YANLIŞ DİYET SAÇ DÖKÜYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
YANLIŞ DİYET SAÇ DÖKÜYOR


Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Mustafa Bahar, yapılan yanlış diyetlerde saç dökülmesi, cilt kuruması, AnoreksiyaNervosa ve BulimiyaNervosa gibi beslenme bozuklukları oluşabileceğinisöyledi

 

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Mustafa Bahar, yapılan yanlış diyetlerde saç dökülmesi, cilt kuruması, AnoreksiyaNervosa ve BulimiyaNervosa gibi beslenme bozuklukları oluşabileceğinisöyledi. Diyetin kişiye özel olduğuna dikkat çeken Bahar, diyetisyenden destek alınmasını önerdi.

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Diyet ve Beslenme Uzmanı Mustafa Bahar, diyetin her zaman kilo fazlalığından şikâyet edenler için olmadığını,sağlıklı yaşam sahibi olmak isteyen herkesin diyetisyenden yardımalabileceğini anlattı. Fazla kilosu olanların en çok şikâyet ettiğidurumlardan birinin bel ağrısı olduğunu ifade eden Bahar, sağlıklı beslenmekonularında bilgi verdi.

YEMEK YEMEKTEN HAZ ALIN

Yemek yemenin fizyolojik açlık ihtiyacını doyurmaktan öte, haz alma durumuna dönüşebileceğini anlatan Diyet ve Beslenme Uzmanı Bahar, kilo problemininyalnızca estetik bir sorun olarak görülmemesi, sağlığı tehdit eden birproblem olarak görülmesi gerektiğine işaret ederek, kimlerin diyet yapmasıgerektiği konusunda şu bilgileri verdi:

"Obez olan, hamile kalamayan, kolesterolü ve şekeri olan, kilo alamayan, adet düzensizliği olan, hamile kalıp şekeri yükselen, gebelikte fazla kiloalmak istemeyenler, yani çocuk, yetişkin herkes diyet uzmanına başvurabilir" dedi.

HER KİLOLU İNSAN OBEZ MİDİR?

Her fazla kilosu olanı obez olarak nitelemenin doğru olmadığını söyleyen Bahar, bunun için vücut kitle endeksinin hesaplanması gibi belirli kriterlerolduğunu belirterek, obezite; "vücuttaki yağ miktarının normalden fazlaolmasıdır. Önemli olan vücuttaki yağ miktarıdır. Yağ miktarı erkeklerde yüzde 12-15 kadınlarda da yüzde 25-30 civarında olmalıdır. Eğer vücuttaki yağ oranı bu değerlerin üzerindeyse kişi Obez olarak kabul edilir" şeklinde anlattı.

SAÇLAR DÖKÜLÜR, CİLT KURUR

Yanlış diyet ve sağlıksız beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısı yapan Bahar, kulaktan dolma diyet listelerinin kişininsağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda şu bilgileri verdi: "Diyet,kişiye özel hazırlanmalıdır. Farklı uzmanlık alanındaki doktora muayene olan hastalar, yapılan kan tahlilleri ve doktorunun tavsiyesiyle birlikte diyetuzmanına yönlendirilebilir. Diyet uzmanı bu kişinin sağlık durumuna göre birbeslenme listesi hazırlar. Sürecin bu şekilde işlemesi en doğrusudur. İnsanlar kulaktan dolma bilgilerle diyet yaparlar. Bu diyetler genellikle açlık diyetlerinden oluşur ve kişinin kan değerlerini ilerleyen dönemlerdebozar. Kişi bu diyeti bir ömür boyu yapamadığı için verdiği kiloları çok daha çabuk geri alır. Saçlar dökülür, cilt kurur, AnoreksiyaNervosa ve BulimiyaNervosa gibi beslenme bozuklukları oluşur. İnsanlar kilo almaktan korkarlar ama beslenmekten de kendilerini alamazlar. Çünkü kendi beslenmealışkanlığı ve yaşam tarzına göre bir beslenme programı ayarlanmamışkişiler, yaptıkları yanlış diyetlerle ilerde çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalırlar."

DİYET "YASAKLAR LİSTESİ" DEĞİLDİR

Kilo vermek kadar verilen kilonun korunmasının da önemine vurgu yapan Bahar, "Diyet iki aşamadan oluşmaktadır; kilo verme, kilo koruma. Kilo vermediyetinde belirli kurallar vardır. Ama diyet 'yasaklar listesi' demekdeğildir. Mucize bir yöntem, mucize bir diyet, mucize bir besin, mucize bir ilaç yoktur. Sabır ve azim işidir. Zayıflama döneminde diyet uzmanı kişiylekonuşarak karbonhidrat, lif, protein, yağ, vitamin ve mineral dengesini gözönüne alarak kişiye uygun dengeli diyet verir. Kişi bunu belirli bir süreuygular. Koruma diyeti ise verilen kiloları korumayı amaçlar. Yani zayıflama diyeti dengeli bir diyet olduğu zaman koruma diyeti de rahatlıklauygulanabilir. Açlığa dayalı dengesiz bir diyet verildiği zaman kişi zatenonun korumasını yapamaz. Kişiye uygun ve dengeli bir diyet verilmeli ki ulaşılan kilonun koruması da uzun süre olsun" dedi.

SPORSUZ DİYET OLMAZ

Kilo verebilmek için yağların yakılması gerektiğini ifade eden Diyet ve Beslenme Uzmanı Bahar, "İdeal ağırlıkta, sağlıklı, mutlu olabilmek içinmucize aramayın, niyetli, sabırlı ve kararlı olun" diyerek, şu önerilerdebulundu:

"Fazladan yenen bir portakal veya elma için 19 dakika, bir dilim yaş pasta için 79 dakika tempolu yürümek gerekmektedir. 1 saatlik yürüyüş ile kişiancak ortalama kilosu kadar bir enerji harcamaktadır. 1 dilim ekmek yaklaşık70-80 kaloridir. Kişi bu kaloriyi ancak 1 saat yürürse harcayabilir. Yanidiyete bir şeyleri ekliyorsanız bunun da getireceği kalorileri unutmamak gerekir. Sporsuz diyet olmaz. Çünkü kilo verebilmek için yağların yakılması gerekir. Yağ ise ancak kas yaparak yakılır. Kasın oluşabilmesi için sporyapmak şarttır. Besinlerden alınan enerjiyi azaltıp harcanan enerjiyiarttırarak kilo verilebilmektedir. Bu da ancak sportif aktivitelerle mümkündür. Diyet mevsimlik değil ömürlüktür."

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA