MERSİN’İN YATIRIMLARDAKİ YENİ YÜZÜ: GÜNEŞ ENERJİSİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN’İN YATIRIMLARDAKİ YENİ YÜZÜ: GÜNEŞ ENERJİSİ


Mersin doğası, iklimi ve güneşi yatırıma dönüşüyor. Güneş Haritasına göre, Mersin’deki güneş kazanımı yatırımcıları enerjiye yöneltiyor

 

Mersin doğası, iklimi ve güneşi yatırıma dönüşüyor. Güneş Haritasına göre, Mersin'deki güneş kazanımı yatırımcıları enerjiye yöneltiyor.

Türkiye'nin coğrafi konumu sebebiyle toplam yıllık güneşlenme süresi ortalama 2.640 saat, günlük ortalama 7,2 saat. Türkiye'nin şanslı olması yanı sıra yılın 4'de 3 'ü güneşli olan ve güneş haritasına göre güneş kazanımı yaklaşık olarak 1 Milyon 8 yüz 80 bin kw saat olan Mersin; güneş santralleri için çok cazip bir coğrafyaya sahip olması ile dikkat çekiyor.

MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin İpek, Mersin'in kalkınmada ve ekonomideki yeni yüzü GES konusunda, yenilenebilir enerjide elindeki imkan ve potansiyeli ile yatırımcıların tercihi olmaya aday bir kent olduğunu belirtti.

"Mersin Güneş Enerjisi Sistemleri Projesini Önemsiyoruz"

MERGES projesinin bir MESİAD projesi olarak gerçekleştirmek istediklerini belirten İpek," 2000'li yılların başında yaptığım yurt dışı gezilerinde gördüğüm Güneş Enerjisi Santralleri ülkemiz için o dönemler bir hülyaydı. Ancak 2013 yılında devletimizin bununla ilgili yasayı çıkarması ile bu alana destek verilmeye başlandı.

Geçtiğimiz günlerde MESİAD Genel Kurulunu gerçekleştirdi ve yeni ekiple önemli projelere imza atmak istiyoruz. MESİAD'da proje üretmek amacındayız ve MERGES diye adlandırdığımız Mersin Güneş Enerjisi Sistemleri projesini çok önemsiyoruz.

MERGES Projesi, Soli Güneş Festivali'nde ulusal bazda halka anlatılmalı. Toplumsal bir proje haline getirilmeli. MERGES ile ilgili yatırım çağrısı yapmak istiyoruz. Mersin Türkiye'nin en iyi güneş alan kentlerinden bir tanesi. Güneş haritasına göre, Mersin'deki güneş kazanımı yaklaşık olarak 1 milyon 8 yüz 80 bin kilowatt saat. Bir yılda güneş panellerinin 1 megawatın üretim gücü 1 milyon 900 bin kilowatt. Bu kadar enerjiyi üreten bir kentin bu yatırımı mutlaka ama mutlaka yapması gerekir."dedi.

Bu yatırım için devletin kriter belirlediğini ifade eden İpek," Yatırım yapacağınız yerin tarım alanı veya sulama alanı olmamasına, tarihi eser alanı içinde olmamasına dikkat ediliyor. Dolayısıyla topraklarımızdaki en verimsiz alanları güneş enerjisi sistemleri için kullanabiliriz. "dedi

Güneş Enerjisi Sistemlerini Kullanmak Ülkemize Ne Katacak?

İpek, güneş enerjisi sistemlerinin ülkemize ve kentimize katkılarını şöyle sıraladı:

"Bulunduğu yöreye ekonomik katkı sağlayacak, oradaki bir liralık toprak on lira olacak. Köylünün işe yaramaz kayalık taşlık alanı değer kazanıyor. Bu toprağın işlenmesi sağlanıyor ve çalışma alanı istihdamı yaratılıyor. Bu vesile ile de bölgesel kalkınmaya da katkıda bulunuyor. "dedi.

Bölgedeki kayalık alanların köylünün değerlendirme imkanının olmadığını, yatırımcının ise değer kazandırdığını belirten İpek, " Toprakta bir kayıp yok. Toprağın kirlenmesi yok. Toprağın zehirlenmesi yok. Atık sorunu yok. Güneş panelleri en güvenli enerji güneş enerjisidir. Buraların tarım, sanayi, ya da turizme ait alanlar olmaması da ülkemiz adına önemli bir konu. Yapılan bu güneş enerjisi santralleri bölgesel kalkınmayı da tetikleyecek ve ülkemizin de buna ihtiyacı var. Mersin’in dağ yamaçları da bu çalışmayı yapmak için çok uygun olarak görülüyor."dedi

"Yeterli Miktarda Trafo Merkezleri Yok"

Mersin coğrafyasında GES'ler için en büyük engelin yeterli miktarda trafo merkezlerinin bulunmayışı olduğuna dikkat çeken İpek, "Trafo merkezleri olmayınca insanlar bu yatırımı yapsa bile elektriği nereye verecek? O yüzden trafo merkezlerinin çoğaltılması gerekmektedir.

Ülkemiz açısından son derece önemli bir yatırım. Türkiye'nin 50 milyar doların üzerinde bir enerji faturası var. Bu enerji faturasını minimize etmek için bizim bunu mümkün olduğunca sadece Mersin'de de değil, Adana'da, Çukurova da dillendirip çoğaltmamız gerekir" dedi

"Proje Kendini 7 Yılda Amorti Ediyor"

GES projesinin 1Megawatının maliyetinin yaklaşık olarak 5 milyon TL olduğunu belirten İpek, " Bu 5 milyon TL'lik yatırım yaklaşık olarak 7 yılda kendisini amorti ediyor. Santral kendisini ödemiş oluyor. İş adamları için çok karlı bir kazanç. Bankalarımız artık bu konuyla ilgili finansal destek sağlıyorlar. Ayrıca santralin yapılabilmesi için yurt dışından getirdiğiniz panellere devlet KDV indirimi istisnası uyguluyor. Yatırım teşvik belgesi ile birlikte bunları da sağlıyorsunuz ve maliyet düşüyor. Destek veriyor fakat bazı engeller var. Trafo merkezlerinin fazla olmaması, yeni hatların açılmaması gibi. Bunların acilen ortadan kaldırılması gerekir. Yatırımcı gelse ‘ben buraya 50 bin dolarlık yatırım yapacağım’ dese trafo merkezleri olmadığı için yapamaz. Trafo merkezlerini yapacak olan 2 tane kurum var. Ya ENERJİSA yapacak ya da TEDAŞ yapacak. Yani esas bu trafo merkezlerini yapacak olan kurum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.

Günümüzde enerjiyi ister Yunanistan'dan bağlayın, ister Keban ya da Atatürk barajından bağlayın bunu trafo merkezleriyle aktarma istasyonlarına doğru yapmazsanız, enerjiniz istediğiniz kadar olsun maalesef bunu aktarma imkanınız olmuyor. Bunlar çoğaldığı takdirde Mersin'de çok büyük bir enerji yatırımı olacak. Bu yatırımda Mersinimiz için çok önemli bir gelişme olacak "dedi.

"Tarım, Turizm, Ticaret Ve Yenilenebilir Enerji"

Geçmişte Mersin'in tarım, turizm, ticaret ve buna benzer söylemlerle anıldığına dikkat çeken İpek," Artık yeni şeyler söylemek lazım. Yenilenebilir enerji. Enerjiyi biz termik santral ile istemiyoruz. Nükleer ile hiç istemiyoruz. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var kentin bütün dinamiklerinin bu konuda duyarlı olmasını birlik beraberlik olmasını, bizi yönetenlerin bu sese kulak vermesini istiyoruz. Önümüzdeki dönem içerinde kişi ve kurumların, yerel yönetimlerin bu MERGES projesine destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA