KILAVUZ: NEVRUZ BİRLİĞE BERABERLİĞE VE DOSTLUĞA VESİLE OLSUN | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KILAVUZ: NEVRUZ BİRLİĞE BERABERLİĞE VE DOSTLUĞA VESİLE OLSUN


Mersin Cemevi bahçesi önünde gerçekleşen nevruz etkinliğine Siyasi parti temsilcileri,  sivil toplum örgütlerinin temsilcilileri ve inanç önderleri katıldı

 

Mersin Cemevi bahçesi önünde gerçekleşen nevruz etkinliğine Siyasi parti temsilcileri,  sivil toplum örgütlerinin temsilcilileri ve inanç önderleri katıldı.

Nevruz etkinliği Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi İnanç Üyesi Erdoğan Sevin Dede okuduğu gülbankın ardından Nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşinin ardından Semah dönüldü.

 

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi Başkanı Pir Hasan Kılavuz‘Her 21 Mart geldiğinde,toplanıp coşkuyla kutladığımız bu bayram ,Orta doğuda binlerce yıldan beri hüküm süren çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek  gelmiştir. Yüce  Pir’lerimiz bu bayramı gündüz kutlamışlar ve gece cemlerde ikrar ile nasip alıp nasip vermişler. Bu günün  inancımızdaki kutsiyetini bize unutturmamışlar. Anadolu Alevileri ayrı bir kutsiyet yükleyerek kutlarlar. Bu gün Şahı mardan  ALİ’nın   Kabenin  içinde doğduğu gündür. Şii ve Alevi Kızılbaş topluluklar bu günü büyük bayram kabul ederler.‘‘ diye konuştu.

 

Kılavuz konuşmasına şöyle devam etti: Alevi inancında derin ve köklü bir yeri olan Newroz bayramı  33 yılda bir Muharem’le, oruçla üst üste çakıştığında bile dergahlarda törenler  yapılarak, Oruca devam edilmiştir.Bu topraklarda mayalanmış Alevi ocak pirleri saraya ve sultanlara baş eğmemişler, hiçbir dönemin iktidarları bu topraklarda yaşayan 20 milyonu aşkın Alevilerin bu sorunlarına samimi yaklaşmadılar. Başbakan ve bakanların, göstermelik Cem evi ziyaretleri sorunları  çözmüyor. Cem evlerinin yasal statüsü halan askıda ve hiçbir maddi yardım yapılmıyor. Diyanet işleri başkanı ‘Cemevleri kırmızı çizgimiz’ diyor, daha da büyük bir gaf yaparak, Alevi ile evlenmenin kız vermenin caiz olmadığını söylüyor. Sayın Cumhurbaşkanı Eskişehir Anadolu Üniversitesinde ders kitabında Alevilere hakaret dolu yazıları Osmanlıcadan çevirerek koyan Prof. Hayati  Develi’yi  YÖK üyeliğiyle terfi ettirdi. Amasya da dirisi camiye gelmiyor ölüsü niye geliyor diyerek, cenazeyi musala taşında bırakan hocaya hiçbir cezai muide uygulanmadı. İrfan evleri sözünü ortaya atarak tarikat evlerine yeşil ışık yakılıyor, Aleviler bu sözlü aldatmacalara artık kanmıyor. Üniversitelerde  bir kaçında sözde Alevi Bektaşi araştırma merkezleri, kuruldu, bu merkezlerdeki çalışmaların çoğu Aleviliği Türk İslam sentezi altında  sunileştirmeden öteye gitmiyor. Bilimin ruhuna aykırıdır, bu toprakların kadim inancını, Suni İslam da arıyorlar. En son örneği Tunceli üniversitesinde olanlardır.

Gazi üniversitesinde olduğu gibi Türk İslam sentezi kalıbına  dönmek için yoğun caba sarf ediliyor. Biz devleti  tüm inanç guruplarından ayrı ve eşit uzaklıkta olmasını gerekli  görüyoruz. Bu topraklarda yaşayan halklar ve inançlar arasında dostluk ve barış olsun, komşu ülkelerle olan dostluklar düşmanlığa dönüşmesin, gelecek kuşaklar bu topraklarda korku, kin ve öfkeyle büyümesinler.  

Akdeniz de, Egede derin sulara gömülen o çığlıklar son bulsun.

Savaşlar olmasın, silahlar susun, anneler ağlamasın, çocuklar yetim kalmasın. Newroz birliğe beraberliğe ve dostluğa vesile olsun. Newroz bayramı bütün halklara mübarek olsun.

Sahneye Erhan Toprak, Diyap Kaştaş, Mustafa Talipoğlu, Turan Alıcı, deyiş seslendirdi. Nevruz etkinliğinin ardından hedik dağıtıldı.  

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA