MERSİN LOBİSİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNCÜLÜK ETMELİ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN LOBİSİNE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖNCÜLÜK ETMELİ


MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Güler; Çevre İllerin Yatırım Yapmak İçin Yer Aradığına Dikkat Çekti

 

MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mustafa Güler, otobanın kuzeyinde tarım dışı arazilerde kurulacak büyük alanlarla yaratılacak OSB'lerin kenti sanayide çok ileriye götüreceğini ifade ederek, devasa fabrikaların kurulduğu dev bir sanayi kenti haline gelecek potansiyeli olduğunu söyledi. Güler, ayrıca Mersin Lobisinin oluşturulabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı öncelik etmesi gerektiğini belirtti.

Güler, çevre illerin yatırım yapmak için bölgede yer aradığına dikkat çekerek,"Kayseri, Niğde, Konya bütün illerde ihracata dönük üretim yapan bütün firmalar burada fabrika kurmak istiyor bundan birkaç gün önce Sabri beyle görüştüğümüzde 200’e yakın firma yer istiyor kent dışından 200’ yakın sanayici firma yer istiyor limana yakın olduğu için cazibesi bu biz halbuki aşağıdaki tarım arazilerimize ya oraya tecavüz edeceğiz elimizle yok edeceğiz yahut ta tarım dışı araziye doğru kaydıracağız tarım dışı arazide tarıma zarar vermeden kendi potansiyelimizi büyütmek suretiyle kentin ekonomisini büyütürüz . Bu da otoban üs katı olabilir yolun üst taraflarında susuz tarım dışı araziler veya üçüncü bölge sınıf tarım arazileri buradan on bin dönümlük yeni bir organize sanayi bölgesinin yerinin müşahitlenmesi demek.Mersinin 5 yıl içerisinde burayı doldurur on bin dönümün bir dönümü küçük sanayi sitelerine orada destek hizmetleri için yaparsa geri kalan kısmın devasa fabrikaların kurulduğu dev bir sanayi kenti haline gelebilir potansiyel var.Çünkü sizler bilirsiniz ikinci organize sanayi bölgesi ilan edilmesiyle kapanması bir olur üç fabrika geldi büyük üç yüz dörtyüz dönümlük yer aldı. Bunu küçük küçük yapmak yerine bu kente yatırım yapmak isteyenlerin biz neden önünü açmıyoruz? Küçük organize sanayilerin yerine Adana gibi organize sanayi bölgesi gelişme alanı olarak ilan eder, bunun bir beş bin dönümünü açar, ihtiyaç doğdukça kıdemli olarak bin bin eklemek suretiyle bir daha yer arayışına girmez. Adana işte şimdi devasa bir yeri var yeni karar verdiler bunun bin dönümünü daha yatırıma açıyor bizde de bu en az on bin dönüm alanı bir defa Organize Sanayi bölgesi ilan ettiğimiz zaman alt yapıda maliyet düşürürüz arsa maliyetlerini düşürürüz sanayi için cazibe haline getirebiliriz bu yaklaşık olarak on bin dönümde yatırım yapıldığı zaman ortalama yetmiş bin kişilik istihdam demektir."dedi.

Böyle bir girişimin kentte yaklaşık yetmiş bini bulan ve istihdam bekleyen işsizin yok edilmesi demek olduğunu belirten Güler, "Ticari yaşamın büyük canlılık kazanması lazım bu kentteki istihdam kısa süreli istihdamdır.Ya inşaatta ya bahçelerde günübirlik çalışıyor insanların uzun vadeli orta vadeli işi olmadığı için evlenmeyi bile planlayamıyor gençler.Yani çok kısa süreli olduğu için geleceği planlamaları düzen kurmaları mümkün değil bu kısa süreli Mersin ekonomisiyle kendi hayatını düzenleyemiyor çünkü Kent kültürünün oturması için bir insanın yaşamı eğer düzgün hale gelmişse para kazanıyorsa eşi ve çocuğuyla rahat geçiniyorsa kent huzuru kent kültürü burada gelişir yarın sabah işi olup olmayacak olan bir insanın hem ekonomik gücü hem de sosyal hayatını sürdürmesi açısından bunu güvence altına almadıktan sonra bu insanların huzurlu yaşamaları kent bilincinin kent kültürünün gelişmesini beklememek lazım yani bu kentte kent kültürü neden gelişmiyor dediğimiz zaman bu kentte kendisine buraya ait hissetmeli burada ailesini çocuklarının sağlıklı büyüyeceğini sağlıklı olacağını hissetmeli ki buralı olsun. Amerika ya gittiğiniz zaman bakıyorsun ki Meksikalılar, zenciler, Çinliler her ülkeden bir sürü insan var ama ortak yaşam kültürünü benimsemişler. Amerika onlara yaşam güvencesi yaşam standartlarını yükselten bir hayat konforu sağladığı için Amerikalı olmaktan öğünüyor tamam ben Hindistan doğumluyum ama Amerikalıyım ben Çinli olmaktan Hintli olmaktan değil Amerikalı olmaktan öğünüyor buda öğünebilmesi için yaşamına bir şey katması lazım öğünebilecek bir şey vermesi lazım horlayıp dışladığın zaman dövdüğün bir insan neden öğünsün ki" dedi.

"Lobicilik neden Mersin'de bir sorun?"

Lobicilik faaliyeti dünyanın en önemli faaliyetlerinden biri olduğunu belirten Güler, "Çünkü kaynakların kıt ihtiyaçların çok olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Her kim ki yahut da ülke ihtiyaçların önem ve önceliğini güçlü biçimde en etkili şekilde kim sunarsa, kaynaklar oraya yöneliyor.Bu bakımdan kent lobilerinin dışa dönük yanı var, içe dönük yanı var.İçe dönük yanı birliği sağlar.Oturup da aynı dilden aynı ortak çıkarı üzerine konuşmayı sağlar.Bu da güçlü bir iç potansiyelin güçlü bir şekilde dışa yönlendirilmesini sağlar.Bu durum içteki dedikoduları tartışmaları kavgaları keser ve enerjisini dışa yöneltir.Çünkü yönelen bu enerjisinin de kendisinin de kazanacağı dev bir kazanç vardır.Bir diğeri de tabi sonunda hükümetlerimizin hangi hükümet olursa olsun bütçemizin sınırları var ama Türkiye'nin ihtiyaçları çok fazla herkes istiyor. Şimdi burada kim lobiciliği arar kim güçlü talep ederse, etkili ve önceliğini kim anlatırsa kaynaklar oraya gidiyor şimdi bizde lobicilik ciddi bir sorundur sıkıntıdır.

Eskiden beri Mersin'in en büyük sorunu bu lobicilik faaliyetlerini bir türlü yerine getirememesidir. Biz geçmişte MİKON'u (Mersin İş Konseyi) kurmuştuk. Mersin İş Konseyi adı altında yine bu MEP'in üyesi olan bazı dernekler vardı. Sayı bu kadar değildi ama daha ciddiydi. İçerisinde Ticaret odası, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odasından ve bütün iş dünyasının ortak bileşiminden oluşmuş bir konsey. Bununla o zaman Kadir Şaman döneminde beraber oluşturduğumuz bu konseyle şunu söyledik: "Bütün derneklerin ayrı ayrı Mersin’e ilişkin olarak hayalleri projeleri fikirleri vardı bunları aylık toplantılarımızda masaya dökelim. Herkes fikrini söylesin.Oraya projelerini getirsin.Sonra bunlar içerisinde önem ve önceliğine göre hep beraber oylayalım.Kim birinci derecede şey yapıyorsa, o ay onun üzerine hep beraber enerjimizi oraya verelim.Konu neyse. Çünkü birden çok konu götürdüğünüz zaman en zayıf olana sahip çıkarlar. Yani bu ay veya altı ay sorunumuz konumuz havalimanı ise hep beraber havalimanın üzerinde duralım.

Mersin ‘in ortak iradesi olsun eğer iş konseyi yan yana bu kadar ciddi durursa milletvekillerimiz de bize gelmek zorundalar. Bunu geçmişte denedik ve mümkün oldu. Yani biz kenetlendiğimiz zaman milletvekilleri mecburen yanımıza gelmek durumunda kalıyor veya hükümet bizimle yürümek zorunda kalıyor. Çünkü çatışıyor ama iki ses üç ses fazla çıktığı zaman hükümetin buradan kaytarması için sebep çıkıyor. Ya siz önce gidin birlik olun Çünkü sen böyle diyorsun havalimanı diyorsun ama diğeri de diyor ki işte havalimanı değil ana konteynır limanı daha önemlidir veya yaylaya yol yapmak daha önemlidir gibi sebeplerle dağılıyor.İşte MİKON'u kurarken biz Kadri Şaman döneminde şey buydu.Bir süre o döneme kadar da bayağıda iyi gittik.

Mersin Kalkınma ve İşbirliği konseyi adı altında Vali Hüseyin Aksoy döneminde doruk yaptığını belirten Güler, "Mersin Risk Projesi o zaman çıktı. Lobicilik faaliyetinin bir araya geldiğimiz dönemlerdi. Mekik'i de o zaman kurduk ve bu lobi faaliyetinin Mekik Tarsus dahil Mersindeki bütün Ticaret Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, belediyeler Mesiad, Müsiad, Tarsus Siad vardı. O dönemde çok güçlü bir lobi oluşturduk. Oturduk o tartışma içerisinde Mersin Risk Projesini ürettik. İlk defa Türkiye de bir strateji planı geliştirdik.Bu heyecan içerisinde Kürşat Tüzmen bakanımız da buna omuz verdi.Biz Mersin risk bölgesi içerisinde Mersin de üç tane sektörü öne çıkarınca heyecanla bütün ekibini toplayıp geldi .Kürşat bey Hilton Oteli'nde büyük bir brifing verdi.Dünyada ve ülkemizde ilimizdeki potansiyeli anlatmak için lojistiği sundular. Biz de bunu öncesinde hedef olarak sunmuştuk o zaman ekonomi bakanı bünyesinde bir lojistik birimi kuruldu ve bunun artık kararlar stratejik planda kararlar çıktıktan sonrada öncelikle lojistik sektörün mastır planı yapılması için 200.000 $ da para verdi. Bunun üzerine biraz da Ticaret Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası da eklemek suretiyle 300 küsür bin dolara bizim lojistik mastır planımız ihale edildi ama sonrası kontrol edilemedi. Zayıf çıktı. Mesela bir ilin lojistik mastır planı dediğin an tüm ili kaplayan mastır planından bahseder. Bütün ili ve bütün sektörü kapsayıcı olması gerekirken, sadece Mersin limanı sadece oradaki sanayi ürünlerini ön gören küçücük bir şey çıktı. Halbuki o zamanın parasıyla da bugünkü parayla da 340.000$ ila 350.000 $ iyi paraydı. Daha kapsamlı ve uygulanabilir bir mastır planı ortaya çıktığı zaman da o zaman önümüzü açan bir plan çıkardı.

Yerelde Mersinin ihtiyacını tanımlayan Mersin'in bütün basınını sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimlerinin katılımıyla oluşmuş olan bir mastır planının uygulaması da kolay olurdu ve lojistik merkezi şimdiye on defa daha önce bitmişti. Bütün bu saydıklarımızı temenni olarak söylediklerimizin hepsi şimdiye kadar % 70 i gerçekleşmiş olurdu. Çünkü lojistik merkez kendi idari finansman gerektirmeyen bir olay bu gün bir yerde lojistik merkez olarak ilan ettiğiniz zaman orada yer almak isteyenler gelip parasını verip alıyor zaten.Arsa parasını üstündeki üstünlük yapıyor. Yani kente külfet yüklemeden kimsenin bütçesine bir kuruş dokunmadan bunun gerçekleşmesi bunun finansmanı kendi içerisinde bu devasa bir şehir beş bin dönüme kurulu bir ticaret kenti kurulduğu zaman, Mersin bu potansiyelini o zaman devasa azami sınırlara çıkarır ki Mersine oluk oluk paralar akar buraya. Yani bu beş bin dönüm üzerine kurulmuş olan yeni lojistik köy, lojistik şehir dev bir potansiyelle geniş bir istihdam sağlar bu olay bu halen burada küçük dokunuşlara bu böyle yüksek paralar falan gerekmiyor.Düzgün bir mastır plan yaptığın zaman geriye uygulaman kalıyor belediye bunun çevre düzenini filan işaretleyecek bizim işte lojistik merkezimiz burası diye işaretledikten sonra mütevelli heyeti müteşebbis heyet koyduğu zaman, geri kalan kısmı kendi finansmanı kendi içinde sağlar.

"Mekik'i tekrar canlandırmak ya da buna benzer bir kuruluş kurmak gerekli mi ya da kurulabilir mi?" sorusuna Güler, " Kurulmalıdır. Mersin Ekonomi Platformu MEP bunun için kuruldu. MEP bunu yerine getiremedi ama bu amaçla kuruldu. Sayın valimiz geldi bundan önceki Hasan Basri Güzel Mekik'i dağıttı. Geldikten sonra Hüseyin Aksoy’dan ne varsa darmadağın etti. Ortalığı yani öyle de bir zarar verdi, tahrip etti. Ortalığı kimse ondan söz etsin istemedi. Kurulmuş olan müesseseyi darmadağın etti. "dedi.

"Mersin Lobisine Büyükşehir Belediye Başkanı öncelik etmesi lazım"

Mersin Lobisinin oluşturulabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı öncelik etmesi gerektiğini belirten Güler, " Şu andaki kurum yöneticilerinin bunun bir ihtiyaç olarak ortaya koyarak valinin, aslında bu işin öncüsünün validen ziyade büyükşehir belediye başkanı olması lazım çünkü oranın 1- finans kaynakları 2- seçilmiş ya hangi partiden olursa olsun ben onun o işin o yanında değilim bu kentte seçilmiş en üst düzeyde en fazla oyla seçilmiş kişisi o kentin aslında önderi olması gereken bu . Bu Mersin lobisinin önünü çekecek olan kişi büyükşehir belediye başkanıdır diğerlerini de bir araya getirdiği zaman Ticaret sanayi odası borsa Mesiad ve diğerleri basını , büyükşehirin başını çekmediği projeyi gerçekleştirmek mümkün değil.Planlama yetkisi bunda, para harcama yetkisi burada.Her şeyden önce planlama yetkisi burada olduğu için bir yeri işaretleyecek; burası organize sanayi bölgesidir diye. Etrafını çizdiği zaman geri kalan kısmı zaten yatırımcı gelip arsasını satın alıyor fabrikasını kuruyor fabrikasının içerisindeki makine ikmalini koyuyor işçisini alıp çalıştırıyor. Yani siz yerini işaretledikten sonra ondan sonra kente oluk oluk para akmaya başlıyor .Arsa parası beş lira etmeyen paraya 500 liradan alır arsanın metrekaresi . ondan sonra burada yapılacak fabrika inşaatları, bütün buradaki ekipleri, inşaatla ilgili olan ekipleri, mühendislikleri, işçileri, malzemecileri hepsine oluk oluk para akıtan bir olaydır. Olduktan sonrada bir sürü insan istihdam edecek bu fabrikalarda yani gerisine dokunmanıza gerek yok diğer sektörleri de besleyecek. Yani bu lobi faaliyetinin büyükşehir tarafından kucaklayıcı yani siyası kimliğine bakmadan yapılması gerekmektedir."dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA