ADALET ARAYIŞI ZORLAŞMASIN | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
ADALET ARAYIŞI ZORLAŞMASIN


Adalet Bakanlığı’nın 28 bölge idare mahkemesini, 8’e düşürerek Adana Bölge İdare Mahkemesi’ni kapatıp, Akdeniz’deki 10 ili Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlamasına, ilk tepki Mersin’den geldi

 

Adalet Bakanlığı’nın 28 bölge idare mahkemesini, 8’e düşürerek Adana Bölge İdare Mahkemesi’ni kapatıp, Akdeniz’deki 10 ili Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne bağlamasına, ilk tepki Mersin’den geldi.

 

Mersin Barosu; yürütmenin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Baro Başkanı Antmen, davaların nakli, dosyaların akıbeti, temyiz hususları gereğince telafisi olanaksız zararlar doğabileceğini açıkladı.

Adalet Bakanlığı tarafından 7 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, “Bölge İdare Mahkemelerinin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine İlişkin Karar” ile Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kaldırılmasına karar verildi. Karar kapsamında Mersin de, Konya Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bağlandı.

Bu duruma ilk tepki Mersin Barosu Başkanlığından geldi. Mersin Barosu Başkanlığı; Mersin’in, Konya’ya bağlanmasına yönelik yürütmenin durdurulması için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

DÜZENLEME KANUNA AYKIRI!

Konuyla ilgili açıklama yapan Baro Başkanı Alpay Antmen, öncelikle üzerinde durulması gereken hususun mahkemelerin kurulması ve yargı çevrelerinin belirlenmesi yetkisinin Adalet Bakanlığı'na bırakılması olduğunu söyleyerek, bu hususun 1982 tarihli Anayasanın 142.maddesinde hükme bağlanan “Mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir” hükmüne açıkça aykırı olduğunu söyledi. Bu Anayasa kuralına göre mahkemelerin doğrudan doğruya kanunla kurulması gerektiğini dile getiren Antmen, hangi uyuşmazlıklar için nerede, hangi mahkemelerin kurulacağının kanunla belirlenmesinin Anayasal zorunluluk olduğunu vurguladı.

10 İL KONYA’YA BAĞLANDI!

“Bu anlamda öncelikle 2576 Sayılı Bölge İdare Mahkemeleri ve İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 2. ve Geçici 20. Maddelerinin Anayasa’nın 142.maddesine aykırı olması nedeni ile Anayasa’ya aykırılık def’inde bulunuyoruz. Davaya konu Adalet Bakanlığı kararı ile var olan üçü de halen faal olmayan 28 bölge idare mahkemesi, 8’e düşürülmektedir. Bu karar ile de Adana Bölge İdare Mahkemesi kapatılmakta ve içinde Mersin’in de bulunduğu Konya, Adana, Karaman, Niğde, Aksaray, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar illeri Konya Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresine bağlanmıştır.

AKDENİZ NEDEN YOK SAYILDI?

Davaya konu karar ile yeni bölge idare mahkemeleri kurulurken hangi kriterler esas alınmış, yargı çevreleri neye göre belirlenmiş belli değildir. Akdeniz Bölgesi'nde ise hiç bir Bölge İdare Mahkemesi kurulmamıştır. Bu durum coğrafi bölge esasına göre Bölge Mahkemeleri kurulması ilkesine uygun değildir. Ayrıca kapatılan Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin yıllık ortalama esası 11 bin olup , Konya Bölge İdare Mahkemesi’nin ise sadece 4 bindir. Adana Bölge İdare Mahkemesi, Türkiye’nin iş yükü anlamında 3. Bölge İdare Mahkemesidir. Keza , Adana Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde; Adana, Mersin, Hatay’da kurulu 11 adet İdare ve Vergi Mahkemesinin yıllık iş yükü 25 bin adettir.

Bu anlamda davaya konu karar maksat yönünden de hukuka aykırıdır. Kaldı ki; Adalet Bakanlığı kararı ile Mersin’e 60 kilometre uzaklıktaki bir mahkeme kapatılarak çevre illerle birlikte 240 kilometre mesafedeki Konya’ya bağlanmaktadır. Bunda kamu yararı olmadığı aşikardır.

TELAFİSİ OLANAKSIZ ZARARLAR DOĞAR!

Görüleceği üzere davaya konu Adalet Bakanlığı kararı yetki (Anayasa m.142) , sebep, konu ve maksat yönlerinden usul yasaya uygun değildir. Bu itibarla; Adalet Bakanlığı tarafından 7 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Bölge İdare Mahkemelerinin Kurulmasına ve Yargı Çevrelerinin Belirlenmesine İlişkin Karar’ın Mersin İlinin Konya Bölge İstinaf Mahkemesi yargı çevresine bağlanması ve bu şekilde Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kaldırılmasına dair kararın iptalinin; Ancak öncelikle davaların nakli, dosyaların akıbeti, temyiz hususları gereğince telafisi olanaksız zararlar doğacağından davaya konu kararın yürütülmesinin dava sonuna kadar durdurulmasını da talep etmek gerekmiştir” dedi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA