MERSİN ESNAFI HIZLI ADALETE KAVUŞUYOR | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
MERSİN ESNAFI HIZLI ADALETE KAVUŞUYOR


Mersin ESOB bünyesinde “Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi” açıldı

 

Mersin ESOB bünyesinde uyuşmazlık yaşayan tarafların, mahkemeye başvurmadan hukuki uyuşmazlıkların çözülme yöntemi olan “Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi” açıldı. Merkezin açılış kurdelası Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ve Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen tarafından kesildi.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, esnaf teşkilatında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Birlik bünyesinde “Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi”ni esnafa ve Mersin halkına kazandırmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Dinçer merkezde alacak davası, işçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar ve tazminat davaları gibi davaları en hızlı ve en ucuz şekilde çözüme bağlanacağını kaydederek, “ Esnaf teşkilatımızda geciken adalet dönemini sona erdireceğiz” dedi.

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde oluşturulan “Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi” açılışı yapıldı.

Merkezin Açılış toplantısına Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Cumhuriyet Baysavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, , Başsavcı Vekilleri Mustafa Yakar, Ömer Faruk Güngör, Nebi Kurtgöz ve Cemil Balcılar, Mersin Adalet Komisyonu Başkanı Hakan Kuzu, Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen Mersin Arabuluculuk Pilot Mahkemesi Hakimleri Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Arabuluculuk Koordinatör Hakimi Ahmet Bayram, Mersin 3. İş Mahkemesi Hakimi İsmail Erol, Mersin 1. Aile Mahkemesi Hakimi Remzi Nazlıcan, Mersin 5. Aile Mahkemesi Hakimi Nuray Küçük, Mersin Ticaret İl Müdür Vekili Hacı Akif Yıldız, Mersin Arabulucular Derneği Başkanı Nuriye Bilgin, oda başkanları ve genel sekreterler katılım gösterdi.

Merkezin açılışı öncesi yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, birlik bünyesinde Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezini açmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Birlik bünyesinde 72 meslek odası ve 60 bine yakın üye bulunduğunu vurgulayan Dinçer, “ Bizim üyelerimizin ilgili mahkemelerde sonuçlarını bekleyen bir çok davaları var. Ülkemizde bir dava yılarca sürebiliyor, esnaf yeri geliyor işinden gücünden oluyor. Esnafın sırtındaki bu yükü hafifletmek adına arabuluculuk ve uzlaşı merkezini birlik bünyesine kazandırma çalışmasına girdik ve bugün merkezimizi hizmete açıyoruz” dedi. Esnafın ahilik kültüründen geldiğini hatırlatan Dinçer, “Esnafımız arasında çıkan uzlaşmazlıkları kendi teşkilatında çözmüş adaletin terazisinden ayrılmamış, kendi eğitimini almış ve kendi sorunlarını çözmüş bir teşkilat. Bundan kaynaklı arabuluculuk konusunda bizim çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Mahkemelere taşınan o kadar küçük ve basit konular varki. Özelikle işçi işveren davalarında yargıya gidiyorsunuz, yıllarca sonuç bekliyorsunuz. Bu merkezle birlikte yargının yükü hafifleyecek, olur olmaz davalarla yargı meşgul edilmeyecek. Bunu çok önemsiyoruz. Hepimiz işvereniz ve bu konuları yaşıyoruz. Esnafımıza ucuz, hızlı ve uzlaştırıcı bir adalet sistemine kavuşturma adına bu merkezi açmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi. Başkan Dinçer, merkezde her türlü alacak davaları, işçi işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tazminat davaları vb davalara bakılacağını, arabuluculuk süreci sonuçlanıncaya kadar, tebligat, harç, bilirkişi , keşif, tanık gibi giderleri ödemekten kurtulacaklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Mersin ESOB’un Türkiye genelinde bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, Birlik Başkanı Talat Dinçer ile emeği geçenlere teşekkür etti. Mersin Esnafının Ahi Evranın 800 yıl önce başlattığı yolda yürüdüğüne vurgu yapan Öztatar, “Bu anlamda sorunlarımızı barışçıl şekilde, kendi aramızda, aile içinde kısa sürede halledilmesinin bir yolu arabuluculardır. Bu anlamda arabuluculuk hukuki zemine bağlananmış durumda . Arabulucular tarafından yapılan bu düzenlemeyle birlikte yargı sisteminin içinde bunun kabul edilmesini ve yargılama faaliyetlerini kabul edilmesi sonucunu getiriyor” dedi.Türkiye’de en büyük sorunlardan birinin adaletin yavaş işlemesi olduğuna dikkat çeken Öztatar, “Arabuluculuk hızlı adalet ve adalete hızlı erişimin bir sonucudur. Bu merkezle birlikte bazı davalar 20 dakikada, bir iki saatte, yada bir iki günde çözülmekte . Normal mahkemelerde yargılıma sürece en az 200 ila 400 gün arasındadır.Arabuluculuk bir yargılama faaliyeti olmadığından çok kısa sürede adalete erişimin bir sonucudur” diye konuştu. Arabuluculukta gizliğin esas olduğunu kaydeden Öztatar, “Arabuluculukta gizliliğin esas olması bir esnaf olarak sizin itibarınız sağlayacak, hakkınızı koruyacak ticari irtibatınızı zedeleyemeyecek, ticari sırlarınız ortaya çıkmayacak. Hakkınızda kötü bir reklam yapılmasının önüne geçilecek “dedi.Yine arabuluculukta kazan kazan sisteminin hakim olduğunun altını çizen Öztatar, “Bugün bir dava açtığınızda bir sürü masrafı ve harç ödemektesiniz. Arabuluculukta bunların hiç biri yok. Sadece arabuluculuk ücreti var ve bunu taraflar eşit şekilde ödüyor . Ekonomik bir sistem Bir diğer önemli özelikte kararı siz veriyorsunuz iki taraf kendi menfaatler doğrultusunda kararlarını verecek.Kazan kazan prensibiyle iki tarafta mennun olarak ayrılacaklar.Taraflar birbiriyle kucaklaşacaklar, helalleşecekler, soruna beraber uzlaşı içerinde yaklaşarak çözüyorsunuz ve ertesi gün birbirine selam verip dükkanınıza gidiyorsunuz”diye konuştu.

Bu merkezin tanıtılması konusunda oda başkanlarına büyük görev düştüğünün altını çizen Öztatar, “Mersin’de birliği kayıtlı 60 bine yakın esnaf ailesi var bunların hepsine birden ulaşmamız mümkün değil. Oda başkanlarımız burada kılcal damarlar gibi Mersin’in en son hücresine kadar ulaşacak durumdadır. Başkanlarımız gitsinler üyelerine merkezi anlatsınlar.Biz arabulucu zim merkezimiz var size daha ucuz daha kolay daha hızlı şekilde sorununuz çözülür diyeceksiniz. Mahkemeye değil, arabuluculuk merkezine gidin diyeceksiniz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Mersin ArabulucularDerneği Başkanı Nuriye Bilgin’de yaptığı konuşmada “Mersin her zaman ilklere sahne oldu . Bunun gurunu yaşıyoruz. Mersin ESOB Başykanı Talat Dinçer öncülüğünde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirere, arabulucuk merkezini birlik bünyesine kazndırdı. Bu bizler için bir gururdur bu gururu en iyi yere taşıyacak olanlar siz oda başkanları olacaksınız . Bizlerde dernek olarak üyelerinize gönülden destek sunacağız.Haftada bir gün sizleri davet ederek merkezle ilgi bilgi vereceğiz. Dava sürecinde olan davaları arabulucu merkezine taşımasına yardımcı olacağız . Kazan kazan ilkesiyle esnafın yüzüne güldürmeye devam edeceğiz. En iyi karar iki tarafın anlaşarak çözüme kavuşturulmasıdır. Biz bu sürece hukukçular olarak yürüttüğümüz için mutlu olacağız” dedi.

Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen ise “Bugün Talat başkanımla birlikte Mersin ESOB yurt genelinde b ir ilki gerçekleştiriyor ve başarıyor . İlk arabuluculuk derneği mersinde kuruldu .MSersin barosu da arabuluculuk komisyonunu kurdu. Esobta bu merkezi bünyesine kazandırdı.Uzlaşı kültürünü geliştirmemiz ve adaletin iş yükünü azaltmamız adına atılmış önemli bir adım.Yine sorunlu olduğumuz kişilerle barışmamıza katkı sağlayacak bir kurum. Bir diğer önemli konu zaman , yargılama gideri ve kafanızdaki sorunlardan kurtulacaksanız. Kafanızda dava varken işinizle konsantre olamazsınız. En iyisi uzlaşmak. Bu durum yargının işgücünü hafifletecektir. Sizler Ahilik kültüründen geldiğinizden dolayı daha başarılı sonuçlar alınacaktır” dedi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım’da yaptığı konuşmada “Bugün Mersin ESOB arabuluculuk merkezini Talat başkanın öncülüğünde bünyesine kazandırarak, Türkiyede bir ilki gerçekleştirecek. Bundan dolayı Talat başkanımızı kutluyorum. Hukuki itilafların mahkemelerce çözümünde bir taraf kazanıyor bir taraf kaybediyor ama arabulucukla böyle bir şey yok. Arabuluculukta iki taraf bir araya gelip masrafsız şekilde kazanıyorlar , öbür gün işlerine güçlerine bakıyorlar. Mutlu ve huzurlu bir şekilde toplumda yaşamaya devam ediyorlar. Arabuluculuk merkezlerin Mersinin öncülüğünde diğer ilerimizde açılmasını ve yargının yükünün hafifletilmesini beklemekteyiz” dedi.

Son olarak söz alan Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt’ta yaptığı konuşmada

Genel yada yerel idarelerde en önemli şeyin bir toplumu ihtilaf çıkarmadan yönetmek olduğuna vurgu yaparak, “En önemli görev asayişi sağlamaktır. Buna huzuru sağlamakta eklenince başarı sağlanıyor. Huzur bizim teneffüs ettiğimiz hava gibi yokluğu daha çok hissedilir varlığı çok aranılmaz. 1970 li yıllarda olduğu gibi havayı soluyamaz hale gelirsek temiz havayı arar hale geliriz. Huzurda böyle bir şey. Uyuşmazlıkların bu tür sulh yoluyla çözülmesi topluma huzuru getiriyor . Buda bizi memnun eder . Bütün dli ihtilafların çözümünde bir husumet oluşuyor . Bunu önleme konusunda uzlaşma kültürü çok önemli . Bu nedenle yapılan işi son derece beğeniyor ve taktir ediyoruz . Başta Talat başkan olmak üzere merkezin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” şeklinde konuytu.

Daha sonra merkezin açılış kurdelası Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Başsavcı Mustafa Yıldırım, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Baro Başkanı Alpay Antmen, Arabuluculuk Derneği Başkanı Nuriye Bilgin tarafından kesilerek hizmete açıldı.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA