EKONOMİK GELİŞMELER MESİAD’DA KONUŞULDU | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
EKONOMİK GELİŞMELER MESİAD’DA KONUŞULDU


MGÇP-MESİAD Gençleri Çalışma Platformu ’nun 5. Etap Etkinliği, MESİAD-GİŞKAD İşbirliği ile ’’Dünya’da ve Türkiye’de Ekonomi ve Piyasalarla ilgili Son Gelişmeler ve 2016’dan beklentiler’’ konulu panel ile MESİAD Erhan DENİZ Konferans salonu ’nda g

 

MGÇP-MESİAD Gençleri Çalışma Platformu 'nun 5. Etap Etkinliği, MESİAD-GİŞKAD İşbirliği ile ''Dünya'da ve Türkiye'de Ekonomi ve Piyasalarla ilgili Son Gelişmeler ve 2016'dan beklentiler'' konulu panel ile MESİAD Erhan DENİZ Konferans salonu 'nda gerçekleşti.

Panele Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, Akdeniz Belediye Eş Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, STK Temsilcileri, İş dünyası temsilcileri, GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Müge Sungur Enön, yöneticim kurulu üyeleri ile Mesiad üyeleri, genç girişimciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin konuşmacıları ise ekonomist ve TV programcıları Murat Sağman ve Barış Esen oldular.

İlk sunumu gerçekleştiren Murat Sağman, dünya ekonomisinin 2015 yılını değerlendirerek başladı. Dünya ekonomisindeki parasal genişlemenin sonuçları ile AB ülkelerindeki faizlerin son durumu ve beklentilerini paylaştı. Sağman, Türkiye'nin gelişen ve borcunu hızla arttıran ülkeler sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. Dünyanın 7 yıllık kriz döngülerinin 1973 ve 1980 yılları arasında yaşanan petrol krizi, 1987'deki Wall Street Çöküşü, 1994'teki Meksika krizi, 2001'deki Nasdaq Teknoloji endeksin çöküşü, 2008 'deki Mortgace krizi ve 2015 mi? 2016 mı? belirsizliği olarak ifade etti.

Sağman, 2016 yılının riskleri arsında ise ABD Merkez Bankası ve faizler, Avrupa'nın büyüyememesi, Çin'in yavaşlaması, Jeopolitik gelişmeler, Petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD seçimleri ve not indirimleri olarak sıraladı.

Özellikle ABD seçimlerinin dünyaya yön vereceğini ifade eden Sağman, "seçimlerde Cumhuriyetçiler mi Demokratlar mı kazanacak bu belirsizlik var. Bu seçim özellikle dünya ekonomisindeki gidişata yön verecek." şeklinde konuştu.

Murat sağman son olarak 2016 yılından beklentilerini de Euro Dolar 1.05-1.10 aralığında, USD TRY'nin ise 3.05-3.15 aralığında olmasını, enflasyonun da %8, büyümeyi de %3 ile 3,5 arasında beklediklerini ifade eden Sağman, " 2016 yılında riskini yönetemeyen kriz yönetir" dedi.

Diğer panelist Barış Esen de 2016 yılının riskleri arasında Rusya ile Türkiye'nin yaşadığı uçak krizi, Irak'ta Başika'da bulunan Türk Askeri, İran Suudi Arabistan gerilimi ve Suriye'deki iç savaş olarak sıraladı. Esen, Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin düzelmesine dikkat çekti. Rusya'nın bu süreçten sonra ekonomisinin kötü etkilendiğini ifade etti ve aşırı düşen petrol fiyatlarının Türkiye dahil bölge ülkelerinin ihracatının azalmasına vesile olduğunun altını çizdi.

Esen, Türkiye'nin belirsizlikleri ise Yeni Anayasa alışmaları, Başkanlık sistemi ve referandum ortamı, Erken seçim ve Güneydoğu'daki gelişmeler olarak sıraladı.

2016 yılında Türkiye'nin önemli fırsatlar yakaladığına dikkat çeken Esen, bu fırsatların İsrail ile olan ilişkilerin düzelmesi, Suriye'deki barış süreci, AB üyelik sürecinin hızlanması, Nato ve batı ülkeleriyle yakın ilişkiler ve siyasal istikrar olarak ifade etti.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA