüleri ile radyoterapi alanı en doğru şekilde belirlenerek kanserli alan çevresindeki normal dokuların radyasyondan korunması sağlanmış olur.”

PET-BT cihazının Mersin Devlet Hastanesi’nde Haziran 2014’ten bu yana nükleer tıp biriminde kullanıldığını belirten Yıldırır, “Daha önceki yıllarda bu tetkik için çevre illere gitmek zorunda olan onkoloji hastaları ilimizde bu tetkiki yaptırabilmektedir. Hastanemizde radyoloji, nükleer tıp, patoloji, cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerinden uzmanların bir araya gelmesi ile oluşturulan onkoloji konseyi tarafından multidisipliner bir yaklaşımla hastalar değerlendirilmekte ve en uygun tedavi yöntemleri sağlanmaktadır” dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA