TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMLERİ BAŞLADI | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMLERİ BAŞLADI


Akdeniz Belediyesi Kadın Müdürlüğü’nün programı uzun süreli olacak

 

Akdeniz Belediyesi Kadın Müdürlüğü tarafından başlatılan bir program kapsamında, psikologların konuyla ilgili sunumları ışığında, kadınlara yönelik olarak 'Toplumsal Cinsiyet' konulu eğitim dizisi başlatıldı. Toplantıya katılan Eş Başkan Yüksel Mutlu, "Erkek egemen sistemin kadınlara reva gördüğü şey şiddettir. Ama bu şiddeti nasıl yaşıyor, nasıl içselleştiriyor ve diğer kuşaklara biz kadınlar nasıl aktarıyoruz? Hepimizin kafasında soru işaretleri olmalı. Aksi halde bu sorunu kadere, bazı şeyleri devlete, sisteme, erkeğe havale ederek çözemeyiz. Meselenin özü de öznesi de biziz. Kadın farkındalığı en temel meselemizdir. Bunun farkında olursak güvenli bir toplum yaratabiliriz" dedi.

Akdeniz Belediyesi'nin kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı esas alan ilkesi ışığında farklı uygulamaları pratikte devam ediyor. Bu kapsamda, öznesi kadınlar olan 'Toplumsal Cinsiyet' konulu eğitim dizisi başlatıldı. Konferans Salonu'nda düzenlenen ilk toplantının açılış konuşmasını yapan Kadın Müdürlüğü Müdürü Aynur Şahin, daha önce yaptıkları Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi toplantılarında açığa çıkan ihtiyaç doğrultusunda bu eğitimleri yapma gereği duyduklarını anlattı, katılımlarından dolayı kadınlara teşekkür etti.

'Kadınlar mücadele etmezse 5 bin yıl daha ezilmeye mahkûm olur'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu da konuşmasında, bu tür toplantıların önemine değindi, fakat toplantıların sadece sunumlarla değil, tartışma-münazara şeklinde geçmesinin çok daha verimli ve etkili olacağının altını çizdi. Mutlu, "Toplumsal cinsiyetçi bir dünyada yaşıyoruz. Ve biz kadınların, bu cinsiyetçilikle nasıl mücadele edeceğimiz, cinsiyetçiliğin nasıl yüz yıllar boyu kuşaklarca aktarılarak geldiğini, kendi tarihimizle bununla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda eğer bir çabamız olmazsa, 5 bin yıl daha ezilmeye, ikinci sınıf olmaya, dışlanmaya mahkûm olacağız" dedi.

"Sorunu; kadere, erkeğe, devlete, sisteme havale ederek çözemeyiz"

Kendisinin de yakın geçmişte 'toplumsal cinsiyet' konulu eğitimler verdiğini aktaran Eş Başkan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadına reva görülen şey, erkek egemen sistem tarafından şiddettir. Ama bu şiddetin türlü hallerini nasıl yaşıyoruz? Nasıl içselleştiriyoruz ve diğer kuşaklara biz kadınlar nasıl aktarıyoruz?'. Bunlarla ilgili hepimizin kafasında soru işaretleri olmalı. Aksi halde bazı şeyleri kadere, bazı şeyleri devlete, sisteme, erkeğe havale ederek çözemeyiz. Meselenin özü de öznesi de biziz. Sorun bu topraklarda ise çözüm de biz kadınlardadır. Önce kendi kafamızda soruna bir isim vereceğiz, çözüm yollarını araştırıp mücadele edeceğiz ve kadınlar olarak birbirimize destek olarak, kadın dayanışmasını esas alarak yapacağız. Çünkü her gün, her dakika erkek şiddetini yaşıyor kadınlar. Kadın farkındalığı en temel meselemizdir. Bunun farkında olursak, ileriye doğru daha güvenli bir toplum yaratabiliriz. Ve bu toplum demokratik erkeği ve demokratik devleti yaratabilir. Hepimizin böyle bir rolü ve misyonu olduğunu bilmeliyiz. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyor, sunumların başarılı geçmesini diliyorum."

Eş Başkan'ın konuşmasının ardından, aile içinde çocukların doğumuyla başlayan ve ömür boyu süren toplumsal cinsiyet rollerini içselleştiren-pekiştiren süreci anlatan animasyon sunuldu. Daha sonra ise, Akdeniz Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren İŞTAR Kadın Danışmanlık Merkezi Psikologları Fahriye Cengiz ve Neval Güzel tarafından, 'Toplumsal Cinsiyet Eğitimi' konulu sunuma geçildi. Sunum, salonda bulunan kadınların da katılımı, soru-cevap ve yaşanmış kimi örneklerin anlatımı ve paylaşımı şeklinde gerçekleştirildi.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA