Dünya Bakliyat Yılı 120 Çeşit Bakliyat Yemeğiyle Mersin’de Kutlandı | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
Dünya Bakliyat Yılı 120 Çeşit Bakliyat Yemeğiyle Mersin’de Kutlandı


Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesi münasebetiyle, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) koordinesinde, Türkiye’de ilk defa ilimizde ‘Bakliyat Yemekleri Sergisi’ gerçekleştirdi

 

Hilton Otel'de gerçekleştirilen ve Mersin  Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Ankara Büyükelçisi John Holmes, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin  Kocamaz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ömer Uyan, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tufan,  Hollandalı aşçı, fotoğrafçı ve haber muhabiri Wilco van Herpen, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) üyeleri ve aşçıları, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Vali Çakacak, 36’sı yeni akım mutfak ürünlerinden oluşan toplam 120 çeşit yemeği tek tek inceleyerek, Taşpakon Başkanı Gökhan Tufan’dan yemekler hakkında bilgi aldı.

 Serginin gezilmesinin ardından program, menüsü doğal bakliyat yemeklerinden oluşan yemekle devam etti.
Abdullah Özdemir; “Bakliyat zengin olsun, fakir olsun bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır.”
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Etkinliğin açılış konuşmasını Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir yaptı. Konuşmasına bakliyatın önemine değinerek başlayan Özdemir, "Bakliyat zengin olsun, fakir olsun bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır. Bakliyatı böylesine değerli yapan şey elbette besin değeridir.Yüksek besin değeri nedeniyle çağımızın hastalıkları olan obezite, diyabet ve kalp-damar hastalıkları ile mücadelede en güvenilir besin kaynakları arasında gösterilmektedir." dedi.

Mersin için bakliyatın özel bir önemi olduğunu belirten Özdemir, "Mersin sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisidir. Ülkemizde, bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70’i Mersin’de kuruludur. Kentimizde yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmaktadır.

Bu firmalarda çalışan insan sayısı onbinli rakamlara ulaşmaktadır. Türkiyenin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içinde yer alan 5 Mersinli firmadan 3 tanesi, en büyük 1.000 İhracatçı Firması arasına giren 15 Mersinli firmadan 5 tanesi bakliyat sektöründe çalışmaktadır. "dedi.

Mersin’deki Bakliyat işleme tesislerinde yıllık 1 milyon ton mercimek, 1,5 milyon ton nohut-k.fasulye işleme kapasitesi bulunduğunu belirten Özdemir," Geçen yıl borsamızda işlem gören bakliyat miktarı 877 bin tondur. Bu ürünlerin değeri yaklaşık 2 milyar (katrilyon) lirayı bulmaktadır. Bu yüksek işlem hacmi ile bakliyatta lider borsa, Mersin Ticaret Borsası’dır."dedi. 

Mersin Ticaret Borsası olarak bu etkinliği düzenlemelerindeki ana amacın, bakliyatı tanıtmak ve özellikle genç nesillere benimsetmek olduğunu belirten Özdemir,"Bakliyatın ne kadar geniş ve zengin bir kullanım alanı olduğunu göstermek için bir yemek sergisi düzenledik.20 Aşçımızın hazırladığı 120 çeşit yemeği sizlerin görüşüne sunduk.Bu yemekler arasında geleneksel yemeklerimizin yanı sıra, dünya mutfağından örnekler ve aşçılarımızın kendi geliştirdikleri inovatif yemekler vardı.

"Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşam İçin BAKLİYAT " diyoruz ve 2016 Dünya Bakliyat Yılı nedeniyle düzenlediğimiz bu etkinliğin, sektörümüz adına daha güzel günlerin başlangıcı olmasını diliyor, davetimize icabet eden tüm misafirlerimizi saygı ile selamlıyorum." diyerek sözlerime son verdi.

Başkan Arslan, “ Bakliyat, GDO İle Üretilmediği Bilimsel Olarak İspatlanmış Bir Gıdadır.”
 
Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı Hüseyin Arslan ise bakliyat ürünlerinde GDO ile üretim olmadığının bilimsel olarak ispatlanmış, doğal bir gıda olduğunu vurguladıktan sonra, “ Bugün burada tamamı bakliyat ürünlerinden oluşan birbirinden güzel 120 çeşit yemek sergilendi. Dünya çapında bu kadar çeşitli üründen oluşan bir sergi ilk defa gerçekleştirildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Dünyada bakliyat maalesef öksüz çocuk muamelesi görüyor. Halbuki bakliyat hem çevreci, hem de anti alerjik, Çünkü ekimi yapılan arazilerde daha az kimyasal ve gübre kullanımı ihtiyacı duyuluyor. Gluten yok. Her hangi bir alerjik faktör dünyada tespit edilmedi. Bazı profosörlerin "mercimek yemeyin GDO'ludur" şeklinde açıklamaları oluyor.Dünyada GDO ile üretilmiş hiçbir mercimek yoktur.GDO olayı yediğimiz hiç bir bakliyatta yoktur. Bu bilimsel olarak ispatlanmıştır.” dedi.
 
Büyükelçi Holmes, “ Bakliyat Konusunda Her Zaman Türkiye’ye Destek Olmaya Hazırız ”
 
Programa onur konuğu olarak katılan Kanada Ankara Büyükelçisi Holmes ise, “ Böyle güzel bir programda bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bu etkinlik, iki ülke arasındaki var olan ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve enerji kazandırılması bakımından önemli bir etkinliktir.” şeklinde konuştu.

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, böylesine güzel bir etkinliğin gerçekleştirilmesinin ve böylesine değerli aşçıların  Mersin’e gelerek 120 çeşit yemek sergilemelerinin takdire şayan olduğunu ifade ederek, “Bu yılın bakliyat yılı olarak atfedilmesi ile baklagillerin tarımsal kalkınmadaki önemini, insan sağlığına olan etkisini ve ana gıda olarak sofralardaki yerini, düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle topluma daha iyi anlatma imkanı olacağına inanıyorum” dedi.

Başkan Kocamaz, en önemli ve en bereketli besin kaynağının bakliyatlar olduğuna dikkat çekerek, “Bakliyat besin değerinin kalitesi, iklim koşullarına olan direnci ve ekonomik anlamdaki alım gücünün düşük oluşu ile herkes için eşsiz bir nimettir. Bu nimeti böylesi önemli projelerle farkındalık oluşturmak için konumlandırmak; giderek yoksullaşan ve açlık sınırına dayanan dünyada oldukça sevindirici ve umutlandırıcıdır” şeklinde konuştu.

Vali Çakacak, “ Mersin Tarımıyla, Sanayisiyle ve Bakliyat Ticaretiyle Ülkemizin Merkezi Konumundadır"
 
Vali Çakacak ise, “ Hükümetimizin girişimleri neticesinde Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle de bugün burada bakliyatın önemine, daha da önemlisi Mersin’in bakliyattaki önemine vurgu yapılması, aynı zamanda bakliyatın daha geniş kitlelere, çok daha farklı şekilde sunulması amacıyla böyle güzel bir etkinlik gerçekleştirildi. Bakliyat özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Dünya mutfağında da önemli yeri olan bakliyat kullanılarak, Türk aşçılarımızın yoğun çalışmalarıyla, sergide de gördüğümüz gibi 120 çeşit bakliyat yemeği yapılmıştır. Bu kadar farklı yemeği bir arada sunulması bizler için son derece önemli bir fırsattır.” dedi.
 
Konuşmasına, Mersin’in bulunduğu lokasyon sayesinde binlerce yıllık zengin mirasıyla önemli bir il olduğunu vurgulayarak devam eden Vali Çakacak, “ Mersin tarımıyla, sanayisiyle ve ticaretiyle olduğu gibi, bakliyat ticaretiyle de Ülkemizin merkezi konumundadır. Adeta ülkemizde üretilen tüm bakliyatın borsası Mersin’de kurulmaktadır. ‘Dünya Bakliyat Federasyonu’ başkanının ilimizden olması da Mersin’imizin bu konuda ne kadar önemli bir konumda olduğunu göstermektedir.” dedikten sonra, bu derece önemli bir etkinliğin ilimizde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve bu etkinliğin bakliyat sektörü ve ilimiz açısından son derece verimli olması temennileriyle konuşmasını tamamladı.

 



Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   





  FLAŞ HABER





 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA