KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA SON 3 YIL İÇİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ | İmge Gazetesi

 
             HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    YAŞAM    |    SPOR
KAYIT DIŞI İSTİHDAMDA SON 3 YIL İÇİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ


SGK Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Ünal Ünalan, "2014 yılında Adana ve Mersin’de bu oran yüzde 45,71. Ortalamanın üzerinde bir oran, ancak bu oranın 2011’de yüzde 53’ler seviyelerinde olduğunu düşünürsek yine son 3 yıl içinde büyük bir düşüş seyri içinde olduğunu söyleyebiliriz 

 

SGK Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Ünal Ünalan, "2014 yılında Adana ve Mersin’de bu oran yüzde 45,71. Ortalamanın üzerinde bir oran, ancak bu oranın 2011'de yüzde 53’ler seviyelerinde olduğunu düşünürsek yine son 3 yıl içinde büyük bir düşüş seyri içinde olduğunu söyleyebiliriz.
SGK tarafından düzenlenen "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)" basın toplantısında, SGK Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Ünal Ünalan, kayıt dışı istihdamın önlenmesi ve vatandaşlara bire bir ulaşmak adına proje çerçevesinde köylerde, mahallelerde, ilçelerde, illerde muhtarlar, imamlarla ve öğretmenlerle etkinlikler ve konferanslar yapacaklarını söyledi.

Toplantıya SGK Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Ünal Ünalan, Mersin SGK Müdürü Mehmet Gülpak ve ilgili birim müdürleri katıldı.

Projeyle denetimlerin ve rehberlik faaliyetlerinin artırılacağını ayrıca kayıtlı istihdamın da teşvik edileceğini belirten Ünalan, "Temel amaçlarımız arasında çalışanların sosyal güvenliğinin sağlanması ve istihdam sonrası oluşan haksız rekabetin çözümüne katkı yapılması yer almakta" dedi.

KITUP 2 projesi hakkında bilgi veren Ünalan, "Yenilikçi yöntemler ile Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Projesi, Kurumumuz tarafından 2010 yılı Eylül ayında uygulamaya konmuş ve Bütçesi 15 Milyon Avro olan ve bu bütçenin % 85’i Avrupa Birliği’nin hibesi olarak sağlanan bu operasyon Haziran/2012 itibari ile başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
Yine 15 milyon Avro bütçeli KİTUP II Projesi kabul edilerek, 29/01/2013 tarihinde gerekli imzalar atılarak uygulamaya başlanmıştır."dedi. 

Çukurova'da özellikle tarım sektöründe kayıt dışı istihdamın büyük bir sorun teşkil ettiğini, buradaki vatandaşların sosyal güvencelerinin olmadığını ve bu kayıt dışı istihdam sorununun hem sosyal güvenliğin sürdürebilirliğini hem de gelecek kuşakları olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Ünalan, "Kayıt dışı istihdam sürdürülebilir ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Kayıtlı çalışanların artırılmasıyla insanlar geleceğe umutla bakacak. Bugün maalesef Türkiye'de 2 kişi bir emekliyi finanse etmekte. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri giderek artırmakta. Kayıtlı çalışanların artırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak aynı zamanda güvencesiz çalışan insanların geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak. Bu sorunla tek başına SGK'nın mücadele etmesi elbette yeterli değil. Diğer sivil toplum kuruluşlarının da çalışması lazım." dedi

Ünalan, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)" ile genç kuşaklara odaklanarak sorunun çözümüne temelden, bütünsele bir anlayış getiren, kayıtlı istihdamın öneminin fark edilmesini ve savunulmasını sağlamak amacıyla uygulamaya koyulan bu proje ile kayıtlı istihdamın arttırılması amaçlanıyor" dedi.

Ünalan, eylül ayı verilerine göre kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34,76 ve Tarım sektöründe bu oranın % 81.65. olduğunu belirterek, "2014 yılında Adana ve Mersin’de bu oran yüzde 45,71. Ortalamanın üzerinde bir oran, ancak bu oranın 2011'de yüzde 53’ler seviyelerinde olduğunu düşünürsek yine son 3 yıl içinde büyük bir düşüş seyri içinde olduğunu söyleyebiliriz. Kayıt dışı istihdamla mücadele için uyguladıkları stratejiler belirledik. Bunlar içinde, Sosyal Güvenlik Hizmetlerinin iyileştirilmesi, Teşvik uygulaması sonucu sigorta prim maliyetinin düşürülmesi, Kurumlar arası iletişim konusunda verilerin ve belgelerin paylaşımına dayalı çapraz denetim, Sosyal Güvenlik Kurumu denetim sisteminin yeniden yapılandırılması, Sosyal Güvenlik konularında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını sayabiliriz. Şu anda 1400 denetçimiz var. Hedefimiz 5000 denetmene ulaşmak. Bunun dışında teşvik uygulamaları ile de kayıt dışılığın önüne geçmek niyetindeyiz. İşverenin üzerindeki vergi yükünün azaltılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır" dedi.

Ünalan,"Kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler, 1 yıl boyunca 5 puanlık prim indirimi, genç ve kadın istihdamı, mesleki ve teknik eğitimi teşviki ile yatırımlarda devlet desteği teşviklerinden yararlanamazlar.
 Örneğin; 2015 yılı için 5 puanlık prim teşviki için, yanında asgari ücretle 10 işçi çalıştıran işverenler  1 yıl için 7.641 TL teşvikten de yararlanamaz. "

Kayıt dışı istihdamın önlenebilmesi açısından Meslek kodu uygulamasını getirdiklerini belirten Ünalan, şöyle devam etti:"Kayıt dışı istihdamda yaşanan bir durum da çalışanın kazancını SGK'ya eksik bir şekilde bildirmesi. Bu durumda hem sigortalı hem de devlet mağduriyet yaşıyor. Bunun önüne geçebilmek için meslek kodu uygulamasını hayata geçirdik. Bu uygulamayla çalışanların gerçek kazancının bilinmesi ve gerekli incelemelerin daha kapsamlı yapılması elde edildi. Doktor, mühendis, sporcu gibi yüksek ücret aldığını bildiğimiz meslek gruplarının asgari ücret seviyesinden bildirildiğini tespit ederek gerekli çalışmaları bu meslek kodu uygulamasıyla hayata geçirdik. 2 milyon kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı, yaklaşık 152 bin işyerinin de tescilsiz olduğu tespit edildi."

Ünalan soru cevap bölümünde bir gazetecinin "Türkiye'de kayıtsız çalışan Suriyeliler için yapılan çalışma var mı?" şeklindeki sorusu üzerine, kayıtsız çalışan Suriyelilerin Türkiye'nin gerçeklerinden biri.Maalesef Mersin'de kayıt dışına en büyük artı sağlayan bir vatandaş grubu oluşmuş. Kayıt dışı çalışan sayısının artmaması için denetimlerin daha fazla olması gerekir. Mersin ilimizdeki 40 denetmenimizin sayısının 100'e çıkarılmasıyla birlikte kayıt dışı çalışanların önüne geçilebilir. İşverenler de bu duruma müsaade etmemelidir" diye konuştu.

Kayıt Dışı İstihdam ile mücadele için yürütülen KITUP 2 projesi kapsamında, SGK üst düzey yöneticilerinin yanı sıra kişisel gelişim uzmanlarının da katılacağı etkinliklerde bugün gerçekleştirilen basın mensupları ile buluşma dışında  tarımsal alanda çalışan muhtarlar, meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgilendirmeler de yapılacak.

 

Etiketler :
Paylaş :

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER

  HABER ARA
 
 
  
  YAZARLAR
   




  FLAŞ HABER



 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

İmge Gazetesi Mersin | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
imgegazetesi.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA